Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης εφαρμόζεται πιλοτικά στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Smart Block II σε δύο γειτονικά κτήρια κατοικιών των μέσων του 19ου αιώνα στην περιοχή Hernals στο κέντρο της Βιέννης.

Με την υποστήριξη του Ταμείου για το Κλίμα και την Ενέργεια της αυστριακής κυβέρνησης, στα δύο κτήρια, πέρα από την αρχιτεκτονική τους ανακαίνιση, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ένα εναλλακτικό σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας βασισμένο στη ηλιακή ενέργεια και τη γεωθερμία.
“Ο σωστός όρος είναι ανακατασκευή”, εξήγησε στο clima21 ο αρχιτέκτονας και συντονιστής του πρότζεκτ Johannes Zeininger, “αφού διατηρήσαμε μόνο το κέλυφος”. Τα κτήρια εκσυγχρονίστηκαν πλήρως και εξοπλίστηκαν με πρωτοποριακά συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας τα οποία επισκεφθήκαμε στο υπόγειο της οικοδομής.

 

Στη στέγη και στην γυάλινη πρόσοψη του εξωτερικού ανελκυστήρα έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά πάνελς. Το νερό που ζεσταίνεται διοχετεύεται με σωλήνες στο έδαφος, όπου αποθηκεύεται σε 18 γεωτρήσεις σε βάθος 130 μέτρων, αυξάνοντας την θερμοκρασία του εδάφους κατά 1 έως 3 βαθμούς. Η ενέργεια αυτή τους χειμερινούς μήνες χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των διαμερισμάτων με αντλίες θερμότητας, με ενδοδαπέδια θέρμανση και με θερμαντικά σώματα τύπου πάνελ. Το ίδιο σύστημα, το καλοκαίρι λειτουργεί και ως κλιματιστικό, ψύχοντας το νερό στους 20 βαθμούς. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Johannes Zeininger, μιλάμε για νέου τύπου γεωθερμία, αφού ουσιαστικά η αρχική πηγή της δεν είναι το υπέδαφος αλλά ο ήλιος.

Το καινοτόμο αυτό πρότζεκτ δημιούργησε 25 διαμερίσματα κοινωνικής κατοικίας από 50 έως 200 τμ, τα οποία ενοικιάζονται προς 6,5 – 7,5 ευρώ το τετραγωνικό. Τελικά, ένα διαμέρισμα 50τμ έχει ενοίκιο περίπου 700€/μήνα περιλαμβανομένης της θέρμανσης και ψύξης. Η συνολική επένδυση ήταν ύψους 2 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο το κόστος των ενεργειακών συστημάτων ανήλθε σε 300.000 ευρώ.

Το Smart Block απέσπασε την κορυφαία διάκριση των 35ων Βραβείων Αστικής Ανακαίνισης της Βιέννης.

ΠΗΓΗ:clima21.gr