Την πρόθεσή του να πουλήσει ακόμα περισσότερες μετοχές της Amazon εξέφρασε ο ιδρυτής της εταιρείας Τζεφ Μπέζος.

Ο Μπέζος ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει άλλα 25 εκατομμύρια μετοχές του τεχνολογικού γίγαντα, αξίας σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την ώρα που η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας έφτασε σε υψηλό ρεκόρ την Τετάρτη.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε ανακοινώσει ότι θα πουλήσει μετοχές της Amazon αξίας περίπου 8,5 δισ. δολαρίων και αυτή ήταν η πρώτη φορά πώλησης μετοχών από το 2021.

Οι μετοχές της Amazon έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 30% φέτος, λόγω των προσδοκιών ότι η αυξανόμενη ζήτηση για τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα ενισχύσει τα κέρδη στις επιχειρήσεις της στο cloud computing. Τον περασμένο μήνα, η χρηματιστηριακή αποτίμηση της Amazon ξεπέρασε τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά.

Ωστόσο, παρά αυτές τις επιδόσεις της, εξακολουθεί να είναι πίσω από άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας Nvidia, Apple και Microsoft, οι οποίες έχουν ξεπεράσει το όριο των τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Amazon ανέφερε ισχυρά τριμηνιαία κέρδη στα τέλη Απριλίου, που έδειξαν ότι το στοίχημα της εταιρείας για την τεχνητή νοημοσύνη, αποδίδει.

Ο Μπέζος παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας το 2021 και επί του παρόντος είναι ο εκτελεστικός της πρόεδρος και παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχός της. Ίδρυσε την Amazon το 1994 σε ένα γκαράζ στο Bellevue της Ουάσιγκτον, όταν το διαδίκτυο ήταν ακόμη στα σπάργανα. Η εταιρεία ξεκίνησε ως διαδικτυακό βιβλιοπωλείο, διαφημίζοντας τη μεγαλύτερη συλλογή ηλεκτρονικών βιβλίων στον κόσμο.

Έκτοτε, η Amazon έχει γίνει μια από τις κορυφαίες εταιρείες λιανικής πώλησης και cloud computing στον κόσμο. Ίδρυσε επίσης την εταιρεία πυραύλων Blue Origin, η οποία τον Μάιο έστειλε έξι πελάτες της στο διάστημα.

Ο Μπέζος είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με τη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes, με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία περίπου 214 δισ. δολάρια.

Με πληροφορίες από BBC/ΠΗΓΗ:lifo.gr