Ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο για το παρόν και το μέλλον της μετανάστευσης και του ασύλου στην Ευρώπη διοργανώνει τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης.
Πάνω από 130 ειδικοί από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα –ακτιβιστές, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, πολιτικοί, μέλη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών– θα βρεθούν στο ίδιο μέρος και θα συμμετάσχουν σε ένα γεμάτο πρόγραμμα με εργαστήρια, ανοιχτό φόρουμ, συναντήσεις δικτύωσης και παράλληλες εκδηλώσεις.
Στο συνέδριο θα εξεταστούν διάφορες πτυχές του θέματος – από την ποινικοποίηση μεταναστών και προσφύγων ως τη συνοριακή βία και τη χρήση νέων τεχνολογιών ως αποτρεπτικό μέσο και από την ιδιαίτερη κατηγορία των ΛΟΑΤΚΙ+ αιτούντων άσυλο ως τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μέσα σε μια Ευρώπη που συγκλονίζεται από την άνοδο της ακροδεξιάς και της αντιμεταναστευτικής ρητορικής και υιοθετεί όλο και αυστηρότερα μέτρα όπως το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ποιες μπορεί να είναι οι αντοχές του κράτους δικαίου; Ποιοι τρόποι αντίδρασης υπάρχουν από τους ίδιους τους πρόσφυγες-μετανάστες και από την κοινωνία των πολιτών; Ποιος ο ρόλος της δημοσιογραφίας και των ΜΜΕ και ποιοι οι νομικοί τρόποι αμφισβήτησης των παραβάσεων του κράτους δικαίου;
Το πρόγραμμα αναλυτικά:
Δευτέρα 24 Ιουνίου
10:00-17:30 Έξι εργαστήρια με διάφορες θεματικές (κλειστή εκδήλωση). Δείτε περισσότερα εδώ.
20:00 Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας «1.000 όνειρα: ιστορίες από τη ΛΟΑΤΚΙ+ προσφυγική εμπειρία». Η έκθεση αποτελεί επίσης συμμετοχή του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στο Thessaloniki EuroPride 2024. Χώρος: Toss Gallery (Βηλαρά 1). Διάρκεια: 24-30 Ιουνίου 2024, 19:00-23:00. Είσοδος ελεύθερη. Δείτε περισσότερα εδώ.
Τρίτη 25 Ιουνίου
09:00-13:00 Ανοιχτό φόρουμ. Χώρος: Ολύμπιον, αίθουσα «Παύλος Ζάννας» (πλ. Αριστοτέλους 10). Είσοδος ελεύθερη. Δείτε περισσότερα εδώ.
15:30-17:30 Αγορά Ιδεών – ένας χώρος για δικτυώσεις και συζητήσεις (κλειστή εκδήλωση). Δείτε περισσότερα εδώ.
20:30 Συναυλία με τη Βάσω Βασιλειάδου και τριμελή μπάντα. Χώρος: Πλατεία Μαβίλη. Είσοδος ελεύθερη. Δείτε περισσότερα εδώ.