Το φεστιβάλ οργανώνεται επ’ευκαιρία της παγκόσμιας Διάσκεψης Our Ocean, η οποία πραγματοποιείται στην Ελλάδα.
Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας το 1ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ για τους Ωκεανούς (Our Ocean Film Festival) προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο για να αναλογιστεί κανείς τις περιβαλλοντικές απειλές.
«Η Ελλάδα έχει επιβεβαιώσει εκ νέου τη δέσμευσή της να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στις παγκόσμιες προσπάθειες απέναντι στην κλιματική κρίση και στις περιβαλλοντικές απειλές. Είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιήσουμε τη δυναμική και την επιρροή που έχει η τέχνη, ώστε οι κοινωνίες να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν ακόμα περισσότερο στα κρίσιμα ζητήματα της ανθρωπότητας, όπως είναι το περιβάλλον ή η κλιματική κρίση. Το Our Ocean Film Festival επιδιώκει την κινητοποίηση του κοινού και την συμμετοχή του στον παγκόσμιο διάλογο για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, μέσω του κινηματογράφου», ανέφερα χαρακτηριστικά.
Για ένα έργο χωρίς αποκλεισμούς, αφιερωμένο στους Ωκεανούς, το οποίο ελπίζουν να εξελιχθεί σε έναν μόνιμο θεσμό, έκανε λόγο η ειδική απεσταλμένη του πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς, συντονίστρια του Our Ocean Conference 2024, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ στην Ηλεία, Δρ. Διονυσία- Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, μιλώντας στην έναρξη του 1ου Our Ocean Film Festival.
« Για τρεις ημέρες, θα έχουμε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι εξερεύνησης, έμπνευσης και υπεράσπισης της προστασίας και διατήρησης των πολύτιμων θαλάσσιων οικοσυστημάτων μας.
Παρουσιάζονται βραβευμένες ταινίες, ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και κινούμενα σχέδια από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ελληνικές παραγωγές.
Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ Κινηματογράφου που αποδίδει τα εύσημα στο θαυμάσιο έργο που επιτελούν οι εξαιρετικές ομάδες ωκεανογραφικών ιδρυμάτων, θαλάσσιων βιολόγων και ερευνητών που συμμετέχουν στο 9ο Our Ocean Conference», επισήμανε η κ. Αυγερινοπούλου.
Όπως είπε, τα θέματα των ταινιών ντοκιμαντέρ εντάσσονται στους έξι τομείς δράσης στους οποίους επικεντρώνεται η Διάσκεψη για τους Ωκεανούς:
1. Θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές
2. Βιώσιμη γαλάζια οικονομία,
3. Κλίμα-Ωκεανός,
4. Θαλάσσια ασφάλεια,
5. Βιώσιμη αλιεία και
6. θαλάσσια ρύπανση.
Επιπλέον, όπως είπε η κ. Αυγερινοπούλου, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε τέσσερις οριζόντιους τομείς, που διατρέχουν και τις έξι προαναφερθείσες θεματικές της Διάσκεψης OOC, δηλαδή στον βιώσιμο τουρισμό σε παράκτιες περιοχές και νησιά, στην πράσινη ναυτιλία, στη μείωση της ρύπανσης των θαλασσών από πλαστικό και μικροπλαστικό και στην πράσινη μετάβαση στη Μεσόγειο,
«Μαζί, ας επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας για ένα μέλλον όπου οι ωκεανοί θα ευδοκιμούν, θα σφύζουν από ζωή και ζωτικότητα για τις επόμενες γενιές», υπογράμμισε η κ. Αυγερινοπούλου ενώ καταλήγοντας ευχήθηκε «αυτές οι προβολές να αναζωπυρώσουν το πάθος για τη διατήρηση των ωκεανών και να μας ωθήσουν προς ένα πιο φωτεινό, πιο γαλάζιο μέλλον».
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Πέτρος Βαρελίδης, αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις των συμμετεχόντων στο 9ο Our Ocean Conference.
«Όλες τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει θα τις τηρήσουμε», είπε ο κ. Βαρελίδης.
«H Διάσκεψη αποτελεί ένα πολύ σοβαρό βήμα ευαισθητοποίησης των πολιτών όλου του κόσμου στον παγκόσμιο διάλογο για την προστασία των θαλάσσιων ωκεανών, του θαλασσίου περιβάλλοντος μέσω της τέχνης του κινηματογράφου. Οι εξαιρετικές παραγωγές θα αναδείξουν πολύ κρίσιμα προβλήματα και λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω της προστασίας των θαλασσών και των ωκεανών. Η κοινωνία μας και κυρίως οι νέοι άνθρωποι οφείλουν να εμπλακούν σε έναν γόνιμο διάλογο για τη βιώσιμη διαχείριση και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Η χώρα μας πρέπει να δώσει το παράδειγμα σε όλο τον πλανήτη για το πώς πρέπει να διασωθεί η πολύτιμη θάλασσα», σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής της “Πλεύσης Ελευθερίας», Σπύρος Μπιμπίλας.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης του Our Ocean Film Festival, μίλησαν ο πρόεδρος του Παλάoυ Surangel S. Whipps Jr. και ο πρωθυπουργός της Κοινοπολιτείας της Δομινίκα, Dr. Roosevelt Skerrit καθώς επίσης και επιστήμονες από διάφορες χώρες, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανισμών καθώς και άνθρωποι των τεχνών.
Το Our Ocean Film Festival επιδιώκει την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή του κοινού στον παγκόσμιο διάλογο για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσω της Τέχνης του Κινηματογράφου.
Το Our Ocean Film Festival τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείων: Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην αίθουσα ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ από 15 έως 17 Απριλίου, και ώρες 12:00 έως 21:00, με ελεύθερη είσοδο. Οι ταινίες είναι υποτιτλισμένες στα Αγγλικά.
Το διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ Our Ocean διοργανώνεται με την υποστήριξη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, της Ένωσης Ελλήνων Σκηνοθετών του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας.