Επισπεύδεται, όπως όλα δείχνουν, η αγορά επιπλέον Rafale με στόχο να γίνουν, το συντομότερο, δύο οι Μοίρες των γαλλικών «ριπών» στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας, καθώς από την μία το Αεροπορικό Επιτελείο έχει ήδη ανάψει το σχετικό «πράσινο φως» και από την άλλη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των επόμενων κινήσεων.
Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «θα θέλαμε να κάνουμε 30 τα Rafale» ενώ ξεκαθάρισε ότι πλέον το ζήτημα είναι δημοσιονομικό, δηλαδή να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την αγορά των αεροσκαφών, την ώρα που οι εξοπλιστικές ανάγκες είναι άμεσες, με πρώτες αυτές του Πολεμικού Ναυτικού.
Η πολιτική ηγεσία σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία δρομολογεί ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει απόκτηση επιπλέον μαχητικών Rafale με ταυτόχρονη πώληση στους Γάλλους κατασκευαστές των παλαιότερων Mirage 2000-5 ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την αγορά καινούργιων μαχητικών. Το Αεροπορικό Επιτελείο μάλιστα δεν φαίνεται να έχει αντίρρηση στο ενδεχόμενο απόκτησης τόσο καινούργιων όσο και μεταχειρισμένων Rafale αρκεί αυτά να βρίσκονται στην πιο σύγχρονη διαμόρφωση και με μεγάλο αριθμό διαθέσιμων ωρών, όπως τα μεταχειρισμένα τα οποία ήδη έχει αποκτήσει.
Η αγορά επιπλέον Rafale με στόχο την αντικατάσταση των 24 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Μirage 2000-5 είναι οικονομοτεχνικά απόλυτα συμφέρουσα, σύμφωνα με τις μελέτες της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς υπάρχουν ήδη οι υποδομές, η τεχνογνωσία, η εκπαίδευση και εν γένει το «know how» από τα στελέχη της. Κατά συνέπεια, το κόστος θα αφορά μόνο την απόκτηση των μαχητικών καθώς και επιπλέον όπλων με έμφαση στους πανίσχυρους αντιαεροπορικούς πυραύλους Meteor. Με δεδομένο ότι σε χρόνο ρεκόρ η 332 Μοίρα «ΓΕΡΑΚΙ» έγινε πλήρως επιχειρησιακή, το πέρασμα και της 331 Μοίρας «ΘΗΣΕΑΣ» στην εποχή Rafale μπορεί να γίνει πολύ πιο γρήγορα.