Είπε να ασχοληθεί με θέματα υγείας ο Περαστικός. Αρχή με τη συγκέντρωση συνταξιούχων στο ΙΚΑ Τούμπας όπου, πολύ σωστά, ζητήθηκε αύξηση του προσωπικού ώστε να σταματήσουν συνάνθρωποί μας με οικονομικές δυσκολίες να αναζητούν ιδιωτικά εξεταστήρια για να εξυπηρετηθούν, το σύνθημα που ακούστηκε ήταν «λεφτά για την υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία». Ο καλός ο μύλος, όλα τα αλέθει.
Συνέχεια με τη διαμαρτυρία των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ όπου, επίσης πολύ σωστά, υπογραμμίστηκε ότι από τα 25 ασθενοφόρα στη Θεσσαλονίκη μείναν 20 λόγω έλλειψης πληρωμάτων, είχαμε το λογικό άλμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες της Χαλκιδικής, το καλοκαίρι, με πληρώματα από τη Θεσσαλονίκη. Λογικό; Δεν απαντά, άρα παράλογο (αντιστρέφοντας τον Λάκη Λαζόπουλο). Μια περιοχή που, το καλοκαίρι, αποκτά μερικά εκατομμύρια κατοίκους ενώ τον χειμώνα εξυπηρετεί μερικές χιλιάδες, δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί με το ανώτατο όριο αναγκών. Αναγκαστικά θα ενισχυθεί από έναν γειτονικό νομό (ας πούμε της Θεσσαλονίκης) που οι κάτοικοί του… μετακομίζουν Χαλκιδική το καλοκαίρι.
Φυσικά και είναι αναγκαία η ενίσχυση του ΕΚΑΒ, αλλά χρειάζεται να συνταχθεί ένας προσεκτικός χάρτης αναγκών. Άγνωστο παραμένει αν κάτι τέτοιο έγινε, ή γίνεται. Η καθημερινότητα, πάντως, δεν δείχνει κάτι τέτοιο.
Απόρησε, επίσης, ο Περαστικός που οι υπάλληλοι του ΕΚΑΒ έκαναν ιδιαίτερη μνεία στους σπουδαστές της σχολής διασωστών οι οποίοι κάνουν πρακτική στα πληρώματα -αναφορά με αρνητικό πρόσημο- όμως, παρά το ότι τις δηλώσεις παρακολουθούσαν και δημοσιογράφοι που κάνουν τη δική τους πρακτική σε κανάλια, ραδιόφωνα, ιστοσελίδες, το θέμα πέρασε «μπάι» και δεν συζητήθηκε ούτε στο περιθώριο…
Για τελευταίο άφησε τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, ΆδωνΙ Γεωργιάδη. Κι αυτό γιατί τον ξένισε (το «ξε» με ε κι όχι με ι) η δήλωση του κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη από το βήμα του συνεδρίου για την Υγεία, The Future of Healthcare in Greece. Τί είπε; Διαβάστε:
“Επικαλέστηκε το νέο πρωθυπουργό της Πορτογαλίας ο οποίος χθες έκανε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο. «Η νούμερο ένα προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση της Πορτογαλίας είναι να λύσει το πρόβλημα έλλειψης γιατρών και η δεύτερη να μειώσει τις αναμονές στα τακτικά ψυχρά χειρουργεία, που στην Πορτογαλία σήμερα είναι 266.000 άτομα. Πορτογαλία- Ελλάδα έχουν ανάλογο πληθυσμό άρα 110.000 αναμονές στην Ελλάδα , δεν είναι και τόσο μεγάλη αποτυχία για το εθνικό σύστημα υγείας, όσο το λένε» ανέφερε ο υπουργός” λέει το δελτίο Τύπου…
Επειδή στα σταυρόλεξα, στο «έχουν οι πολιτικοί» η απάντηση είναι «όραμα», σαφώς και δεν αποτελεί όραμα το να κοιτάς προς τα κάτω, αντί προς τα πάνω… Κι αντί να θέλουμε να φθάσουμε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να λέμε «πάλι καλά είμαστε».
Εντάξει, δεν το είπε έτσι ο κ. Γεωργιάδης, αλλά όποιος διαβάζει τα περί Ελλάδας και Πορτογαλίας, δεν χαίρεται ιδιαίτερα. Ειδικά αν το συνδυάσει με το ότι έκανε θετική αναφορά και στη μελέτη για την Υγεία του ιδρύματος Διανεοσις η οποία είχε ταχθεί υπέρ της μεγαλύτερης αυτονομίας των νοσοκομείων. «Οι αποφάσεις αυτές είναι πολιτικά δύσκολες», σχολίασε ο ίδιος, «τα νοσοκομεία από δημόσιου δικαίου να γίνουν ιδιωτικού δικαίου, είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που ισχύει σήμερα» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Γράφει ο «Περαστικός»