Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί κάποια άτομα πετυχαίνουν πράγματα στη ζωή τους ξανά και ξανά; Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στις συγκεκριμένες συνήθειες που καλλιεργούν. Οι ψυχολόγοι που μελετούν τους επιτυχημένους ανθρώπους έχουν διαπιστώσει ότι πολλοί μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά και πρακτικές που οδηγούν στην ευημερία τους. Υιοθετώντας αυτές τις συνήθειες, μπορείς κι εσύ να φτάσεις σε παρόμοια ύψη, αρκεί να καταβάλλεις προσπάθεια.

Πώς θα γίνεις επιτυχημένος;

Ειδικοί σε θέματα συμπεριφοράς περιγράφουν τρεις κρίσιμες συνήθειες που θα πρέπει να ακολουθεί όποιος στοχεύει στη βελτίωση. Οι συνήθειες αυτές βασίζονται στις συμπεριφορές των ανθρώπων που όχι μόνο φτάνουν στην επιτυχία, αλλά και τη διατηρούν επί σειρά ετών. Η πρώτη συνήθεια είναι η αυτοπεποίθηση. Η αυτοπεποίθηση είναι θεμελιώδης για την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου. Για να την αναπτύξεις, καλό είναι να βγεις από τη ζώνη άνεσής σου και να δοκιμάσεις νέα πράγματα. Αυτή η πρακτική σε βοηθά να κατανοήσεις και να εκτιμήσεις περισσότερο τον εαυτό σου, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι μπορείς να πετύχεις τα πάντα. Αυτό οδηγεί στη δεύτερη συνήθεια: την αισιοδοξία. Η θετική θεώρηση των προκλήσεων αυξάνει την πιθανότητα να τις ξεπεράσεις. Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με αρνητικές σκέψεις, αντικατάστησέ τες με θετικές. Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να μεταμορφώσει την αντίληψή σου για το τι είναι εφικτό.

Τα κλειδιά της αυτοπεποίθησης για να μην κομπλάρεις μπροστά σε τίποτα

Τέλος, ανάπτυξε τη συνήθεια της σταδιακής επιτυχίας. Για παράδειγμα, αν ο στόχος σου είναι να τρέξεις έναν μαραθώνιο, ξεκίνησε τρέχοντας καθημερινά μικρές, διαχειρίσιμες αποστάσεις. Αύξησε σταδιακά την απόσταση, προχωρώντας σε έναν ημιμαραθώνιο και τελικά σε έναν πλήρη μαραθώνιο. Κάθε βήμα σε φέρνει πιο κοντά στον τελικό σου στόχο μέσω της επιμονής και της συνέπειας.

Αλλαγή οπτικής

Η αλλαγή του τρόπου, με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι τις ευκαιρίες και η άρνηση να εμποδίζεσαι από τις αποτυχίες του παρελθόντος είναι απαραίτητη. Η ύπαρξη ενός ρεαλιστικού σχεδίου και ο καθορισμός εφικτών ορόσημων είναι κρίσιμα βήματα. Ενσωματώνοντας αυτές τις συνήθειες στη ζωή σου, θα είσαι καλύτερα εξοπλισμένος για να πετύχεις τους στόχους σου και να διατηρήσεις τα επιτεύγματά σου με την πάροδο του χρόνου. Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.