Το νέο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, στο Αστυνομικό Τμήμα Χαριλάου της Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από την ομιλία του στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Δημήτρης Μάλλιος, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις δράσεις που έχει αναλάβει η ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσει με τις γυναίκες αστυνομικούς που υπηρετούν στο Γραφείο.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Πρωθυπουργός επανέλαβε «την απόλυτη προσήλωση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης μάστιγας, η οποία, τώρα θα έλεγα ότι αναδεικνύεται σε όλη της την έκταση. Και αναδεικνύεται σε όλη της την έκταση γιατί πιστεύω ότι οι γυναίκες έχουν πια πολύ μεγαλύτερο θάρρος να μιλούν και να καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά, έχοντας εμπιστοσύνη στο κράτος ότι θα μπορεί να τα διαχειριστεί με επαγγελματισμό, με απόλυτη επάρκεια και με την απαραίτητη εχεμύθεια».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «αγωνιζόμαστε κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι, μαθαίνουμε και από τα λάθη μας και από τραγικά περιστατικά τα οποία μας πόνεσαν όλους. Θέλω να επαναλάβω, όμως, πόσο σημαντική είναι αυτή η συνολική αλλαγή κουλτούρας ολόκληρης της Αστυνομίας, όχι μόνο των εκπαιδευμένων στελεχών που είναι στην πρώτη γραμμή, αλλά και την ανάγκη η Αστυνομία να αντιμετωπίζει σύνθετα νέα κοινωνικά φαινόμενα ή φαινόμενα τα οποία, όπως είπα, προϋπήρχαν αλλά τώρα έρχονται στην επιφάνεια με πολύ μεγαλύτερη ένταση».
Και πρόσθεσε: «Αν κρίνω από τον αριθμό των καταγγελιών που γίνονται κάθε μήνα, οι οποίες είναι πάρα πολλές, η μία όψη του νομίσματος είναι ότι το πρόβλημα δυστυχώς είναι πολύ διαδεδομένο, η άλλη είναι ότι τουλάχιστον οι γυναίκες έχουν το θάρρος και μιλούν και κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν να είναι ένας δικός μας άνθρωπος. Και αυτό, βέβαια, σε μεγάλο βαθμό εναπόκειται σε εσάς».