Τουλάχιστον 40 αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19, αλλά η κατάσταση δεν προκαλεί έκπληξη λόγω της αύξησης των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα (6/9) ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Δεν αποτελεί έκπληξη να βλέπουμε μολυσμένους αθλητές, γιατί ο ιός κυκλοφορεί αρκετά γρήγορα σε άλλες χώρες», δήλωσε η Δρ Μαρία φαν Κέρκοβε, επικεφαλής του τμήματος ετοιμότητας για επιδημίες και πανδημίες του ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

«Τους τελευταίους μήνες, πολλές χώρες έχουν κρούσματα Covid-19, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου τουλάχιστον 40 αθλητές βρέθηκαν θετικοί», είπε, επιβεβαιώνοντας ότι η ΔΟΕ, σε συνεργασία με τον ΠΟΥ, «είχε εξετάσει όλες τις διαφορετικές προσεγγίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν» κατά τη διάρκεια μαζικών συγκεντρώσεων όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και έκανε «τα σωστά βήματα».
Τόνισε ότι ο ιός είναι «ακόμα πολύ παρών» στον κόσμο, κυκλοφορώντας «σε όλες τις χώρες».

Τα δεδομένα που συνέλεξε ο ΠΟΥ μέσω του συστήματος επιτήρησης σε 84 χώρες δείχνουν ότι το ποσοστό των θετικών τεστ έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Αυτή η αύξηση «οδήγησε σε αύξηση του αριθμού των νοσηλειών και των θανάτων σε αρκετές χώρες», δήλωσε
«Συνολικά, το ποσοστό των θετικών τεστ είναι μεγαλύτερο από 10%, αλλά αυτό το ποσοστό ποικίλλει από τη μια περιοχή στην άλλη», με ένα ποσοστό μεγαλύτερο από 20% για παράδειγμα στην Ευρώπη, διευκρίνισε.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι η παρακολούθηση των λυμάτων υποδηλώνει ότι η κυκλοφορία του ιού είναι «2 έως 20 φορές υψηλότερη από αυτή που αναφέρεται σήμερα».
«Αυτό είναι σημαντικό γιατί ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται, θέτοντας όλους μας σε κίνδυνο εμφάνισης πιο επικίνδυνων ιών που θα μπορούσαν να διαφύγουν από την παρακολούθηση μας», προειδοποίησε.

Ανέφερε ότι τόσο υψηλά κρούσματα Covid-19 «δεν είναι συνηθισμένη» αυτή την εποχή, επειδή οι επιδημίες ιών του αναπνευστικού τείνουν να φουντώνουν όταν κάνει κρύο.»

Ο ΠΟΥ συνεχίζει να καλεί τις κυβερνήσεις να βελτιώσουν την επίβλεψη του ιού και τους πληθυσμούς να προστατευτούν, μεταξύ άλλων μέσω του εμβολιασμού.
Ωστόσο, σημείωσε ότι η τρέχουσα κατάσταση παραμένει διαφορετική από την περίοδο 2020-2022, επειδή ο κόσμος έχει πλέον θεραπείες, εργαλεία προσυμπτωματικού ελέγχου και εμβόλια.
Πάντως, σημείωσε ότι ο ΠΟΥ έχει δει μια ανησυχητική μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης τα τελευταία δύο χρόνια: «Είναι επείγον να διορθωθεί αυτή η κατάσταση», επέμεινε η κ. Φαν Κερκόβε.