Σε μια χώρα με 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους, την Ινδία, δεν υπάρχει ίσως κανείς με αντίστοιχη ιστορία με αυτή του Νίρατζ Τσόπρα. Πρόκειται για το αγροτόπαιδο, που έγινε εθνικός ήρωας μέσα από τις διακρίσεις του σε ένα άθλημα, όχι ιδιαίτερα δημοφιλές, τον ακοντισμό. Στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, ο γεροδεμένος Τσόπρα με τα σκούρα μαλλιά και την μπαντάνα έγινε ο πρώτος Ινδός που κατακτά ποτέ χρυσό μετάλλιο στο στίβο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αυτό το μετάλλιο ήταν μόνο η αρχή, σημειώνει η Wall Street Journal. Όταν ο Τσόπρα επέστρεψε στην πατρίδα του μετά το θρίαμβο στο Τόκιο, βρήκε περίπου 30.000 ανθρώπους στο χωριό του να τον περιμένουν να τον υποδεχτούν. Ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας του χάρισε ένα στάδιο. Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ινδίας του έδωσε δωρεάν εισιτήρια για ένα χρόνο. Ο πρώτος ατομικός χρυσός Ολυμπιονίκης της Ινδίας του χάρισε ένα Γκόλντεν Ριτρίβερ με το όνομα Τόκιο.

Το ταλέντο του στον ακοντισμό έχει μετατρέψει τον Τσόπρα σε πραγματική διασημότητα στην Ινδία χαρίζοντάς του φήμη αντίστοιχη εκείνης των παικτών του κρίκετ και των ηθοποιών του Μπόλιγουντ. Το ακόντιο έχει δώσει σε αυτόν τον 26χρονο από την αγροτική βόρεια Ινδία το νόημα της ζωής του. «Χωρίς το ακόντιο», είχε δηλώσει ο Νίρατζ Τσόπρα, «νιώθω ότι είμαι ελλιπής».

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, σήμερα, ο Τσόπρα έχει ξανά την ευκαιρία να φέρει ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο για την Ινδία, το πρώτο της χρυσό στη φετινή διοργάνωση. Και φαίνεται σίγουρα έτοιμος, αφού στον προκριματικό αυτή την εβδομάδα η βολή του στα 89,34 μέτρα ήταν η καλύτερη της σεζόν και η μεγαλύτερη του αγωνίσματος.

Ο Τσόπρα μεγάλωσε στη βόρεια πολιτεία Χαριάνα, φροντίζοντας βουβάλια και αρμέγοντας αγελάδες. «Σαν ένα κανονικό αγροτόπαιδο», λέει ο ίδιος. Ωστόσο, όταν ήταν μικρός είχε αρκετά παραπάνω κιλά. Για να τον βάλουν στον ίσιο δρόμο, οι γονείς του τον πήγαν σε ένα τοπικό αθλητικό σύλλογο. Μέχρι τότε, είχε παίξει όλα τα τυπικά αθλήματα για τα αγόρια στην Ινδία, όπως κρίκετ και καμπάντι. «Εκείνη την εποχή δεν ήξερα για τον ακοντισμό -και ούτε η οικογένειά μου ήξερε», λέει. «Έτυχε να τον ανακαλύψω». Όταν πήρε για πρώτη φορά στα χέρια του ένα ακόντιο το 2011, δεν ονειρευόταν ακριβώς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Δεν ήξερα τι έκανα», είπε. Όσο έπαιζε και έπαιρνε συμβουλές από τους γύρω του, γινόταν καλύτερος.

Μέσα σε πέντε χρόνια, ο Νίρατζ Τσόπρα έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων με μια βολή 86,48 μέτρων. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, η επίδοση αυτή θα ήταν αρκετή για ένα χάλκινο μετάλλιο.

Όταν δεν προπονείται σκληρά, παρακολουθεί τους άλλους να το κάνουν. Ο Τσόπρα μεγάλωσε μελετώντας βίντεο με τον Τσέχο θρύλο του ακοντισμού Jan Zelezny, τον τρεις φορές χρυσό Ολυμπιονίκη που κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ μέχρι σήμερα. Τώρα που είναι ο ίδιος Ολυμπιονίκης, ο Τσόπρα προσπαθεί να του μοιάσει.

Πριν από τον Τσόπρα, η Ινδία είχε κερδίσει συνολικά εννέα χρυσά μετάλλια – και κανένα σε κανένα άλλο άθλημα εκτός από τη σκοποβολή και το χόκεϊ επί χόρτου. Στους τελευταίους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ινδία έφερε στην πατρίδα της τον ίδιο αριθμό μεταλλίων με το Αζερμπαϊτζάν. Στους Ολυμπιακούς του Παρισιού, η Ινδία ισοβαθμεί στον πίνακα των μεταλλίων με το Τατζικιστάν, έχοντας μόλις τρία χάλκινα.

Απώτερος στόχος της είναι να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2036. Εν τω μεταξύ, η Ινδία γίνεται δύναμη σε ένα άθλημα που δεν περιλαμβάνει όπλα ή μπαστούνια χόκεϊ. Η επιτυχία του Τσόπρα έχει αναδείξει μια γενιά ακοντιστών. Πριν από τρία χρόνια, ήταν ο πρώτος Ινδός που μπήκε στον τελικό του ακοντισμού στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα, η Ινδία είχε τρεις από τους έξι πρώτους τερματίσαντες. Φυσικά, ο Νίρατζ Τσόπρα κέρδισε.