Ο αναλφαβητισμός είναι υψηλός στη βορειοανατολική επαρχία της Κένυας, ειδικά μεταξύ των νομαδικών, κυρίως σομαλικών κοινοτήτων. Πολλοί άνθρωποι σε αυτές τις αγροτικές περιοχές έχουν ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε βιβλία. Η “Mobile Camel Library” δημιουργήθηκε το 1996 από την κρατική Υπηρεσία Εθνικής Βιβλιοθήκης της χώρας με σκοπό τη βελτίωση του γραμματισμού στα βορειοανατολικά της Κένυας.

Πως λειτουργεί η κινητή βιβλιοθήκη
Καμήλες φορτωμένες βιβλία φτάνουν σε έναν προορισμό, τα βιβλία απλώνονται σε χαλάκια από γρασίδι κάτω από δέντρα. Οι άνθρωποι της περιοχής φτάνουν από παντού, μερικές φορές με τη συνοδεία των κατσικών ή των γαϊδουριών τους και μαζεύονται γύρω από τα βιβλία με μεγάλη συγκίνηση, που θα μπορέσουν να διαλέξουν τα βιβλία τους. Η βιβλιοθήκη δεν έχει σταθερή τοποθεσία, γιατί δεν θα ήταν χρήσιμη στους νομάδες αναγνώστες που μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο.  Αντίθετα, οι καμήλες μπορούν να ακολουθήσουν τους αναγνώστες όπου κι αν πάνε. Οι καμήλες ταξιδεύουν από Δευτέρα έως Πέμπτη, ξεκινώντας νωρίς το πρωί και καθεμία μπορεί να μεταφέρει δύο κουτιά με 200 βιβλία σε κάθε κουτί. Μια δεύτερη καμήλα μεταφέρει μια σκηνή και μια τρίτη καμήλα μεταφέρει τα πράγματα του βιβλιοθηκονόμου. Η ομάδα ταξιδεύει τακτικά σε τουλάχιστον 12 διαφορετικές τοποθεσίες και εξυπηρετεί αρκετές χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη. Τα περισσότερα από τα βιβλία του προγράμματος έχουν παραχωρηθεί εθελοντικά από οργανισμούς και άτομα από όλο τον κόσμο.

Στόχος η ανατροπή του υψηλού ποσοστού αναλφαβητισμού
Ο αναλφαβητισμός είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στη βορειοανατολική επαρχία της Κένυας, με περισσότερο από το 80 % του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων της επαρχίας, να μην μπορούν να διαβάσουν και να γράψουν. Η κινητή βιβλιοθήκη στοχεύει σε παιδιά και νέους — ιδιαίτερα κορίτσια — για να ανατρέψει το υψηλό ποσοστό αναλφαβητισμού της επαρχίας, ενώ οι νομαδικοί πληθυσμοί αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο την αξία της σχολικής εκπαίδευσης για τα παιδιά τους. Το προσωπικό των Δημοτικών Σχολείων έχει ήδη παρατηρήσει αλλαγές στους μαθητές του από τότε που η βιβλιοθήκη με τις καμήλες άρχισε να έρχεται στα σχολεία.

Τα είδη των βιβλίων
Η βιβλιοθήκη παρέχει παραμύθια, εξειδικευμένα βιβλία και βιβλία γενικών γνώσεων, που είναι χρήσιμα στα μέλη της. Έχει επίσης βιβλία που ταιριάζουν με το αναλυτικό πρόγραμμα του τρέχοντος εκπαιδευτικού συστήματος. Διαθέτει βιβλία για μικρά παιδιά, παιδιά γυμνασίου και ενήλικες. Τα παιδιά μπορούν να δανειστούν δύο βιβλία ταυτόχρονα. Έχουν 14 μέρες μέχρι να τα επιστρέψουν και ανανεώσουν τα βιβλία τους. Τα βιβλία δεν είναι οικονομικά προσιτά στους περισσότερους ανθρώπους στις περιοχές που επισκέπτεται η κινητή βιβλιοθήκη. Έχουν πολύ λίγα χρήματα εκτός από αυτά που χρειάζονται για τα απαραίτητα, όπως φαγητό και στέγη. Για πολλούς που ζουν μακριά από τη Garissa την πρωτεύουσα της Βορειοανατολικής Επαρχίας, η βιβλιοθήκη είναι «ένας κόσμος μακριά». Γι’ αυτό αποφάσισαν να φέρουν τη βιβλιοθήκη στον κόσμο. Και είναι η ταπεινή καμήλα, το πλοίο της ερήμου, που το κάνει αυτό δυνατό.

Πηγή: www.kenyageographic.com