Ανάμεικτα συναισθήματα: Πόσο αληθινά είναι;

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν έχουμε ανάμεικτα συναισθήματα και τι μπορούμε να κάνουμε για να τα διαχειριστούμε;

1853

Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή. Όλοι έχουμε έρθει κάποια στιγμή στην ζωή μας αντιμέτωποι με τα ανάμεικτα συναισθήματα, την χαρμολύπη για παράδειγμα της νοσταλγίας των παιδικών μας χρόνων που αποτελούν πια ανάμνηση ή μιας μεγάλης αλλαγής, που ανυπομονούμε να δούμε τι κρύβει για εμάς αλλά στεναχωριόμαστε για όσα αφήνουμε πίσω.

Τώρα, σε νέα επιστημονική μελέτη, οι νευροεπιστήμονες του University of Southern California διαπίστωσαν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος εμφανίζει ξεχωριστή νευρική δραστηριότητα όταν βιώνουμε «γλυκόπικρα» συναισθήματα.

Αυτό το εύρημα θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση μιας μακροχρόνιας επιστημονικής αντιπαράθεσης: Εάν τα «ανάμεικτα συναισθήματα» προκύπτουν από μια μοναδική εγκεφαλική δραστηριότητα ή εάν «απλώς μετατοπιζόμαστε» μεταξύ θετικών και αρνητικών συναισθημάτων.

Κοινή εμπειρία τα ανάμεικτα συναισθήματα

Αν και τα ανάμεικτα συναισθήματα πρόκειται για ένα κοινό βίωμα, δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς για διάφορους λόγους.

Τα συναισθήματα συχνά πιστεύεται ότι υπάρχουν μόνο σε ένα φάσμα από το αρνητικό στο θετικό ενώ είναι πιο εύκολο να μελετάται ένα συναίσθημα την φορά.

«Είναι δύσκολο να προκληθούν αυτά τα περίπλοκα συναισθήματα με ρεαλιστικό τρόπο μέσα στο εργαστήριο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Jonas Kaplan, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας και και συν-συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cerebral Cortex.

Ωστόσο, τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνουν:

  • Τα ανάμεικτα συναισθήματα φαίνεται να προκαλούν μια μοναδική νευρική δραστηριότητα στην αμυγδαλή και τον επικλινή πυρήνα του εγκεφάλου.
  • Αυτή η δραστηριότητα ήταν διαφορετική από την εγκεφαλική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε όταν ένα άτομο ανέφερε ένα καθαρά θετικό ή αρνητικό συναίσθημα.
  • Οι ερευνητές μπορούσαν επίσης να προβλέψουν πότε θα γίνει μια συναισθηματική μετατόπιση.

«Όχι μόνο βρήκαμε την εγκεφαλική δραστηριότητα που συσχετίστηκε με τα ανάμεικτα συναισθήματα, αλλά διαπιστώσαμε ότι παρέμεινε σταθερή με την πάροδο του χρόνου», λέει ο Δρ. Anthony Vaccaro, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Neuroendocrinology of Social Ties Lab στο University of Southern California.

«Δεν είδαμε να γίνεται μετάβαση από το αρνητικό στο θετικό ή το αντίστροφο. Είναι ένα πολύ μοναδικό, ανάμεικτο συναίσθημα αντ’αυτού», εξηγεί ο ίδιος.

Πώς θα τα διαχειριστείτε

Είτε αλλάζετε δουλειά, μετακομίζετε είτε αποφασίσατε να δώσετε τέλος σε μια σχέση, θυμηθείτε ότι είναι πολύ συνηθισμένο να έχετε ανάμεικτα συναισθήματα.

Από τη μια πλευρά, ίσως είστε λυπημένοι, απογοητευμένοι ή θυμωμένοι, αλλά από την άλλη, υπάρχει ένα μέρος του εαυτού σας που αισθάνεται λίγο ανακουφισμένο ή χαρούμενο.

Μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τα διαχειριστείτε, περιλαμβάνουν:

  • Ενώ συνηθίζουμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να νιώθουμε μόνο ένα συναίσθημα την φορά, στην πραγματικότητα μπορεί να νιώθουμε δύο ή και περισσότερα συναισθήματα που αντικρούονται ή που δεν ταιριάζουν. Κανένα μεμονωμένο συναίσθημα δεν είναι πιο έγκυρο από το άλλο, μιας και όλα μπορούν να συνυπάρχουν.
  • Για να αντιμετωπίσετε τα αντικρουόμενα συναισθήματα, μπορείτε να θέσετε προσωπικά όρια. Για παράδειγμα, αν θέλετε να βγείτε έξω και να κοινωνικοποιηθείτε, αλλά νιώθετε ότι θέλετε να μείνετε σπίτι και να περάσετε λίγο χρόνο μόνοι σας, είναι εντάξει να λέτε όχι μερικές φορές.
  • Αξιοποιήστε ένα σύστημα οπτικών υπενθυμίσεων. Ξεκινήστε χρωματίζοντας τα γεγονότα που πραγματικά σας ευχαριστούν στο ημερολόγιό σας με πράσινο χρώμα. Στην συνέχεια χρωματίστε με πορτοκαλί εκείνα που δεν σας ευχαριστούν αλλά ούτε σας δυσαρεστούν και τέλος χρωματίστε με κόκκινο εκείνα που σας εξαντλούν. Αφού τελειώσετε κοιτάξτε το ημερολόγιό σας συνολικά. Εάν είναι κυρίως κόκκινο ή πορτοκαλί, μπορείτε να επαναπροσδιορίσετε τις προτεραιότητές σας για να βρείτε περισσότερο χρόνο για δραστηριότητες που σας ευχαριστούν.
ΠΗΓΗ:vita.gr