Υπό καθεστώς ενισχυμένης νομικής κηδεμονίας τέθηκε την Πέμπτη 4 Απριλίου ο 88χρονος ηθοποιός Αλέν Ντελόν. Την απόφαση έλαβε το δικαστήριο της Μονταρζίς για τον ηθοποιό, που στις 25 Ιανουαρίου είχε τεθεί σε καθεστώς δικαστικής προστασίας, εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Η ακρόαση είχε διάρκεια δύο ωρών και παρόντες στην δικαστική αίθουσα ήταν η κόρη του ηθοποιού Ανούσκα Ντελόν με τον δικηγόρο της, ο δικηγόρος του Αλέν Ντελόν και οι δικηγόροι των δύο γιων του πρώην ηθοποιού, του  59χρονου Άντονι Ντελόν και του 29χρονου Αλέν Φαμπιέν Ντελόν. Το καθεστώς ενισχυμένης νομικής κηδεμονίας μπορεί να έχει διάρκεια πέντε έτη και επιτρέπεται η ανανέωσή του για μία φορά. Σύμφωνα με το καθεστώς ενισχυμένης κηδεμονίας ο επιμελητής έχει εντολή να διαχειρίζεται τα εισοδήματα και την περιουσία  του προστατευόμενου προσώπου, στην προκειμένη περίπτωση του θρύλου του γαλλικού κινηματογράφου.

Εδώ και πολλούς μήνες οι σχέσεις ανάμεσα στα τρια παιδιά του ηθοποιού είναι τεταμένες. Στις αρχές Ιανουαρίου η 29χρονη Ανούσκα Ντελόν υπέβαλε μήνυση κατά του ετεροθαλούς αδελφού της Άντονι Ντελόν για συκοφαντική δυσφήμιση, συκοφαντική καταγγελία, απειλές και παρενόχληση. Ο Άντονι Ντελόν είχε κατηγορήσει την αδελφή του πως του έκρυψε την σοβαρή κατάσταση της υγείας του πατέρα τους. Οι δυο γιοι του Αλέν Ντελόν υποστηρίζουν πως η αδελφή τους ήθελε να μεταφέρει τον ηθοποιό στην Ελβετία, παρά την επιθυμία του να πεθάνει στην κατοικία του στο Ντουσί της Γαλλίας.

«Η ορθή κρίση του Αλέν Ντελόν έχει πλήρως εξαλειφθεί»

Σύμφωνα με το σχετικο δημοσίευμα στη Le Figaro η ανησυχία των παιδιών και των γιατρών του ηθοποιού είναι πως αυτός δεν διαθέτει πλέον «ορθή κρίση», εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια. Στις 4 Ιανουαρίου ο εισαγγελέας της Μονταρζίς Ζαν Σεντρίκ Γκο ανέφερε σε ιδιωτική επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον γιο του ηθοποιού, Άντονι Ντελόν, πως σύμφωνα με έναν ειδικό επιστήμονα, η «ορθή κρίση» του Αλέν Ντελόν έχει «πλήρως εξαλειφθεί», γεγονός που οδήγησε στην απόφαση να τεθεί ο ηθοποιός σε καθεστώς δικαστικής προστασίας στις 25 Ιανουαρίου.

Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί απόφαση για το ποιος θα είναι ο επιμελητής του Αλέν Ντελόν. Συνήθως το δικαστήριο ορίζει ένα άτομο από την οικογένεια, αλλά όταν υπάρχουν έριδες στην οικογένεια, μπορεί να ορίσει ένα τρίτο άτομο.

Σε καθεστώς δικαστικής προστασίας στη Γαλλία τίθενται τα άτομα που είναι ευάλωτα λόγω προχωρημένης ηλικίας ή σοβαρών προβλημάτων υγείας. Πρόκειται για ένα δικαστικό μέτρο προσωρινό που περιλαμβάνει την επιμέλεια, μέτρο που παρέχει βοήθεια στο άτομο σε θέματα που το ίδιο αδυνατεί να διαχειριστεί και την κηδεμονία, που είναι ένα μέτρο εκπροσώπησης του ατόμου. Η κηδεμονία περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες στον γαλλικό αστικό κώδικα.
Την απλή κηδεμονία, την “προσαρμοζόμενη” κηδεμονία και την ενισχυμένη κηδεμονία. Στην ενισχυμένη κηδεμονία, που είναι πιο η πιο αυστηρή μορφή κηδεμονίας, ο επιμελητής δεν έχει καθήκον μόνο να βοηθά το προστατευόμενο άτομο στις υποχρεώσεις που δεν μπορεί να ανταποκριθεί, αλλά έχει εντολή διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων του ατόμου. Αίτηση για να τεθεί ένα άτομο σε καθεστώς νομικής κηδεμονίας ή δικαστικής προστασίας μπορεί να κάνει το ίδιο, ο ή η σύζυγος, μέλος της οικογένειας ή κάποιος τρίτος, που έχει άμεση σχέση με το άτομο που χρήζει δικαστικής προστασίας ή νομικής κηδεμονίας.

ΠΗΓΗ: lifo.gr