Οι πρώτες μελέτες για τα οφέλη των κατοικιδίων στην υγεία του ανθρώπου, έγιναν πριν 30 χρόνια. Εκείνοι που τις ξεκίνησαν ήταν ο ψυχολόγος Alan Beck του Πανεπιστημίου Purdue και ο ψυχίατρος Aaron Katcher του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας.

Οι μελέτες υπέδειξαν ότι, ιδιαίτερα οι σκύλοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων όπως η κατάθλιψη.

Τα σκυλιά μάλιστα, χρησιμοποιούνται από φορείς όπως σχολεία, γηροκομεία, ιδρύματα ΑΜΕΑ, για την άμεση βοήθεια των ατόμων που το έχουν ανάγκη.

Έχει αποδειχθεί ότι όσον αφορά τα παιδιά, τα σκυλιά ενισχύουν την συναισθηματική τους κατάσταση και τα βοηθούν να ξεπεράσουν τυχόν φόβους ή μετατραυματικές εμπειρίες.

Στην περίπτωση των ηλικιωμένων, μειώνουν τα επίπεδα στρες, άγχους και κατάθλιψης. Επιδρούν θετικά στην ψυχοσύνθεση τους και έτσι, ενισχύουν την υγεία τους σωματικά και ψυχικά.

Ακόμη, στα ΑΜΕΑ είναι απαραίτητα για την βελτίωση της ψυχικής τους υγείας, καθώς και την εξυπηρέτηση που προσφέρουν παραδείγματος χάριν στους τυφλούς, για την προστασία της σωματικής τους ακεραιότητας σε εξωτερικούς χώρους.

Παρόλα αυτά, δεν είναι μόνο τα σκυλιά που βοηθούν. Οι γάτες και τα άλογα έχουν αποδειχθεί σημαντικοί «ιατροί» για παιδιά και ενήλικες.

Τα οφέλη των κατοικιδίων στην υγεία

Αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη

Αρχικά, τα κατοικίδια φαίνεται πως μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση ψυχικών παθήσεων όπως η κατάθλιψη, το άγχος, το μετατραυματικό στρες.

Βοηθούν στην απεξάρτηση από την διαταραχή του εθισμού

Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι, βοηθούν τους ανθρώπους που βρίσκονται στο στάδιο της απεξάρτησης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εθισμένοι τείνουν να έχουν απογοητευτικές συμπεριφορές απέναντι σε αγαπημένους τους ανθρώπους.

Ακόμη, βγάζουν έντονη επιθετικότητα, αθετούν τις υποσχέσεις τους και δύσκολα εμπνέουν εμπιστοσύνη.

Έτσι, η μέθοδος που χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις απεξάρτησης, έχει αποδειχθεί σωτήρια για τον εθισμένο.

Λόγω του ότι, τα προγράμματα απεξάρτησης είναι αρκετά σκληρά, ο σκύλος προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση στο άτομο που υποβάλλεται σε αυτό.

Επιπλέον, τον καθιστά πιο υπεύθυνο, καθώς η ευθύνη για το κατοικίδιο είναι μεγάλη, οπότε δεν έχει άλλη επιλογή, από το να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της απεξάρτησης, για να σταθεί επάξια στον ρόλο αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι, επειδή παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του άγχους, βοηθούν στην αποφυγή υποτροπής.

Μειώνεται η αρτηριακή πίεση

Ένα ακόμα θετικό πρόσημο των κατοικιδίων στην υγεία του ανθρώπου είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Επιβραδύνει ο καρδιακός ρυθμός

Παράλληλα, τα κατοικίδια επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό και επαναφέρουν την αναπνοή σε κανονικά επίπεδα.

Μειώνεται η μυϊκή ένταση

Ακόμη, βοηθούν στην μείωση της μυϊκής έντασης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, το άτομο να ηρεμεί και να χαλαρώνει το σώμα του.

Βοηθάει τα παιδιά με μετατραυματικό στρες

Τέλος, τα κατοικίδια είναι βασικοί σύμμαχοι των παιδιών που πάσχουν από μετατραυματικό στρες. Ενισχύουν την αυτοπεποίθηση τους, το αίσθημα ασφάλειας και αγάπης.

Άρα, τα παιδιά  μπορούν πιο εύκολα να ξεπεράσουν το πρόβλημα, που καθιστά δύσκολη την ζωή τους.

Συνεπώς, τα κατοικίδια παίζουν θετικό ρόλο στην βελτίωση τόσο της ψυχικής, όσο και της σωματικής υγείας των ανθρώπων.

Οπότε, είναι καλό σε κάθε σπίτι να υπάρχει ένα κατοικίδιο και τα παιδιά να μεγαλώνουν με αυτό.

ΠΗΓΗ:maxmag.gr