Η αρχαία Ελλάδα ήταν ένας από τους πρώτους σημαντικούς πολιτισμούς στην Ευρώπη. Η κλασική εποχή, κατά τον 5ο και 6ο αιώνα π.Χ., είδε τη χώρα να φτάνει στο απόγειό της και αυτή η συγκεκριμένη περίοδος είχε τρομερή επιρροή στον δυτικό πολιτισμό. Ακολουθούν μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους οι αρχαίοι Έλληνες άλλαξαν τον κόσμο.

Τέχνη
Ένας από τους πολλούς τομείς στους οποίους η αρχαία Ελλάδα είχε βαθιά επιρροή είναι η τέχνη. Οι πρώτοι που ανέπτυξαν την έννοια της αισθητικής ομορφιάς, οι αρχαίοι Έλληνες δημιούργησαν εντυπωσιακά έργα, που έχουν εμπνεύσει καλλιτέχνες από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα. Επιπλέον, η ελληνική μυθολογία ήταν βασική πηγή έμπνευσης για πολλούς Ευρωπαίους ζωγράφους, η οποία απεικονίζει τις πολλές ιστορίες και μύθους στα έργα τους.

Δημοκρατία
Χωρισμένη σε πόλεις-κράτη, η αρχαία Ελλάδα υπήρξε πηγή έμπνευσης για πολλά πολιτικά συστήματα που γνωρίζουμε σήμερα. Μια από τις πιο σημαντικές συνεισφορές της αρχαίας Ελλάδας είναι η ιδέα της δημοκρατίας. Στην αρχαία Αθήνα, οι πολίτες είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων και είχαν λόγο για το πώς διοικούνταν η πόλη-κράτος τους. Το σύστημα και οι ιδέες που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, είχαν βαθιές επιρροές και μεγάλο αντίκτυπο στον τρόπο ανάπτυξης του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Αρχιτεκτονική
Η αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική έχει επηρεάσει πολλά σύγχρονα αρχιτεκτονικά στυλ. Η χρήση κιόνων και αετωμάτων, για παράδειγμα, είναι άμεση κληρονομιά από την αρχαία Ελλάδα και είναι πανταχού παρούσα σε σύγχρονα δημόσια κτίρια, όπως κτίρια του κοινοβουλίου, μουσεία, ακόμη και μνημεία. Αν το σκεφτείτε, η χρήση της αρχιτεκτονικής ως μορφής τέχνης, κάτι περισσότερο δηλαδή από μια χρηστική επιστήμη, προέρχεται από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και είναι ιδιαίτερα εμφανής σε κατασκευές όπως η Ακρόπολη των Αθηνών ή το ιερό των Δελφών.

Αθλητισμός
Είμαστε σίγουροι ότι το ξέρετε, αλλά ναι, η αρχαία Ελλάδα μας έδωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο εκπληκτικός αθλητικός αγώνας, που γνωρίζουμε σήμερα, επινοήθηκε στην πραγματικότητα γύρω στο 776 π.Χ. και διεξαγόταν κάθε τέσσερα χρόνια στην Ολυμπία, στην Πελοπόννησο. Αυτοί οι αγώνες διήρκεσαν για πάνω από 1.000 χρόνια πριν καταργηθούν, όταν ο Χριστιανισμός έφτασε στην Ελλάδα. Αναβίωσαν από τον Γάλλο βαρώνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν και τον Έλληνα Δημήτριο Βικέλα στα τέλη του 19ου αιώνα. Μια άλλη ορατή κληρονομιά στον κόσμο του αθλητισμού είναι ο μαραθώνιος. Ο αγώνας δεν ήταν μέρος κάποιου αθλητικού διαγωνισμού αλλά στην πραγματικότητα ήταν η απόσταση, που έτρεξε ένας στρατιώτης από το πεδίο της μάχης πίσω στην Αθήνα, για να αναγγείλει τη νίκη των Αθηναίων εναντίον των Περσών το 490 π.Χ.

Λογοτεχνία, ποίηση, ιστορία, φιλοσοφία
Όσον αφορά τη λογοτεχνία, οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που δημιούργησαν πολύπλοκη λογοτεχνία, η οποία μας επηρεάζει μέχρι σήμερα. Ξεχωρίζει και η ποίηση, και πιο συγκεκριμένα η επική ποίηση, που χρησιμοποιείται κυρίως για να απεικονίσει την ιστορία ενός ήρωα. Τα παλαιότερα σωζόμενα επικά ποιητικά έργα είναι η Ιλιάδα και η Οδύσσεια, γραμμένα από τον Όμηρο, περίπου γύρω στο 800 π.Χ. Αλλά ήταν κυρίως κατά την κλασική εποχή, που η αρχαία ελληνική λογοτεχνία άνθισε με νέα στυλ που αναδύθηκαν, όπως η ιστορική καταγραφή. Ήταν ο Ηρόδοτος, ένας άνθρωπος που έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ., που ξεκίνησε πρώτος την έρευνα και τη συλλογή ιστορικών αρχείων για να τα συντάξει σε μια αφήγηση. Στη φιλοσοφία, έργα όπως του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και του Σωκράτη επηρέασαν την καθιέρωση της σύγχρονης ηθικής και της φιλοσοφικής αναζήτησης.

Επιστήμες
Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν πολύ χρόνο στα χέρια τους όταν δεν συμμετείχαν σε πολέμους. Και αφιέρωναν χρόνο για να σκεφτούν και να παρατηρήσουν το σύμπαν και τα πάντα γύρω τους. Ως εκ τούτου, οι αρχαίοι Έλληνες επιστήμονες έκαναν σημαντικές ανακαλύψεις σε πολλούς τομείς όπως η γεωμετρία, η αστρονομία, τα μαθηματικά και η ιατρική. Ο Ιπποκράτης για παράδειγμα, έγραψε ιατρικά δοκίμια που διαβάζονται μέχρι σήμερα στις ιατρικές σχολές. Ακόμη και μετά από 3.000 χρόνια, εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε αρχαιοελληνικές ιδέες στα μαθηματικά, τις επιστήμες και την τέχνη. Εκατοντάδες λέξεις που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες, προέρχονται από την ελληνική γλώσσα. Έχοντας μια ιστορία που πηγαίνει τόσο πίσω, η Ελλάδα υπήρξε ένα μεγάλο κομμάτι σε πολλούς διαφορετικούς τομείς στη σύγχρονη ζωή και επηρέασε μεγάλο μέρος του δυτικού πολιτισμού.

Πηγή: theculturetrip.com