Οι περισσότεροι καταλαβαίνουμε αργά τη σημασία αυτής της φράσης. Όμως είναι πάντα μια σοφή επιλογή το να είστε σιωπηλοί αντί να λέτε κάτι ακατάλληλο που θα μπορούσε να επιδεινώσει μία κατάσταση. Οι λέξεις είναι θανατηφόρα όπλα. Μόλις βγουν από το στόμα δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω. Και τα επιχειρήματα κατά καιρούς, αντί να καταλήγουν σε ουσιαστικά συμπεράσματα, μάλλον δημιουργούν ένα χάος.

Αφήστε τις πράξεις σας να μιλήσουν

Πολλές φορές, βρισκόμαστε παγιδευμένοι σε καταστάσεις, όπου δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τον εαυτό μας και καταλήγουμε να λέμε αυτό που δεν εννοούμε ή δεν θέλουμε πραγματικά. Οι άνθρωποι, είμαστε κοινωνικά όντα και συναντάμε κάθε λογής ανθρώπους στη ζωή. Ο καθένας είναι μοναδικός με τον δικό του τρόπο. Μερικοί είναι εύκολοι, ευέλικτοι, ενώ άλλοι δεν σηκώνουν κουβέντα. Έπειτα, υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει να προκαλούν τους άλλους χωρίς λόγο. Τους δίνει ένα είδος ευχαρίστησης. Αυτοί είναι εκείνοι που δεν μπορούν να ανεχτούν τους άλλους να είναι ευτυχισμένοι, επειδή δεν είναι ευτυχισμένοι οι ίδιοι με τη ζωή τους και θέλουν το ίδιο και για τους άλλους. Το σωστό είναι απλώς να τους αγνοήσεις και να φύγεις μακριά. Δεν χρειάζεται κανείς λόγια για να αποδείξει τον εαυτό του. Αφήστε τις πράξεις σας να μιλήσουν.

Μερικές φορές είμαστε τόσο υπερφορτωμένοι με συναισθήματα και άγχος και τότε είναι, που πρέπει οπωσδήποτε να «εξετάσουμε» τον εαυτό μας και να υιοθετήσουμε τη σιωπή, για να κατανοήσουμε την κατάσταση του μυαλού στην οποία βρισκόμαστε και να βρούμε μια λύση. Η σιωπή λειτουργεί ως η καλύτερη θεραπεία εδώ. Αν συνεχίσετε για παράδειγμα, να ζητάτε από το παιδί σας να συμπεριφέρεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, δεν θα το κάνει. Αλλά αν σιωπήσετε, αυτό πιθανότατα θα κάνει τη διαφορά και θα καταλάβει τι θέλατε να του μεταφέρετε.

Η σιωπή ως «δύναμη»

Όπου υπάρχουν δύο άτομα, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να τσακωθούν κάποια στιγμή. Συνήθως συμβαίνουν πολλά μεταξύ ζευγαριών. Πολλά επιχειρήματα είναι αβάσιμα και ο καλύτερος τρόπος για να τα αποφύγεις είναι να σιωπήσεις. Πολλές χαρούμενες, γλυκές στιγμές χάνονται στην πορεία. Όταν το καταλάβουμε, είναι πολύ αργά. Τα λόγια έχουν ήδη προκαλέσει πληγές. Ταυτόχρονα, η σιωπή δεν πρέπει να λειτουργεί ως όπλο για τη δημιουργία ρήξης μεταξύ των δύο.

Σπάστε τον πάγο πριν να είναι πολύ αργά. Η επικοινωνία πρέπει να ξαναρχίσει μετά από κάποιο διάστημα για μια υγιή σχέση. Η σιωπή πρέπει να τηρείται για να ηρεμήσει το μυαλό και να καθαρίσει τον αέρα. Η σιωπή μπορεί να δώσει τέλος σε τυχόν περιττούς διαπληκτισμούς και καυγάδες.

Πότε η σιωπή είναι «αδυναμία»;

Υπάρχουν καταστάσεις που η σιωπή δεν βοηθάει και είναι σημάδι αδυναμίας. Πρέπει οπωσδήποτε να πάρουμε θέση για τον εαυτό μας. Όταν κάποιος μας εκφοβίζει συνεχώς, προσπαθεί να αμαυρώσει τη φήμη μας, μας θεωρεί και μας συμπεριφέρεται ως κατώτερους, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το ότι είμαστε σιωπηλοί. Πρέπει οπωσδήποτε να υψώσουμε τη φωνή μας. Εκεί αποτυγχάνει η σιωπή. Σε κανένα σημείο η σιωπή δεν πρέπει να απεικονίζει αδυναμία.

Μερικές φορές οι άνθρωποι μιλούν πολύ για να κρύψουν τα άγχη και τις ανασφάλειές τους. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοείτε και να ξέρετε πότε να μιλάτε και να εξασκείτε τη σιωπή. Η ποιότητα του λόγου παίζει επίσης ρόλο. Σε περίπτωση αμφιβολίας, τηρήστε τη σιωπή. Μην αφήσετε τους άλλους να σας παραπλανήσουν με τις λέξεις. Μην αφήσετε τις λέξεις να καταστρέψουν την ψυχική σας ηρεμία.

Σε γενικές γραμμές, συναντάμε καθημερινά πολλές περιπτώσεις όπου τα λόγια μπορούν να περιπλέξουν τα πράγματα. Είναι καλύτερο να μάθουμε να σιωπούμε τέτοιες στιγμές για να ζήσουμε μια ειρηνική και ευτυχισμένη ζωή. Η σιωπή είναι μια γλώσσα από μόνη της. Απλώς χρειάζεται να κυριαρχήσει κανείς σε αυτήν την τέχνη της δημιουργίας ισορροπίας μεταξύ του λόγου και της σιωπής.

www.prefer.gr