Προορισμοί που έχουν τη δική τους ταυτότητα και τους διέπει μια πολιτισμική και αισθητική επάρκεια ικανή να καλύψει κάθε διάθεση.

Με την 25η Μαρτίου πίσω μας, ο επόμενος, ανοιξιάτικος ταξιδιωτικός στόχος των περισσότερων, αφορά κυρίως την εβδομάδα του Πάσχα. Για αυτόν τον στόχο, που υπηρετεί την ανάγκη για επαφή με τη φύση, την αλλαγή παραστάσεων και την καταφυγή στη γαλήνη, μακριά από τους έντονους ρυθμούς των μεγάλων αστικών κέντρων, υπάρχουν προορισμοί κατάλληλοι να μας «καλύψουν».

Τόποι γεμάτοι από εμπειρίες τέτοιες, που θα σας προσφέρουν μια πασχαλινή εμπειρία γόνιμη και πλούσια και θα σας ξεκουράσουν. Τόποι όχι απαγορευτικοί ως προς την απόσταση από την πρωτεύουσα ή τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.

Το travel.gr, ανταποκρινόμενο σε αυτή την ανάγκη, έφτιαξε μια λίστα με προορισμούς ταυτόσημους με τις βόλτες, τη χαλαρή διάθεση, την επαφή με τη φύση σε εκδοχή ορεσίβια ή θαλασσινή. Μέρη που έχουν τη δική τους ταυτότητα και τα διέπει μια πολιτισμική και αισθητική επάρκεια ικανή να καλύψει κάθε γούστο όσο γεύεστε τις πρώιμες χαρές της θρησκευτικής κατάνυξης.

Ρέθυμνο

Το Ρέθυμνο, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, είναι ένας πολυπρόσωπος, ζωντανός οργανισμός, που συνδυάζει ζωντάνια και πλούσιο παρελθόν, με τους δρόμους του να εξιστορούν μια ζωή αιώνων και επάλληλων πολιτισμών. Η Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, με το Ενετικό Κάστρο της Φορτέτζας δεσπόζει και σε προσκαλεί να γνωρίσεις την τοπική εκδοχή της κρητικής ψυχής, ενώ έντονο είναι και το αποτύπωμα που αφήνει στο επισκέπτη η Ιερά Μονή Αρκαδίου, με τη χιλιετή της ιστορία και την ένδοξή της συνεισφορά στην υπόθεση της εθνικής ολοκλήρωσης.

Μιας και βρεθήκατε στο Ρέθυμνο, ευκαιρία είναι για μια γευστική γνωριμία με τον οινικό πλούτο της περιοχής. Η ιδιαίτερη κλιματική ατμόσφαιρα που διαμορφώνει η παρουσία του Ψηλορείτη, φτιάχνει μια διαφορά θερμοκρασιών μεταξύ ημέρας και νύχτας που βοηθά τα σταφύλια να ωριμάζουν με πιο αργό ρυθμό, αναπτύσσοντας πλούσιο αρωματικό δυναμικό και ιδιαίτερο ποιοτικό αποτύπωμα.

Και, φυσικά, το Ρέθυμνο σας προσφέρει την ευκαιρία για κολύμπι σε μερικές από τις πλέον εκπληκτικές παραλίες, που συνδυάζουν γαλαζοπράσινα νερά, πυκνή βλάστηση και λευκή ή χρυσαφένια άμμο, όπως η Πρέβελη, η Σούδα, οι Αμμόλοφοι, το Αμμούδι.

Καλαμάτα

Η Καλαμάτα, η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, είναι ό,τι πρέπει για μια ολιγοήμερη απόδραση που μπορεί δύναται να περιλαμβάνει από βουτιές και περίπατο στην παραλία μέχρι αρχαιολογικές και φυσιολατρικές εξορμήσεις. Με το που φτάσετε στην πόλη, αξίζει μια στάση στο λιμάνι για να απολαύσετε καφέ με «βιτρίνα» τη θάλασσα. Δεδομένου ότι έχουμε μπει για τα καλά στην άνοιξη, το ιδανικό είναι συνεχίσετε την περιήγησή σας με μια βουτιά σε μια από τις όμορφες, γεμάτες βότσαλα ακτές της Βέργας, της Μικρής Μαντίνειας και του Αλμυρού. Υπάρχουν βέβαια και οι επιλογές του μικρού κόλπου της Αβίας ή τα Περούλια, όπου μπανανιές και κυπαρίσσια συνυπάρχουν, για όσους διαθέτουν αυτοκίνητο και είναι πρόθυμοι να οδηγήσουν μια ώρα από το κέντρο της πόλης.

Την επίσκεψή σας αξίζει και το κάστρο της Καλαμάτας που βρίσκεται σε λόφο στη βόρεια γειτονιά της πόλης και έχει συνδεθεί με την μεγάλη εικόνα της Ιστορίας του Μοριά, από την περίοδο της Φραγκοκρατίας έως την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό. Αν έχετε διάθεση και χρόνο για μια πιο ολοκληρωμένη επαφή με την τοπική ιστορία, το Αρχαιολογικό Μουσείο που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Μεσσήνης, σε απόσταση 33 χλμ. είναι τα κατάλληλα μέρη. Σε ό,τι αφορά τη διασκέδασή σας πάλι, στο κέντρο της πόλης υπάρχει πλήθος από μπαρ και εστιατόρια πριν ή μετά τη βόλτα σας στη μαρίνα.

Κέρκυρα

Κανένας άλλος τόπος στην Ελλάδα δεν έχει συνδεθεί πιο έντονα με τους εορτασμούς του Πάσχα όσο η Κέρκυρα, όπου οι «Μπότηδες», που πέφτουν γεμάτοι με νερό από τα παράθυρα των κερκυραϊκών σπιτιών στους πλακόστρωτους δρόμους, έρχονται να πραγματοποιήσουν το πρώτο ρήγμα στο πένθος της Μεγάλης Παρασκευής. Μια περιήγηση βέβαια στην Κέρκυρα στις ημέρες του Πάσχα δεν εξαντλείται μόνο στο περιβόητο έθιμο. Πάσχα στο νησί των Φαιάκων σημαίνει Ανάσταση στην Πάνω Πλατεία της πόλης του νησιού, όταν τα παράθυρα των γύρω σπιτιών ανοίγουν διάπλατα και στολίζονται με δεκάδες αναμμένα κεράκια αλλά και μια Κυριακή του Πάσχα γεμάτη από τη συμμετοχή φιλαρμονικών, σχολείων, προσκόπων και χορωδιών.

Πέρα φυσικά από την πασχαλινή συνθήκη, υπάρχει το πάγια γοητευτικό πρόσωπο μιας πόλης και ενός νησιού που μιξάρει την ελληνική με την ευρωπαϊκή εμπειρία. Η εικόνα της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας συναρπάζει, με το μαγευτικό Καμπιέλο, το λόφο όπου επέλεξαν να εγκατασταθούν οι Ενετοί που έμειναν στο νησί για εκατονταετίες να αποτελεί ιδανικό σημείο εκκίνησης της ταξιδιωτικής σας εμπειρίας. Αξίζει εδώ μια βόλτα στο Καντούνι του Μπίζη, όπου οι διάσπαρτες εκκλησίες και τα καμπαναριά μεταφέρουν τον επισκέπτη σε άλλες εποχές, φέρνοντας στην επιφάνεια το αριστοκρατικό παρελθόν. Ωστόσο, η Κέρκυρα πέρα από γλυκιά αναπόληση και πλούσια παράδοση είναι ένας απόλυτα σημερινός τόπος. Καφέ, εργαστήρια τέχνης και εμπορικά καταστήματα δίνουν αφορμές για να απολαύσετε τον καφέ σας και να κάνετε τα ψώνια σας, διαρρηγνύοντας έτσι ευχάριστα την γενική εικόνα γαλήνης που κυριαρχεί μακριά από το επίκεντρο των πασχαλινών εθίμων. Αν θέλετε να απολαύσετε τις πρώτες σας βουτιές ούτε μισή ώρα από το κέντρο της πόλης, μπορείτε να κολυμπήσετε σε παραλίες μαγευτικές, όπως η Παλαιοκαστρίτσα με τα γαλαζοπράσινα νερά, ή η Γλυφάδα, με την χρυσή άμμο.

Πήλιο

Το Πήλιο συνθέτει έναν δικό του κόσμο, ικανό πάντοτε να συγκινήσει τον επισκέπτη με τα πολλά πρόσωπα της βουνίσιας γοητείας του. Εδώ είναι πολλές οι στάσεις που μπορείτε να κάνετε και καμία δεν θα σας απογοητεύσει. Από την Πορταριά, το διασημότερο χωριό του πηλιορείτικου συμπλέγματος, με το αγαπητό στους λάτρεις της πεζοπορίας Μονοπάτι των Κενταύρων, μέχρι τη Ζαγορά, με τη μεγάλη ιστορία, τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια και την ξεχωριστή Δημοτική Βιβλιοθήκη και την Τσαγκαράδα, με τα πανέμορφα καλντερίμια της και τα εξαιρετικά αρχιτεκτονήματά της, όλα τα χωριά της περιοχής, μικρά και μεγάλα έχουν να επιδείξουν ομορφιές ξεχωριστές. Και φυσικά έχουν να περηφανεύονται για την ελάχιστη απόσταση που τα χωρίζει από τις συγκλονιστικότερες σε κάλλος παραλίες του Πηλίου προς την πλευρά του Αιγαίου -όπως ο Μυλοπόταμος, του Παπά Νερό, ο Αη Γιάννης, η Φακίστρα.

Οι δραστηριότητες που προσφέρονται στο Πήλιο δεν τελειώνουν εκεί, αφού μπορείτε είτε να πεζοπορήσετε σε υπέροχα μονοπάτια όπως αυτό που συνδέει τα χωριά Κισσός-Μούρεσι-Αη Γιάννης είτε να εξασκηθείτε σε extreme sports όπως το canyoning, σε φαράγγια μέτριας δυσκολίας όπως της Φακίστρας και του Μυλοποτάμου, γεγονός που τα καθιστά προσβάσιμα σε κάθε ηλικία.

Λεωνίδιο

Το Λεωνίδιο, η όμορφη, παραθαλάσσια κωμόπολη της Αρκαδίας, στις όχθες του Μυρτώου Πελάγους και κάτω από το όρος Πάρνωνα, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή, ιδανική για την εποχή. Στο ούτε απομονωμένο ούτε πολύ τουριστικό Λεωνίδιο κυριαρχεί μόνιμα ως φόντο ο μεγάλος Κοκκινόβραχος, που έχει κάνει την πόλη δημοφιλή στους φίλους της αναρρίχησης.

Το μέρος όμως είναι ξακουστό και για τα πανέμορφα διώροφα και τριώροφα αρχοντικά σπίτια, με τις πλακόστρωτες αυλές και τις πέτρινες βρύσες, εκ των οποίων πολλά είναι επισκέψιμα, κατόπιν πρωτοβουλιών των κληρονόμων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Πύργος Τσικαλιώτη, το Αρχοντικό του Πολυτίμου και το Αρχοντικό του Κατσικογιάννη, τυπικά δείγματα όλα τους τσακώνικης αρχιτεκτονικής.

Για την βουτιά σας υπάρχουν οι διαθέσιμες κοντινές παραλίες, με τις πεντακάθαρες ακτές και τα κρυστάλλινα νερά. Η Πλάκα, λίγα λεπτά έξω από το Λεωνίδιο, σε κάνει να νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε αιγαιοπελαγίτικο ψαροχώρι, αφού διαθέτει αρκετές επιλογές για φαγητό και διασκέδαση για όλα τα γούστα. Υπάρχει επίσης η βοτσαλωτή, καταπράσινη παραλία Λάκκος, αλλά και τα διάφανα γαλανά νερά της Σαμπατικής.

Αίγινα

Κυριολεκτικά δίπλα στην Αθήνα, η Αίγινα έχει παρά το μικρό της μέγεθος αμέτρητες χάρες να επιδείξει. Εδώ θα βρείτε το σημείο θρησκευτικής αναφοράς που είναι ο Άγιος Νεκτάριος, ενώ ένας περίπατος ανάμεσα στα πεύκα του λόφου της Παλαιοχώρας με τα ερειπωμένα εκκλησάκια επιβάλλεται. Θα έχετε επίσης με την άφιξη σας στο νησί να γνωρίσετε τα νεοκλασικά κτίρια του λιμανιού που απλώνονται στην παραλιακή γραμμή, μαζί με τα εμπορικά καταστήματα.

Πλάι στο εμβληματικό κτήριο του Δημαρχείου, που στεγάζεται σε κτήριο του 1886, θα έχετε την ευκαιρία να πείτε καφέ σε δύο από τα παλαιότερα καφενεία της πόλης. Απέναντι, θα δείτε τα πλωτά μανάβικα που είναι ανοιχτά όλη την ημέρα, ενώ τα υπόλοιπα σκάφη που προσαράζουν στο λιμάνι, συμπληρώνουν τη νησιωτική εικόνα. Πολύ κοντά στο σημείο αποβίβασης των πλοίων, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας που αντικατοπτρίζει την μακρόχρονη ιστορία της ακρόπολης της αρχαίας Αίγινας. Ο ναός της Αφαίας, ένα από τα σπουδαιότερα δείγματα της αρχαϊκής αρχιτεκτονικής και τα καποδιστριακά κτήρια όπως το κτήριο της Μητρόπολης, το Εϋνάρδειο Διδασκαλείο και το Κυβερνείο συνθέτουν αυτή την εικόνα πολυμορφίας για την οποία το νησί μπορεί να υπερηφανεύεται.

Φυσικά, μια επίσκεψη στην Αίγινα δεν νοείτε να μην περιλαμβάνει φιστίκια Αιγίνης. Το φιστίκι είναι το κύριο προϊόν που παράγει το νησί και η συγκεκριμένη ποικιλία λέγεται «κοιλαράτη». Θα τα βρείτε σε άφθονη ποσότητα στο νησί. Σε ότι αφορά τις βουτιές σας, η παραλία της Μονής Αίγινας, που έχει πάρει το όνομά της από το ομώνυμο νησάκι δίπλα στο μεγάλο νησί του Αργοσαρωνικού, με τα γαλανά της νερά και τα πεύκα πεύκα που κατεβαίνουν στην ακτή, ξεχωρίζει. Πιο οργανωμένη και ευκολότερα προσβάσιμη είναι η παραλία Κλήμα, με τα κρυστάλλινα της νερά και υποδομές που μπορούν να στηρίξουν μια πολύωρη παραμονή στα δροσερά νερά της.

ΠΗΓΗ: travel.gr