Η πώληση αλκοόλ θα απαγορευτεί πλήρως από τις 21:30 έως τις 8 το πρωί σε περιοχές «υπερβολικού τουρισμού» στη Μαγιόρκα και την Ίμπιζα, σύμφωνα με νέο διάταγμα που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση των Βαλεαρίδων Νήσων της Ισπανίας.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την τάση που θέλει να διοργανώνονται διακοπές στα νησιά με βάση την ανεξέλγκτη κατανάλωση αλκοόλ, ο νέος νόμος απαγορεύει τελείως τις μεταμεσονύχτιες πωλήσεις αλκοόλ στις περιοχές Llucmajor, Palma και Calvia (Magaluf) στη Μαγιόρκα και στο San Antonio στην Ίμπιζα.

Οι αρχές έχουν επίσης απαγορεύσει στα σκάφη όπου γίνονται πάρτι να πλέουν εντός ενός ναυτικού μιλίου από οποιονδήποτε από αυτούς τους προορισμούς και απαγορεύεται στα πλοία να παραλαμβάνουν και να αποβιβάζουν επιβάτες σε αυτές τις περιοχές, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ορισμένες επιχειρήσεις επέκριναν τον συγκεκριμένο νόμο, υποστηρίζοντας ότι οι τουρίστες θα πάνε απλώς σε γειτονικά θέρετρα που δεν αποτελούν μέρος των περιορισμών.

Οι απαγορεύσεις ακολουθούν την αυστηροποίηση ενός νόμου που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση των Βαλεαρίδων πριν από τέσσερα χρόνια για την αντιμετώπιση της υπερκατανάλωσης αλκοόλ. Εκείνη η νομοθεσία του 2020 περιόριζε τις ώρες διασκέδασης και τις προσφορές ποτών «δύο στην τιμή του ενός», απαγόρευε την πώληση αλκοόλ στα καταστήματα τη νύχτα και εμπόδιζε τη διαφήμιση πάρτι σε καθορισμένους χώρους. Το νέο διάταγμα έρχεται αφότου η κυβέρνηση προειδοποίησε τους θορυβώδεις τουρίστες ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μεγάλα πρόστιμα και αυστηρότερες κυρώσεις για κακή συμπεριφορά.

Έως και 16 εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν για την επιβολή της απαγόρευσης της κατανάλωσης αλκοόλ στο κοινό, καθώς και για την ασφάλεια, τις επιθεωρήσεις και την αύξηση της ευαισθητοποίησης των τουριστών σε περιοχές «υπερβολικού τουρισμού» στα δύο νησιά. Το πρόστιμο κυμαίνεται μεταξύ 750 και 1.500 ευρώ, εάν η κατανάλωση ποτού σε δημόσιους δρόμους «διαταράσσει τη συνύπαρξη, συνεπάγεται πλήθη ή επιδεινώνει την ηρεμία του περιβάλλοντος», ανέφερε ο ιστότοπος Canarian Weekly. Εάν η παράβαση θεωρείται πολύ σοβαρή, το πρόστιμο μπορεί να κυμαίνεται από 1.500 έως 3.000 ευρώ.

Το διάταγμα έχει ορισμένη διάρκεια έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027, διότι μετά από αυτό η τοπική κυβέρνηση ελπίζει ότι ο νόμος δεν θα είναι πλέον απαραίτητος.

ΠΗΓΗ: lifo.gr / Με πληροφορίες από skynews.com