Ίσως δε χρειαζόμασταν την έγκυρη γνώμη της επιστήμης για αυτό το πόρισμα, ωστόσο, μια εκτενέστερη ανάλυση μελετών συμπέρανε ότι τελικά όντως οι άντρες εμφανίζουν μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία από τις γυναίκες.

Eπιμέλεια: Νικολέτα Καββαθά

Αναλύοντας περισσότερες από 200 μελέτες από το 1996 που αφορούσαν σε 621 χιλιάδες άτομα άνω των 14 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άντρες αναφέρουν με σταθερό ρυθμό υψηλότερη σεξουαλική διάθεση. Αν και αυτό δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, ένα συγκεκριμένο στοιχείο εξέπληξε τους ερευνητές.
Ειδικότερα, το γεγονός ότι οι άντρες σκέφτονται περισσότερο το σεξ, έχουν περισσότερες σεξουαλικές φαντασιώσεις και περνούν περισσότερο χρόνο αυτοϊκανοποιούμενοι, επαναλαμβανόταν ως μοτίβο σε όλες τις χώρες του κόσμου και για τις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, τις εθνικότητες ή τους σεξουαλικούς προσανατολισμούς. Οι ερευνητές όμως αναφέρουν κι ένα μικρό κενό… ειλικρίνειας: πόσο αληθινά είναι όλα όσα λέγονται σχετικά με τη σεξουαλική ζωή;
«Η σεξουαλικότητα είναι ένα ευαίσθητο θέμα», παραδέχτηκε ο συγγραφέας της μελέτης Julius Frankenbach, διδακτορικός φοιτητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Saarland στο Saarbrücken της Γερμανίας. «Έτσι, εξετάσαμε επίσης την πιθανότητα οι αυτοαναφορές των ανθρώπων να μην είναι απόλυτα ακριβείς. Υπήρχαν κάποιες ενδείξεις για τέτοιες ανακριβείς απαντήσεις στα δεδομένα μας».
Όπως αναφέρει, για παράδειγμα, οι άνδρες ανέφεραν ότι είχαν περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους από τις γυναίκες, κάτι που, με απλή λογική, είναι σχεδόν αδύνατο. «Ωστόσο, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτή η μεροληψία στις απαντήσεις ήταν σχετικά μικρή και δεν θα μπορούσε να εξηγήσει όλη τη διαφορά φύλου στη σεξουαλική ορμή που παρατηρήσαμε. Με άλλα λόγια, πιστεύουμε ότι η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων είναι πραγματική» επισημαίνει.
Υπήρχαν όμως και εξαιρέσεις του κανόνα. Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Psychological Bulletin, ένα 24% και 29% των γυναικών φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία από το «μέσο» άνδρα. Συνεπώς, αν και σε γενικό πλαίσιο οι άνδρες μπορεί να έχουν ισχυρότερη σεξουαλική διάθεση από τις γυναίκες, περίπου μια στις 4 επιθυμεί περισσότερο το σεξ από πολλούς άνδρες.