Εδώ και χρόνια μέσα από ταινίες όπως «Τα σαγόνια του καρχαρία», η «βαθιά άγρια θάλασσα»  αλλά και το «Ψάχνοντας τον νέμο» έχει επικρατήσει στον κόσμο η αντίληψη ότι οι καρχαρίες διαθέτουν την ικανότητα να ανιχνεύουν τη μυρωδιά του αίματος.

Είναι αλήθεια όμως ή πρόκειται για έναν μύθο που έχει επικρατήσει; Πάνω σε αυτό το ερώτημα θέλησε να απαντήσει ένας πρώην μηχανικός της NASA.

Το πείραμα

Ο Μάρκ Ρόμπερ μετατράπηκε σε YouTuber και ξεκίνησε μια αποστολή για να διαλευκάνει τα μυστήρια της όσφρησης των καρχαριών. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε ένα πρωτοποριακό πείραμα με στόχο να θέσει σε δοκιμασία αυτό το πανάρχαιο στερεότυπο. Κατευθύνθηκε λοιπόν σε ένα σημείο γεμάτο καρχαρίες 20 μίλια στα ανοιχτά των Μπαχαμών, για να πραγματοποιήσει το πείραμά του μαζί με τον θαλάσσιο βιολόγο και ειδικό σε καταδύσεις Λουκ Τιπλ.

Έτσι λοιπόν τοποθέτησε σε τέσσερις σανίδες του σερφ τέσσερις σακούλες με διαφορετικά υγρά -ιχθυέλαιο, αίμα αγελάδας, θαλασσινό νερό και ούρα- που θα απελευθερώνονταν αργά μέσα στο νερό.

Οι περισσότεροι καρχαρίες προσέγγισαν τη σανίδα του σερφ με το αίμα της αγελάδας, ωστόσο τους πήρε πολύ ώρα να τους ελκύσει το ενδιαφέρον. Στη συνέχεια ωστόσο φάνηκε πως προτιμούσαν το αίμα από τα άλλα υγρά.

Το συμπέρασμα

Ο Ρόμπερ επανέλαβε το πείραμα με ακόμα περισσότερους ελέγχους. Μόνο που την τελευταία φορά χρησιμοποιήθηκαν 3 σανίδες σερφ. Οι δύο με αίμα και η τρίτη με θαλασσινό νερό. Από τις δυο πρώτες η μία απελευθέρωνε αίμα με αργό ρυθμό ενώ η άλλη με γρήγορο ρυθμό. Το αποτέλεσμα… Μάλλον αναιρεί τα όσα ήξεραν όλοι! Κανένας καρχαρίας δεν προσέγγισε άμεσα τις 3 σανίδες, δίνοντας τελικά μία ένδειξη πως δεν μετατρέπονται σε αδίστακτο θηρευτή στη θέα του αίματος!

 

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ