Νησί-κόσμημα που ξεχωρίζει για τα χρώματά του και την έντονη αντίθεση ανάμεσα στο βαθύ πράσινο και το κρυστάλλινο γαλάζιο, η Κεφαλονιά είναι το καμάρι του Ιονίου που χάρη στην ταραγμένη ιστορία της και το «Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» έχει φθάσει να είναι γνωστή στα μήκη και τα πλάτη της γης. Φυσικό οικοσύστημα-καταφύγιο που φιλοξενεί τις χελώνες καρέτα καρέτα, ενώ κατά πολλούς μυθική πατρίδα του Οδυσσέα, η Κεφαλονιά έχει πολλά να προσφέρει σε όσους πραγματικά θέλουν να την γνωρίσουν από την αρχή και να αφεθούν στην δική της μυστική μαγεία.
Αργοστόλι
Αν και καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τον Εγκέλαδο το μακρινό 1953 με τις φωτογραφίες της μεγάλης καταστροφής να έχουν μείνει στα βιβλία ιστορίας, το αμφιθεατρικά χτισμένο Αργοστόλι είναι σήμερα μια δραστήρια μικρή πόλη της νησιωτικής επαρχίας που ξεχωρίζει για τις εμπειρίες που προσφέρει. Εννοείται ότι must είναι η βόλτα στο Λιθόστρωτο, την εμπορική καρδιά του Αργοστολίου που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, ενώ τεράστιο ενδιαφέρον έχει και η ιστορική Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη με τα περισσότερα από 65.000 βιβλία και χειρόγραφα. Ακόμη, μην ξεχνάτε ότι στον ίδιο χώρο, βρίσκεται και το λαογραφικό μουσείο του Αργοστολίου. Φυσικά, αν έχετε την τύχη με το μέρος σας, μπορεί να πετύχετε την τοπική φιλαρμονική ορχήστρα να παίζει παραδοσιακή επτανησιακή μουσική, ενώ μια βόλτα στο Αργοστόλι τελειώνει πάντα με ρομαντικό περίπατο στη γέφυρα De Bosset.
Ληξούρι
Παρά την ανυπολόγιστη καταστροφή από τον σεισμό του ’53 που ξαναέγραψε από το μηδέν την ιστορία της Κεφαλονιάς, το Ληξούρι -το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο του νησιού- ξαναχτίστηκε εκ θεμελίων με σεβασμό πάντα στην παραδοσιακή επτανησιακή αρχιτεκτονική. Ήρεμο, χαλαρό μέρος που συνέδεσε το όνομά του με λαμπρές προσωπικότητες των γραμμάτων, το Ληξούρι αποτέλεσε την έδρα της περίφημης Βαλλιάνειου Επαγγελματικής Σχολής που έχοντας εκπαιδεύσει στα μεταπολεμικά χρόνια πλήθος νέων από όλη την Ελλάδα, συνέβαλε τα μέγιστα στην παραγωγική ανασυγκρότηση της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Εδώ, ξεχωρίζει ακόμα και η χτισμένη στο 1866 Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη που πριν τον μεγάλο σεισμό του 2014 φιλοξενούσε 25.000 τόμους βιβλίων και πολύτιμα εκκλησιαστικά κειμήλια από τον 10ο αιώνα, ενώ μια βόλτα επιβάλλεται στα Κηπούρια, όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα στην Ελλάδα.
Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης
Αν για ένα πράγμα ξεχωρίζει η Κεφαλονιά διεθνώς -πέρα φυσικά από τα γυρίσματα της ταινίας «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» -αυτό είναι φυσικά το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης. Εντυπωσιακό -breathtaking όπως θα λέγαμε με μια λέξη- το μαγευτικό σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1951 και μετά από μια περίοδο αναπροσαρμογής και ελέγχων, κατέστη πλήρως επισκέψιμο και προσβάσιμο στο κοινό. Με το βάθος των νερών της λίμνης να κυμαίνεται μεταξύ 10 και 30 μέτρων, το λιμνοσπήλαιο προέκυψε έπειτα από κατάρρευση τμήματος της οροφής δημιουργώντας για εμάς σήμερα ένα θέαμα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που μόνο καλλιτέχνης θα μπορούσε να φανταστεί, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, τα νερά της Μελισσάνης χύνονται στην Αγία Ευφημία.
Φισκάρδο
Γνωστό ως γενέθλιος τόπος του Νίκου Καββαδία, το Φισκάρδο με το τόσο χαρακτηριστικό όνομα είναι ίσως ένα από τα λίγα μέρη στην Κεφαλονιά που άντεξε στον φονικό σεισμό του ‘53. Έχοντας πάρει το όνομά του από έναν επίμονο Νορμανδό κατακτητή που πολιορκούσε με πάθος το μικρό ψαροχώρι, το ειδυλλιακό Φισκάρδο των παραδοσιακών διώροφων κατοικιών με τα μικρά μπαλκονάκια ξεχωρίζει σαν μια premium επιλογή διαμονής δίνοντάς μας ταυτόχρονα μια καλή γεύση της αρχιτεκτονικής της προσεισμικής Κεφαλονιάς. Must είναι και η δοκιμή της αστακομακαρονάδας του Φισκάρδου, ενώ τα φρέσκα ψάρια ποτισμένα με την αλμύρα του Ιονίου δεν έχουν απογοητεύσει ποτέ κανέναν.
Αίνος: Άγρια φύση στη μέση της θάλασσας
Μοναδικός εθνικός δρυμός της νησιωτικής Ελλάδας με ψηλότερη κορυφή τον Μέγα Σωρό στα 1.628 μέτρα, ο Αίνος αποτελεί τόπο καταγωγής της Κεφαλληνιακής ελάτης που δίνει στο βουνό αυτή την βαθιά αποχώρηση του καφέ, σωστή αντίθεση απέναντι στο υγρό βαθύ νησιωτικό μπλε. Βουνό άγνωστο για τους περισσότερους στην Ηπειρωτική Ελλάδα, ο Αίνος φιλοξενεί στις πλαγιές του αρκετά είδη άγριας ζωής, από άγρια άλογα μέχρι διπλοσάινα που αγριοκοιτούν επίμονα όποιον τα ενοχλεί τραβώντας έτσι δικαιολογημένα το ενδιαφέρον οικολόγων και τουριστών ευαισθητοποιημένων για την διάσωση της άγριας πανίδας του νησιού.
Άσσος
Πολύχρωμη, γραφική και ρομαντική, η Άσσος δεν είναι απλά ένα από τα ωραιότερα και πιο γραφικά χωριά της Κεφαλονιάς, αλλά γιατί όχι και ολόκληρης της Ελλάδας. Πραγματικό αξιοθέατο για τους επισκέπτες και σημείο αναφοράς για τους ντόπιους που τη θεωρούν αληθινό στολίδι για τον τόπο τους, η Άσσος που ισοπεδώθηκε στον σεισμό του ‘53, ξεχωρίζει για τα χαριτωμένα σπίτια με θέα στο βαθύ μπλε του Ιονίου κουβαλώντας κι αυτή στις πλαγιές της την ταραχώδη ιστορία της Κεφαλονιάς.
Κουρκουμελάτα
Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να έλεγε κανείς ότι αυτό το μικρό κεφαλονίτικο χωριό είναι ένα από τα ομορφότερα της Ευρώπης. Λίγο το τοπίο με την εναλλαγή πράσινου και μπλε, λίγο η μοναδική αισθητική και ρυμοτομία του γεμάτου με λουλούδια χωριού είναι αρκετά, για να κάνουν κάποιον να θέλει να επισκεφθεί το κεφαλονίτικο χωριό, άπαξ και πατήσει το πόδι του στο νησί. Έχοντας καταστραφεί ολοκληρωτικά στον σεισμό του ‘53, το χωριό ανοικοδομήθηκε μετά από δωρεά της οικογένειας Βεργωτή βάσει του ρυμοτομικού σχεδίου των ελβετικών χωριών. Σήμερα, τα Κουρκουμελάτα είναι εντυπωσιακό χωριό-αξιοθέατο σχεδόν 10 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι.
ΠΗΓΗ:travel.gr