Μακριά από τη σπίτι της, στη ”Μέκκα του Τουρισμού”, την Τενερίφη, η Κάτι Παντίλα είναι μια από τους όλο και περισσότερους τουρίστες που επιλέγουν πια τις σκανδιναβικές χώρες για τις θερινές διακοπές τους προκειμένου να αποφύγουν τους καύσωνες.

Χώρες όπως η Νορβηγία και η Σουηδία στη βόρεια Ευρώπη προωθούν τώρα την τάση του “coolcation” (από το cool, δροσιά στα αγγλικά, και το vacation, διακοπές) για να προσελκύσουν επισκέπτες στο εύκρατο κλίμα τους.

Γιατί να φύγεις από τα Κανάρια αυτό το καλοκαίρι; “Για να γλιτώσεις από τη ζέστη”, απαντάει η Παντίλα.

“Η Νορβηγία έχει προσελκύσει την προσοχή μας καιρό τώρα εξαιτίας του πράσινου τοπίου, των βουνών και των πάγων”, προσθέτει αυτή η πενηντάρα δημόσιος υπάλληλος.

Το 2023 οι διανυκτερεύσεις ξένων τουριστών στη Νορβηγία αυξήθηκαν κατά 22% και στη Σουηδία κατά 11%, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, έχοντας κυρίως επηρεαστεί από την άρση των περιορισμών για την πανδημία το 2022 και από την υποτίμηση των σκανδιναβικών νομισμάτων.

Στη Γερμανία έρευνα που διενήργησε ο τουριστικός οργανισμός Visit Sweden διαπίστωσε ότι δύο στους πέντε σκοπεύουν να αλλάξουν τις ταξιδιωτικές τους συνήθειες εξαιτίας της ακραίας ζέστης στη νότια Ευρώπη επιλέγοντας είτε άλλη εποχή για διακοπές είτε προορισμούς με πιο ψυχρά κλίματα.

“Οι διακοπές σε πιο ψυχρά κλίματα δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον καιρό. Έχουν να κάνουν με ταξίδια σε μέρη που είναι λίγο ψυχρότερα, αλλά αφορούν μέρη που είναι και λιγότερο συνωστισμένα”, λέει η επικεφαλής του Visit Sweden Σούζαν Άντερσον.

Για ορισμένους ανθρώπους τελείωσαν δια παντός οι διακοπές στις κατάμεστες παραλίες της Μεσογείου. Πολλοί θα προτιμήσουν μια βουτιά σε λίμνη ή σε φιόρδ, να γεμίσουν τους πνεύμονές τους με τον καθαρό αέρα του βουνού σε ένα σχετικά απομονωμένο τόπο.