Λίγα μόλις 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών στην Ελλάδα, σε δημοσκόπηση της εταιρίας Marc για τον ANT1, το προβάδισμα της ΝΔ, παραμένει ισχυρό, με το ποσοστό της να είναι υπερδιπλάσιο του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει να κερδίζει τη μάχη με το ΠΑΣΟΚ για την δεύτερη θέση όσον αφορά την πρόθεση ψήφου.
Πιο συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει το 29,8% των ερωτηθέντων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι δεύτερος με 14,8%. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 9,8% λαμβάνει την τρίτη θέση. Έκπληξη αποτελεί το ποσοστό πρόθεσης ψήφου της Ελληνικής Λύσης, που συγκεντρώνει το 7,3% και αφήνει πέμπτο το ΚΚΕ με 7%. Η “Πλεύση Ελευθερίας” συγκεντρώνει το 3,8% και στο όριο βρίσκεται η “Νίκη” με 2,9%.
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, η πολιτική κόντρα που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες με φόντο το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη, δεν είχε κάποιο “νικητή” καθώς δεν απέδωσε ιδιαίτερα οφέλη όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου τόσο της ΝΔ, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον αφορά στην εκτίμηση αποτελέσματος που αναφέρεται στη δημοσκόπηση, η έρευνα της Marc για τον ΑΝΤ1, δείχνει ότι με 33% η Νέα Δημοκρατία “περνά” τον στόχο που είχε θέσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με 16,6% είναι δεύτερος και τρίτο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 11,7%. Η Ελληνική Λύση λαμβάνει το 8,4% και το ΚΚΕ το 7,8%.
Οι ευρωεκλογές, δεν δημιουργούν ιδιαίτερη πόλωση στους ψηφοφόρους όπως οι εθνικές εκλογές κάτι που φαίνεται στο γράφημα για τη συσπείρωση των κομμάτων, με τη ΝΔ να έχει το 71,9%, τον ΣΥΡΙΖΑ με 64,3% και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ το 59,6%.
Μεγάλη ανησυχία, έχει προκαλέσει το ενδεχόμενο αυξημένης αποχής από τη διαδικασία κάτι που προκύπτει τόσο από την πεποίθηση του κόσμου που έχει αυξηθεί σχετικά με το ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι τόσο σημαντικές με το 19,5% να το πιστεύει αυτό, αυξημένο κατά 4,3% από την προηγούμενη δημοσκόπηση.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 3-5 Ιουνίου 2024, ημέρες κορύφωσης της αντιπαράθεσης Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ για το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη.
Το μέγεθος του δείγματος ήταν 1205 άτομα, άνδρες και γυναίκες με δικαίωμα ψήφου από όλη την Ελλάδα και οι ερωτήσεις έγιναν τηλεφωνικά και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου και για αυτήν εργάστηκαν 14 ερευνητές και δύο επόπτες.
Το μέγιστο στατιστικό σφάλμα υπολογίζεται στο ±2.8% και οι σταθμίσεις γίνονται βάσει φύλου, ηλικίας και των αποτελεσμάτων των εκλογών του  Ιουνίου του 2023.