Μελέτη που ήρθε στο φώς της δημοσιότητας κάνει λόγο για πιθανή μαζική μετανάστευση δηλητηριωδών φιδιών, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, πολλές χώρες, απροετοίμαστες για την εισροή νέων ειδών στην πανίδα τους, κινδυνεύουν.
Η κλιματική κρίση είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας μετανάστευση των εν λόγω ερπετών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδκών, το Νεπάλ, ο Νίγηρας, η Ναμίμπια, η Κίνα και η Μιανμάρ θα αποκτήσουν περισσότερα είδη δηλητηριωδών φιδιών από γειτονικές χώρες.
Οι χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς και τμήματα της Αφρικής, θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτες απέναντι σε αυξήσεις του αριθμού τσιμπημάτων των φιδιών. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Lancet Planetary Health, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα είναι πολύ πιο ευάλωτες. Οι ερευνητές κατένειμαν γεωγραφικά 209 είδη δηλητηριωδών φιδιών τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν πολύ σημαντικές βλάβες στην υγεία των ανθρώπων, με το δήγμα τους. Όπως σημειώνουν, τα διάφορα είδη φιδιών θα μπορούσαν να βρουν ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες έως το 2070.
Η πλειοψηφία των ειδών δηλητηριωδών φιδιών θα υποστεί συρρίκνωση των πληθυσμών, λόγω της απώλειας τροπικών και υποτροπικών οικοσυστημάτων. Ορισμένα είδη, όμως, όπως δυτικοαφρικανική οχιά γκαμπούν, θα αυξηθούν έως και 250%. «Καθώς όλο και περισσότερες εκτάσεις μετατρέπονται σε γεωργικές και κτηνοτροφικές, τα οικοσυστήματα στα οποία βασίζονται τα φίδια για να επιβιώσουν καταστρέφονται και κατακερματίζονται», σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης, Pablo Ariel Martinez του πανεπιστημίου Sergipe στη Βραζιλία και Talita F Amado, του Γερμανικού Κέντρου για την Ολοκληρωμένη Έρευνα της Βιοποικιλότητας στη Λειψία.
«Ορισμένα είδη, ωστόσο -ιδίως εκείνα που προκαλούν ανησυχία στους γιατρούς- μπορούν να προσαρμοστούν σε γεωργικά τοπία και να ευδοκιμήσουν ακόμη και σε ορισμένες καλλιεργήσιμες ή κτηνοτροφικές περιοχές που τους παρέχουν πηγές τροφής, όπως τα τρωκτικά», τόνισαν ενώ πρόσθεσαν πως, «η έρευνά μας δείχνει ότι τα δηλητηριώδη φίδια αρχίζουν να εμφανίζονται σε νέα μέρη. Αυτό είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης, ώστε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διατηρήσουμε ασφαλείς τους εαυτούς μας αλλά και το περιβάλλον».
«Τα σύνορα δεν αφορούν τα φίδια»
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι, κάθε χρόνο, 1,8 έως 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι υφίστανται το στίμπημα δηλητηριωδών φιδιών. Από τα δήγματα, προκαλούνται έως και 138.000 θάνατοι και τουλάχιστον 400.000 ακρωτηριασμοί και μόνιμες αναπηρίες. Το 2017, ο ΠΟΥ χαρακτήρισε τη δηλητηρίαση από δήγμα φιδιών ως τροπική ασθένεια ύψιστης προτεραιότητας. «Επιτέλους μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τους τρόπους με τους οποίους ο πληθυσμός των φιδιών θα ανακατανεμηθεί λόγω κλιματικής αλλαγής. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία και για αύξηση του αριθμού των δηγμάτων εάν τα έντοντα καιρικά φαινόμενα (αύξηση της θερμοκρασίας, βροχές και πλημμύρες) γίνουν πιο συχνά», δήλωσε η Άννα Πίντορ, ερευνήτρια της ομάδας παραμελημένων τροπικών ασθενειών του ΠΟΥ. «Επείγει να κατανοήσουμε καλύτερα τους τρόπους με τους οποίους θα επηρεαστούν οι αριθμοί των δηγμάτων ώστε να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε», πρόσθεσε.
Ο λέκτορας ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, Soumyadeep Bhaumik, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, υπογράμμισε πως, «το δήγμα φιδιού είναι, στην ουσία, μία σύγκρουση ανθρώπου – ζώου – περιβάλλοντος. Αυτό που, για την ώρα, δεν έχει προβλεφθεί είναι το πώς οι ίδιοι οι άνθρωποι θα προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή. Αλλά η παγκόσμια μελέτη αντιμετωπίζει ένα σημαντικό κενό στη γνώση. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη οι χώρες που επιβαρύνονται σημαντικά από δήγματα φιδιών να συνεργαστούν με τις γειτονικές χώρες τους. Εξάλλου, τα σύνορα δεν αφορούν τα φίδια, παρά μόνο τους ανθρώπους».
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ