Οι αρχές της πολιτείας Ρίο Γκράντε ντο Σουλ της Βραζιλίας επιβεβαίωσαν 54 κρούσματα της νόσου της λεπτοσπείρωσης που μεταδίδεται από το νερό μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες στην περιοχή τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Τέσσερις άνθρωποι έχουν πεθάνει αφού προσβλήθηκαν από την ασθένεια, η οποία μεταδίδεται μέσω νερού μολυσμένου με ούρα μολυσμένων ζώων, όπως οι αρουραίοι.

Έως και 800 ύποπτες περιπτώσεις διερευνώνται αυτή τη στιγμή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας της πολιτείας.
Περισσότεροι από 165 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις πλημμύρες και πολλοί άλλοι εξακολουθούν να αγνοούνται. Περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι από 469 δήμους του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ έχουν πληγεί από αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως «κλιματική καταστροφή» από την κυβέρνηση της Βραζιλίας.

Τουλάχιστον 581.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν, ενώ προσωρινά καταλύματα μπόρεσαν να στεγάσουν 55.000 Γκαούτσο (άτομα από το Ρίο Γκράντε ντο Σουλ), σύμφωνα με αναφορές τοπικών ΜΜΕ. Πολλές πόλεις της πολιτείας εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το νερό και οι συνθήκες θα μπορούσαν να δουν τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης να αυξάνονται.

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, μυϊκό πόνο και ναυτία που ακολουθείται από έμετο. Το υπουργείο Υγείας της πολιτείας έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους ότι το νερό των πλημμυρών μπορεί να αναμειχθεί με τα λύματα, οδηγώντας στη μετάδοση ασθενειών όπως η λεπτοσπείρωση και η ηπατίτιδα Α.

Η Βραζιλία εμβολιάζει τον πληθυσμό της κατά της ηπατίτιδας Α, αλλά δεδομένου του μεγέθους αυτού συμβουλεύει τους ανθρώπους να αποφεύγουν να καταναλώνουν νερό ή τρόφιμα που μπορεί να έχουν μολυνθεί με νερό από τις πλημμύρες.

Οι προσπάθειες ανάκαμψης και διάσωσης συνεχίζονται και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει διαθέσει περισσότερα από 1,8 δισ. R$ (275 εκατ. £, 348 εκατ. $) για την υποστήριξη του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ.

Καθώς τα νερά των πλημμυρών μειώνονται, η πλήρης κλίμακα των ζημιών στο νοτιότερο κρατίδιο της Βραζιλίας γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη. Όσοι κατάφεραν να επιστρέψουν στα σπίτια τους προσπαθούν να σώσουν αντικείμενα που άντεξαν στις πλημμύρες.

ΠΗΓΗ: lifo.gr