Ένα από τα παλαιότερα βιβλία στον κόσμο, το οποίο άνηκε σε ιδιωτική συλλογή, μόλις πουλήθηκε σε δημοπρασία σε μία τιμή αντάξια της φήμης του. Ο λόγος για τον Κώδικα Crosby-Schøyen, ένα βιβλίο που έφερε την “επανάσταση στη μελέτη του Χριστιανισμού”, το οποίο δημοπρατήθηκε από τον οίκο Christie’s στο Λονδίνο την Τρίτη για 3,7 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας την αρχική εκτίμηση των 3,5 εκατ. ευρώ.
Ο Κώδικας 104 σελίδων, ο οποίος γράφτηκε σε πάπυρο στην Αίγυπτο γύρω στο 250 με 350 μ.Χ., είναι ένα από τα παλαιότερα βιβλία που υπάρχουν και ένας από τους πρώτους μάρτυρες της εξάπλωσης του Χριστιανισμού. Μεταξύ των σελίδων του, περιλαμβάνει το παλαιότερο πλήρες κείμενο του Βιβλίου του Ιωνά καθώς και την πρώτη επιστολή του Πέτρου.
“Είναι μνημειώδους σημασίας ως μάρτυρας της πρώιμης εξάπλωσης του Χριστιανισμού σε όλη τη Μεσόγειο: Οι πρώτοι μοναχοί στην Άνω Αίγυπτο, στο πρώτο χριστιανικό μοναστήρι, χρησιμοποιούσαν αυτό ακριβώς το βιβλίο για να γιορτάσουν τους πρώτους εορτασμούς του Πάσχα, μόλις μερικές εκατοντάδες χρόνια μετά τον Χριστό και μόλις εκατό περίπου χρόνια μετά τη συγγραφή του τελευταίου Ευαγγελίου”, είχε δηλώσει ο Eugenio Donadoni, ανώτερος ειδικός για βιβλία και χειρόγραφα στον οίκο Christie’s στο Λονδίνο.
Αν και δεν είναι σαφές τι συνέβη στον Κώδικα Crosby-Schøyen αμέσως μετά τη συγγραφή του, ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο τη δεκαετία του 1950 (Το ξηρό κλίμα της χώρας είχε βοηθήσει στη διατήρησή του.) Στη συνέχεια στάλθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή, όπου παρέμεινε μέχρι το 1981. Επτά χρόνια αργότερα, ο συλλέκτης Martin Schøyen απέκτησε το βιβλίο και η συλλογή του βγήκε σε δημοπρασία αυτή την εβδομάδα.
Ο Κώδικας Crosby-Schøyen ήταν ξεκάθαρα ο πρωταγωνιστής της δημοπρασίας, ωστόσο, άλλο ένα χειρόγραφο έσπασε το όριο του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Ο λόγος για τον Κώδικα Sinaiticus Rescriptus που γράφτηκε στα τέλη του 5ου έως τον 7ο αιώνα και απέφερε πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ. Και τα δύο ποσά, ωστόσο, είναι ωχρά σε σύγκριση με ό,τι ο Κώδικας Sassonη, η αρχαιότερη εβραϊκή Βίβλος ηλικίας 1.100 ετών, δημοπρατήθηκε πέρυσι από τον οίκο Sotheby’s για το εκπληκτικό ποσό των 38,1 εκατ. δολαρίων.
Ο Κώδικας Crosby-Schøyen είναι ένα χειρόγραφο που αξίζει την τιμή πολλών εκατομμυρίων δολαρίων – αν και ορισμένοι μπορεί να πουν ότι η κατοχή ενός από τα παλαιότερα βιβλία που υπάρχουν είναι απλά ανεκτίμητη.