Ένα μικρό, πυκνοκατοικημένο νησάκι στη μέση μιας ήρεμης λιμνοθάλασσας. Αλμυρόβαλτοι και αμμώδεις περιοχές. Δύο πέτρινα τοξωτά γεφύρια μήκους 300 μέτρων που συνδέουν το νησί ανατολικά και δυτικά με την ξηρά. Εικόνες που δε συναντάς συχνά. Εκτός κι αν βρεθείς στο Αιτωλικό ή αλλιώς τη «Μικρή Βενετία» της Ελλάδας όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν. Ο λόγος είναι προφανής αν δει κανείς τη μορφολογία του.
Η ιδιαίτερη ομορφιά του Αιτωλικού και η ιστορία του
Η πόλη του Αιτωλικού είναι στην πραγματικότητα ανεπτυγμένη σ’ ένα μικρό νησάκι ριζωμένο στο νερό στο μέσον περίπου της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού-Μεσολογγίου. Γύρω από το νησί, το νερό εισχωρεί στο λεπτό στρώμα γης δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον ανάγλυφο στην ακτογραμμή. Μια πραγματικά σπάνια ομορφιά βγαλμένη σαν από καρτ ποστάλ. Σαν παλιά ναυτική πολιτεία που είναι καθώς διέθετε και αξιόλογο στόλο, μέχρι σήμερα διατηρεί ιδιαίτερο χρώμα και γραφικότητα. Πολλοί αν και έχουν επισκεφτεί το Αιτωλικό δεν γνωρίζουν ότι ως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αυτό διατηρούσε στόλο από περίπου 35 εμπορικά ποντοπόρα πλοία πλέον των μικρότερων.
Αιτωλικό, ένας πλούσιος υδροβιότοπος
Η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού είναι κυριολεκτικά ένας τεράστιος βιότοπος. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθός του πρέπει να σκεφτεί ότι ποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα του οικοσυστήματος που ορίζεται από τις εκβολές του Ευήνου έως τις εκβολές του Αχελώου. Η λιμνοθάλασσα, μάλιστα, αποτελεί φωλιά και καταφύγιο για περισσότερα από 250 διαφορετικά είδη πουλιών. Πολλά από αυτά είναι σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση. Αν πας την άνοιξη θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις με μεγαλύτερη επιτυχία bird watching. Θα δεις ερωδιούς, φοινικόπτερα, αγριόχηνες, μαυρόκοτες και άλλα θαλασσοπούλι. Δυτικά, στο λόφο Κατσάς και προς τους λόφους της Αγίας Παρασκευής αφθονούν οι πέρδικες, οι τσαλαπετεινοί και τα κοτσύφια.
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το οικοσύστημα έχει συμπεριληφθεί και προστατεύεται από την διεθνή σύμβαση Ραμσάρ και άλλες διεθνείς συμβάσεις. Η απλότητα, η ομορφιά, η αρμονία και η ήπια εναλλαγή και σύνθεση του τοπίου θα σε γεμίσει με γαλήνη και ηρεμία αν βρεθείς εκεί.
Τι πρέπει να δεις και να κάνεις
Η νερένια πόλη, όπως είπαμε, είναι ένα μέρος με ιστορία. Εκεί εξάλλου έγινε η δίκη του Καραΐσκάκη την 1η Απριλίου 1824, από τους αντιπάλους του που ήθελαν να τον απομακρύνουν από τη στρατιωτική ηγεσία της επανάστασης. Επισκέψου το χώρο της Εκκλησίας της Παναγίας για να δεις πού έγινε η δίκη.
Αξίζει, επίσης, να πας και μια βόλτα στο Μουσείο Χαρακτικής Τέχνης το οποίο είναι σχετικά πρόσφατο. Το Μουσείο «Βάσω Κατράκη» όπως λέγεται είναι νεόκτιστο αποτελείται από δύο μεγάλες αίθουσες περίπου 500 τ.μ. εκάστη συν τους βοηθητικούς χώρους. Είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη μουσείο αμιγώς Χαρακτικής Τέχνης. Εκεί θα δεις πάνω από 500 έργα, μήτρες και χαρακτικά της Ελληνίδας χαράκτριας Βάσως Κατράκη – Λεονάρδου. Η Βάσω Κατράκη έχει τιμηθεί με τέσσερα διεθνή βραβεία: Μπιενάλε Αλεξάνδρειας, Λουγκάνο, Βενετίας και Λειψίας.
Η περιοχή, όπως, είπαμε ενδείκνυται και για φυσιολάτρες και αν δεν έχεις κάνει bird watching ή απλά παρατήρηση πουλιών ποτέ, τότε μάλλον ήρθε η ώρα. Είναι σίγουρα μια εμπειρία που μπορεί να μην το περιμένεις αλλά θα σε ενθουσιάσει.
Το Αιτωλικό έχει ξενώνες και καταλύματα για να μείνεις και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές. Όσο για το φαγητό, το σίγουρο είναι ότι θα φας φρέσκο ψάρι σε συνταγές που ίσως δεν είχε ακούσει ποτέ. Το εστιατόριο «Μονόματος» δε θα σε απογοητεύσει αν σου αρέσουν τα ψάρια.
Το Αιτωλικό απέχει από την Αθήνα μόλις δυόμιση ώρες πράγμα που το καθιστά ιδανικό προορισμό για σαββατοκύριακο. Κάνεις τη βόλτα σου, τρως φρέσκο ψάρι, γεμίζεις μπαταρίες και είσαι πάλι πίσω για να αντιμετωπίσεις τη γρήγορη καθημερινότητα.
ΠΗΓΗ:exploringgreece.gr