Οι καυτές θερμοκρασίες στην Ευρώπη πρόκειται να ενταθούν τον Ιούλιο, με τα κύματα καύσωνα και τις πυρκαγιές να πλήττουν μεγάλα τμήματα της Ηπείρου.
Ο πιο ζεστός Ιούλιος αναμένεται να καταγραφεί σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Για τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένονται θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν θερμότερες μέχρι το τέλος του μήνα.
Οι θερμοκρασίες στον Ατλαντικό Ωκεανό σπάνε ρεκόρ τους τελευταίους μήνες και θα συμβάλουν στη ζέστη που προεδρεύει σε τμήματα της νοτιοανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με τον Μάθιου Ντρος, μετεωρολόγο στην εταιρεία προβλέψεων Maxar Technologies.
«Η κατάσταση των παγκόσμιων θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας παίζει ρόλο, καθώς οι ωκεανοί και η ατμόσφαιρα αλληλεπιδρούν στενά», δήλωσε.
Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων σε παγκόσμιο επίπεδο, με το 2024 να είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Το βόρειο ημισφαίριο προετοιμάζεται για ένα ακόμη καυτό καλοκαίρι, αφού η ζέστη απείλησε ήδη πέρυσι την υγεία και τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Τον Ιούνιο ξέσπασαν πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα, καθώς οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Από τα δημοφιλή νησιά της Σαντορίνης και της Μυκόνου μέχρι την πρωτεύουσα Αθήνα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για περισσότερες πυρκαγιέ την ερχόμενη εβδομάδα.
Η Βόρεια Ιταλία θα είναι το κέντρο των ισχυρών βροχοπτώσεων τον Ιούλιο, μαζί με τα βόρεια Βαλκάνια και τις Βαλτικές χώρες. Εκεί συναντώνται ψυχρότερες συνθήκες από τη βόρεια Ευρώπη και θερμότερος αέρας από τα νοτιοανατολικά.
«Αυτή η ζώνη είναι πιθανό να φέρει γύρους σοβαρών καταιγίδων που θα μπορούσαν να φέρουν καταστροφικούς ανέμους, χαλάζι και αστραπιαίες πλημμύρες», δήλωσε ο Τάιλερ Ρόις, ανώτερος μετεωρολόγος στην AccuWeather.
Άλλα μέρη της Ευρώπης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, θα δουν βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου τον Ιούλιο.