Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός στα Ζαγοροχώρια του νομού Ιωαννίνων είναι σε διαρκή άνοδο και αυτό οφείλεται στη φιλοξενία των ντόπιων, αλλά και στην ομορφιά της φύσης, που προσφέρει ηρεμία γαλήνη και θαυμασμό στους επισκέπτες.

Ένα από τα αξιοθέατα που κανένας επισκέπτης δε χάνει είναι το ξακουστό φαράγγι του Βίκου. Περίπου 40 χιλιόμετρα από τα Γιάννενα σε ένα καταπράσινο τοπίο και μέσω μιας ευχάριστης διαδρομής θα βρεθείς στο Μονοδένδρι, από όπου θα συνεχίσεις το ταξίδι σου για τη θέση Οξυά όπου η θέα είναι μαγευτική. Στα μισά της διαδρομής όμως έναν θαύμα της φύσης θα τραβήξει το ενδιαφέρον σου και θα σε κάνει να σταματήσεις για να τραβήξεις μερικές φωτογραφίες. Αυτό δεν είναι άλλο από το μοναδικό πέτρινο δάσος της Ελλάδος.

Η φύση ζωγράφιζε για πολλά χρόνια σε αυτό το σημείο και θα σε προκαλέσει να το ανακαλύψεις. Αυτό το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο στα Ζαγοροχώρια δε θα το βρεις πουθενά αλλού καθώς μια σύνθεση από ασβεστόλιθους ξεπροβάλει ανάμεσα από δρύες, σφένδαμους και κάποια στενά δρομάκια που σου επιτρέπουν να τα εξερευνήσεις.

πέτρινο δάσος

Καθώς περπατάς ανάμεσα από τα στενά μονοπάτια, θα προσέξεις ότι οι ασβεστόλιθοι ξεπερνούν τα 5 και κάποια από αυτά τα 10 μέτρα εντυπωσιάζοντας ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, ενώ η θέα που ξεπροβάλει αν ακολουθήσεις τα μονοπάτια στα δεξιά σου(καθώς πηγαίνεις προς την οξυά) είναι εκθαμβωτική. Το βλέμμα σου θα στραφεί προς το γνωστό ως Γκραν Κάνυον της Ελλάδος και δεν είναι άλλο από το φαράγγι του Βίκου το οποίο βρίσκεται στο βιβλίο των ρεκόρ γκίνες ως το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως.

Δείτε παρακάτω το μαγευτικό βίντεο της ομάδας Up 

Φυσικά, το πέτρινο δάσος είναι μόνο ένα δείγμα από τα Ζαγοροχώρια, που αποτελούνται από 46 χωριά και έχουν τόσο φυσική όσο και πολιτιστική ομορφιά. Ένα από τα πιο διάσημα και πόλος έλξης κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων είναι το Πάπιγκο, όπου δέχεται επισκέπτες από όλη τη χώρα και όχι μόνο, κάνοντας την εύρεση κάποιου δωματίου σε έναν από τους ξενώνες και τα ξενοδοχεία εξαιρετικά δύσκολη.

Την ίδια αναγνώριση από την άλλη πλευρά έχουν και το Μονοδένδρι αλλά και το ξακουστό Τσεπέλοβο που φιλοξενούν πλήθος κόσμου να θαυμάσουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και να περπατήσουν στα πέτρινα δρομάκια που σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή.

Τέλος, κάποια ακόμα θαύματα της φύσης που δεν πρέπει να χάσεις αν επισκεφθείς τα Ζαγοροχώρια, είναι οι Κολυμπήθρες που βρίσκονται ανάμεσα από το μικρό και το μεγάλο Πάπιγκο, ενώ αν είναι καλοκαίρι μπορείς να δοκιμάσεις να δροσιστής με μια βουτιά.

Η Γέφυρα Κόκορη  που θα βρεις καθώς πηγαίνεις στο Τσεπέλοβο. Αλλά και η μαγευτική Δρακόλιμνη Τύμφης αν το επιτρέψει ο καιρός και δεν έχουν κλείσει τα μονοπάτια από το χιόνι.


ΠΗΓΗ: maxmag.gr/Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο: Το πέτρινο δάσος της Ηπείρου που συγκλονίζει, ανακτήθηκε από www.efsyn.gr.