Τα οφέλη της άσκησης είναι πολλά όχι μόνο για το σώμα αλλά και για την ψυχική μας κατάσταση.

Έχετε παρατηρήσει ότι μετά από μια προπόνηση, ακόμη και αν είναι απαιτητική και κουραστική, εσείς νιώθετε μεγάλη ευεξία και η διάθεσή σας είναι εξαιρετικά καλή; Ανακαλύψτε τους λόγους που συμβαίνει αυτό

Η άσκηση μας κάνει ευτυχισμένους; Ναι, θα μπορούσαμε να το πούμε αυτό γιατί έχει παρατηρηθεί ότι συμβαίνει. Τι ακριβώς όμως, συμβαίνει στον εγκέφαλό μας και εισπράττουμε μια προπόνηση που μας καταπονεί ως ευφορική εμπειρία;

Οταν ξεκινάμε την άσκηση, ο εγκέφαλος αναγνωρίζει ότι έρχεται μια στιγμή στρες. Καθώς αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς, ο εγκέφαλος πιστεύει ότι είτε αντιμετωπίζουμε κάποιον εχθρό, είτε κάποιο άλλο εμπόδιο. Για να προστατευθούμε από το στρες ο εγκέφαλός μας αμέσως απελευθερώνει μια πρωτείνη την ονομαζόμενη BDΝF. Αυτή η πρωτείνη προστατεύει και ταυτόχρονα επουλώνει τους νευρώνες της μνήμης και λειτουργεί σαν ρολόι. Η ορμόνη αυτή είναι ο λόγος που νιώθουμε το μυαλό πιο καθαρό και πιθανότατα αισθανόμαστε και πιο ευτυχισμένοι μετά την γυμναστική.

Την ίδια στιγμή οι ενδορφίνες, ένας άλλος χημικός παράγοντας (νευροδιαβιβαστής) κατά του στρες απελευθερώνονται στον εγκέφαλό μας. Οι ενδορφίνες προσπαθούν να μειώσουν τυχόν δυσάρεστες εμπειρίες της άσκησης και να μπλοκάρουν το αίσθημα του πόνου. Πρόκειται για μια διαδικασία που επίσης χαρίζει αίσθημα ευφορίας.

Με τον τρόπο αυτό, ο παράγοντας BDNF και οι ενδορφίνες είναι ο λόγος που μας κάνει να νιώθουμε τόσο καλά μετά την άσκηση. Γιατί έχουν την ίδια επίδραση στο σώμα, όπως η μορφίνη και η νικοτίνη. Με τη διαφορά ότι είναι ωφέλιμα για εμάς και όχι επιβλαβή.

Εάν θέλουμε να απολαμβάνουμε αυτό το αίσθημα της ευτυχίας στο μέγιστο βαθμό, το μυστικό είναι να μην υπερβάλλουμε στην άσκηση, αλλά να αθλούμαστε συχνά. Σκεφτείτε ότι 20 λεπτά αρκούν για να έχουμε μέγιστα οφέλη.

ΠΗΓΗ:pentapostagma.gr