Σίγουρα γνωρίζεις ότι η άσκηση είναι καλή για σένα. Η ερώτηση, όμως, είναι, υπάρχει όντως μια ιδανική ώρα της μέρας για το ραντεβού σου με τη γυμναστική; Θα κερδίσεις περισσότερα αν γυμναστείς το πρωί αντί για το απόγευμα, ή το αντίθετο;

Τα καλά νέα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι ανεξάρτητα από την ώρα που επιλέγεις για να γυμναστείς, θα έχεις θετικά αποτελέσματα στην καρδιοαναπνευστική σου υγεία και αντοχή. Φυσικά, η σημαντικότερη ερώτηση είναι, πότε θα έχεις περισσότερη όρεξη για γυμναστική. Η καλύτερη ώρα για να γυμναστείς, λοιπόν, είναι όταν έχεις χρόνο για τον εαυτό σου και μπορείς να βάλεις τα δυνατά σου για να ολοκληρώσεις το πρόγραμμα που έχεις επιλέξει. Ωστόσο, η τήρηση ενός συγκεκριμένου ωραρίου γυμναστικής δεν είναι εύκολη, οπότε είναι πιο συνετό να κάνεις ό,τι μπορείς και όποτε μπορείς.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν ότι διαφορετικές ώρες της μέρας προσφέρουν διαφορετικά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με την επίδοση, τη δύναμη, το μεταβολισμό ή ακόμα και την αρτηριακή πίεση. Παρακάτω θα δεις τι προτείνουν οι ειδικοί για να βρεις την προσωπική σου «ιδανική» ώρα γυμναστικής.

Τα πλεονεκτήματα της πρωινής γυμναστικής

Ας ξεκινήσουμε με εμπεριστατωμένες απόψεις της επιστήμης για τη φυσικής κατάσταση και την υγεία. Ένα από τα πλεονεκτήματα της πρωινής γυμναστικής μπορεί να συνδέεται με το μεταβολισμό. Σε μία έρευνα του Διεθνούς Περιοδικού Παχυσαρκίας (International Journal of Obesity), άτομα που ασκούνταν το πρωί (πριν τις 12) έχασαν περισσότερο βάρος από άτομα που γυμναζόντουσαν μετά τις 3 μ.μ. Άλλες έρευνες, έχουν αποδείξει ότι 100 λεπτά τρεξίματος πριν το πρωινό, επέφεραν μεγαλύτερη καύση λίπους σε 24ωρη βάση από μία 50λεπτη προπόνηση τρεξίματος πριν το πρωινό και άλλη μια το απόγευμα ή από 100 λεπτά τρεξίματος αποκλειστικά το απόγευμα.

Επομένως, οι παραπάνω έρευνες δείχνουν ότι παρατηρείται μία μεταβολική διαφορά στην πρωινή άσκηση. Αν και η απώλεια βάρους δεν αποτελεί το άλφα και το ωμέγα στη γυμναστική, αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την άσκηση και μπορεί να αποτελεί μία απόφαση που σχετίζεται με την προσωπική υγεία, κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Κάποιος που δεν προσπαθεί να χάσει βάρος, για παράδειγμα, μπορεί να τοποθετήσει το καθημερινό του τρέξιμο για τις 5 μ.μ., αντί για τις 9 π.μ.

Πέρα από τους παράγοντες που σχετίζονται με τον οργανισμό σου, η πρωινή γυμναστική μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως διασφάλιση ότι όντως θα γυμνάζεσαι. Αν γυμνάζεσαι το πρωί, δεν έχεις τη δυνατότητα να βρεις μία ευκαιρία μέσα στη μέρα για να μην γυμναστείς, καθώς το έχεις κάνει ήδη. Επίσης, καθώς η άσκηση υποβοηθά την εγκεφαλική λειτουργία, η οποία επηρεάζει τη μνήμη, την προσοχή και την επεξεργασία πληροφοριών, η πρωινή γυμναστική μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο ευεργετική αν μετά από αυτή πας στη δουλειά ή τη σχολή. Μπορεί ακόμα να σε βοηθήσει να κάνεις πιο υγιεινές επιλογές φαγητού κατά τη διάρκεια της μέρας.

Τι προτείνεται αν προετοιμάζεσαι για ένα fitness event; Καθώς οι περισσότερες αθλητικές εκδηλώσεις λαμβάνουν μέρος τις πρωινές ώρες, είναι προτιμότερο να κάνεις προπόνηση την ίδια ώρα με την αναμενόμενη ώρα της εκδήλωσης, κάτι που προτείνεται περισσότερο για πρακτικούς λόγους, παρά για τα θετικά οφέλη της πρωινής άσκησης. Τέλος, όσο προφανές και αν ακούγεται, η πρωινή γυμναστική τους καλοκαιρινούς μήνες είναι προτιμότερη, καθώς αυτή αφορά σε ώρες με λιγότερη ζέστη και υγρασία.

Holmes Place | άντρας και γυναίκα κάνουν jogging

 

Τα πλεονεκτήματα μίας μεσημεριανής ή απογευματινής γυμναστικής

Υπάρχουν εξίσου καλοί λόγοι να κάνεις τη γυμναστική σου το απόγευμα, ξεκινώντας με ασκήσεις δύναμης, καθώς η μυϊκή σου λειτουργία βρίσκεται στο peak της αυτές τις ώρες. Έρευνες δείχνουν ότι η απογευματινή άσκηση συμβάλλει στην αύξηση παραμέτρων που είναι σημαντικές για αθλητές, όσον αφορά την επίδοσή τους σε ταχύτητα, τελική δύναμη και αύξηση μυϊκής μάζας.

Όλα τα παραπάνω κάνουν την άσκηση στο δεύτερο μισό της ημέρας αποτελεσματική, ιδιαίτερα αν κάνεις ασκήσεις δύναμης, προπόνηση για βελτίωση επιδόσεων σε τρέξιμο ή ποδηλασία ή ασκήσεις αντοχής. Όσον αφορά στη βελτίωση χρόνου αντοχής, στην επίδοση ή στους χρόνους εξάντλησης, έρευνες σε ποδηλατιστές, έδειξαν καλύτερα αποτελέσματα για αυτούς που ασκούνται απόγευμα αντί για πρωί. Σχετικά με την υγεία, παρατηρείται ότι ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης ενισχύεται περισσότερο με τη μεσημεριανή ή απογευματινή άσκηση.

Χρειάζεσαι και άλλους λόγους για να προτιμήσεις την απογευματινή άσκηση; Ένας παραπάνω λόγος, λοιπόν, είναι τα οφέλη που έχει η άσκηση στην ψυχική σου υγεία και συνεπώς το πνευματικό διάλλειμα που μπορεί να σου προσφέρει η απογευματινή γυμναστική από μία αγχώδη μέρα. Απλά σιγουρέψου ότι δίνεις την απαραίτητη προσοχή στη φυσική σου κατάσταση, καθώς η σωματική κούραση μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή και να οδηγήσει σε τραυματισμούς.

Επίσης, αν τελειώνεις την ημέρα σου με άσκηση, τότε οι πιθανότητες για έναν καλό και αδιάκοπο ύπνο αυξάνονται. Έρευνες δείχνουν ότι ο ύπνος σου δεν θα διακοπεί, αρκεί να μην γυμνάζεσαι αργά το βράδυ και κοντά στην ώρα που συνήθως κοιμάσαι.

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Είτε πρωί είτε απόγευμα, η πρώτη σου προτεραιότητα θα πρέπει να είναι να βρεις την ιδανική για σένα ώρα και έτσι να υπάρχει μια συνέπεια στο πλάνο γυμναστικής σου. Έρευνες αποδεικνύουν ότι η τήρηση ενός συνεπούς ωραρίου γυμναστικής, άσχετα αν αυτό αφορά σε πρωινές ή απογευματινές ώρες, έχει θετικά αποτελέσματα. Ακόμα, η τήρηση ωραρίου γυμναστικής σύντομα θα αποτελεί ρουτίνα για σένα, κάτι που θα σε βοηθήσει να συνεχίσεις τις προπονήσεις σου. Τέλος, η συνέπεια στο καθημερινό ραντεβού με τη γυμναστική είναι ιδιαίτερα σημαντική για ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι άνθρωποι με διαβήτη, καθώς βοηθάει στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου.

Ωστόσο, αν έχεις την ευκολία επιλογής μεταξύ πρωινής και απογευματινής γυμναστικής, σκέψου τους στόχους σου πριν επιλέξεις. Αν θες να φτάσεις στα όρια της μυϊκής σου λειτουργίας, η απογευματινή άσκηση είναι προτιμότερη, καθώς το σώμα σου είναι εκ φύσεως πιο προθερμασμένο. Όσον αφορά τους πρωινούς αθλητές, μην απογοητεύεστε – το σώμα σας θα προσαρμοστεί στην πρωινή γυμναστική και θα έχετε αντίστοιχα αποτελέσματα όσο περνάει ο καιρός. Απλά θα χρειάζεστε περισσότερο ζέσταμα το πρωί. Από την άλλη, αν ο στόχος σου είναι να ξεκινάς τη μέρα σου με γυμναστική και να ενεργοποιείς το μεταβολισμό σου, τότε η πρωινή άσκηση σου ταιριάζει περισσότερο.

ΠΗΓΗ: holmesplace.gr