Μια νέα αυθεντική εμπειρία σχεδιάζει να δημιουργήσει στα δυτικά της πόλης η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανάμεσα στον Θερμαϊκό Κόλπο, το κέντρο της πόλης, το Καλοχώρι και το Δέλτα του Αξιού. Στο σημείο αυτό, που αποκαταστάθηκε περιβαλλοντικά με παρεμβάσεις στην περιοχή των πρώην βυρσοδεψείων και στις εκβολές του ρέματος του Δενδροποτάμου, θα μπορεί ο επισκέπτης να φτάσει μέσα σε επτά λεπτά με το καραβάκι από την Πλατεία Ελευθερίας.
Για τον σκοπό αυτό, η Περιφέρεια βρίσκεται σε διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης μιας στάσης θαλάσσιας συγκοινωνίας στο Καλοχώρι ενώ υπάρχει ώριμη μελέτη και δρομολογείται η ένταξη της στάσης σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο.
Πολύ κοντά από το σημείο αυτό, στην αποκατεστημένη περιοχή των 500 στρεμμάτων θα γίνει ένα καινούριο περιβαλλοντικό πάρκο με αθλοπαιδιές, σημεία πληροφόρησης επισκεπτών και οικίσκους για παρατήρηση πουλιών. Ο κόκκινος δρόμος στο Καλοχώρι για τους περιπατητές και τους ποδηλάτες σχεδιάζεται να επεκταθεί και προς τα ανατολικά (προς το περιβαλλοντικό πάρκο) και προς τα δυτικά, (στο μοναδικό στη βόρεια Ελλάδα νοσοκομείο άγριων ζώων που λειτουργεί η Δράση για την Άγρια Ζωή και βρίσκεται εντός του Γαλλικού ποταμού). Για εκείνους, άλλωστε, που προτιμούν τις μεγαλύτερες διαδρομές προτείνεται ο λευκός δρόμος, μια διαδρομή που υπάρχει ήδη και οδηγεί στις καλύβες των μυδοκαλλιεργητών στο Δέλτα του Αξιού.
Τον σχεδιασμό για τη δημιουργία της παραπάνω συνολικής εμπειρίας παρουσίασε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας, κατά τη διάρκεια της 3ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Κεντρική Μακεδονία 2021 – 2027. Ο ίδιος μίλησε ακόμη για το πρόγραμμα της εξυγίανσης και της αποκατάστασης του υπεδάφους και του υπόγειου νερού στην ευρύτερη περιοχή των δήμων Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Δέλτα, και υπογράμμισε ότι οι παρεμβάσεις στην περιοχή έχουν στόχο να καταστεί ήπια επισκέψιμη και να ενοποιηθεί με τον ιστό της πόλης.