Φαράγγι σκάλας Ζαγκλιβερίου. Ένα διαμάντι σε απόσταση περίπου 40 χλμ από τη Θεσσαλονίκη, λίγο πριν την είσοδο Ζαγκλιβερίου του Δήμου Λαγκαδά. To πολύ εντυπωσιακό με πλούσια βλάστηση Φαράγγι της Σκάλας, το συναντούμε στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς του Χορτιάτη, 3,5 χλμ από το Ζαγκλιβέρι. Πρόκειται για σημείο αναφοράς μοναδικού φυσικού κάλλους, με πλούσια βλάστηση, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη και εναλλασσόμενη ποικιλομορφία σε όλη τη διάρκεια των εποχών του έτους, προσφέροντας εικόνες ακατέργαστης φυσικής ομορφιάς στον επισκέπτη. Το φαράγγι αποτελεί τμήμα του πολυσχιδούς υδρογραφικού δικτύου των νότιων περιοχών της Μυγδονίας λεκάνης και παρουσιάζει ροή καθόλη τη διάρκεια του έτους.
Στο εσωτερικό του, η βλάστηση αποτελείται από πολύ υψηλά πλατάνια αλλά και από πολλά άλλα είδη υδροχαρούς βλάστησης. Παράλληλα, το ρέμα φιλοξενεί πλούσια πανίδα από θηλαστικά, αμφίβια, ερπετά και πτηνά καθώς και ένα σπάνιο είδος ψαριού των γλυκών νερών της μπριάνας (barbus macedonicous). Περαιτέρω, η ευρύτερη περιοχή του Φαραγγιού της Σκάλας Ζαγκλιβερίου, παρέχει τη δυνατότητα πεζοπορικής δραστηριότητας, καθώς υπάρχουν μικρές και μεγάλες πεζοπορικές διαδρομές που καταλήγουν σε αυτό.
Μιλώντας στο press365 o Μπάμπης Κηριάννης Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Πολιτισμού, Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας Δήμου Λαγκαδά με καταγωγή από το Ζαγκλιβέρι, περιοχή του Φαραγγιού, τονίζει:
“Πρόκειται για ένα τοπίο απίστευτης φυσικής ομορφιάς και αισθητικής αξίας, εκεί που η τέχνη της φύσης εκπλήσσει και καθηλώνει με τα δημιουργήματά της. Ταυτόχρονα, η γεωγραφική περιοχή όπου φιλοξενείται το συγκεκριμένο φαράγγι, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, προσφέρεται για οικογενειακές αποδράσεις αλλά και οργανωμένες πεζοπορικές διαδρομές. Όπως έχει παρατηρηθεί, τα
τελευταία έτη σε συνδυασμό με την επέλευση της πανδημίας του κορωνοιού, η αναζήτηση περιπατητικών διαδρομών γνώρισε μία έντονα ραγδαία αύξηση.
Στα πλαίσια αυτά, το Φαράγγι της Σκάλας Ζαγκλιβερίου, πραγματοποίησε τα πρώτα δειλά βήματα προς την πρωτόγονη ανάδειξη και αναγνωρισιμότητα του. Θεωρώ πλέον ότι θα πρέπει σε αγαστή συνεργασία με τους φορείς και συλλόγους της τοπικής κοινωνίας, να δρομολογηθεί η περαιτέρω διαδικασία γνωριμίας, ανάδειξης και προβολής του συγκεκριμένου Φαραγγιού. Το γεγονός της ύπαρξης δύο υφιστάμενων περιπατητικών διαδρομών από διαφορετικά γεωγραφικά σημεία, τα οποία καταλήγουν στο Φαράγγι της Σκάλας, προσφέρει τη δυνατότητα να αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες και
τους οργανωμένους πεζοπόρους του αστικού κέντρου της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης περιοχής”.