Αλλαγές στο πυρηνικό της δόγμα ως απάντηση στις ενέργειες της Δύσης σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, θα πραγματοποιήσει η Ρωσία όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Ο Ριαμπκόφ δεν είπε τι θα περιλαμβάνουν αυτές οι αλλαγές, ενώ σχετικά με το χρονοδιόγραμμα, ανέφερε πως «είναι ένα μάλλον δύσκολο ερώτημα, δεδομένου ότι μιλάμε για τις πιο σημαντικές πτυχές της διασφάλισης της εθνικής μας ασφάλειας.

Το ισχύον πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο καθορίστηκε με διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν το 2020, αναφέρει ότι η χώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επίθεσης με πυρηνικά από κάποιον εχθρό ή σε περίπτωση συμβατικής επίθεσης, η οποία απειλεί την ύπαρξη του κράτους.

Η Ρωσία, η οποία κατηγορεί τη Δύση ότι χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως πληρεξούσιο για να διεξάγει πόλεμο εναντίον της, έχει πει και στο παρελθόν ότι εξετάζει να προβεί σε αλλαγές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους το αρνούνται τις κατηγορίες της Μόσχας, λέγοντας ότι βοηθούν την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι σε έναν επιθετικό πόλεμο αποικιοκρατικού τύπου από τη Ρωσία.

«Είναι σαφής η πρόθεση για αλλαγές»

Η δήλωση του Ριαμπκόφ ήταν η πιο ρητή μέχρι τώρα ότι η χώρα πρόκειται να το πράξει.

«Το έργο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και είναι σαφής η πρόθεση για αλλαγές», είπε ο υφυπουργός σύμφωνα με το TASS και πρόσθεσε ότι η απόφαση «συνδέεται με την πορεία κλιμάκωσης των δυτικών εχθρών μας» σε σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία σόκαρε τη Μόσχα τον περασμένο μήνα, καθώς παραβίασε τα δυτικά σύνορά της σε μια εισβολή χιλιάδων στρατευμάτων, την οποία η Ρωσία εξακολουθεί να μάχεται για να αποκρούσει.

Η εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ δεν είναι απλώς μια παράτολμη προσπάθεια να ανατρέψει τη ρωσική εισβολή. Είναι επίσης η πρώτη φορά που μια δηλωμένη πυρηνική δύναμη αντιμετωπίζει εισβολή και κατοχή από άλλη χώρα. 

Για δεκαετίες, η θεωρία της πυρηνικής κλιμάκωσης υποθέτει ότι οι χώρες με ατομικά όπλα ήταν σε μεγάλο βαθμό απρόσβλητες από επίθεση επειδή ένας επιτιθέμενος κινδύνευε να πυροδοτήσει τον Αρμαγεδδώνα.

Η επίθεση της Ουκρανίας -όσο ντροπιαστική κι αν είναι για το Κρεμλίνο- δεν δείχνει σημάδια υπέρβασης της ρωσικής κόκκινης γραμμής.

Αλλά η ασάφεια και η αβεβαιότητα είναι αναπόσπαστα στοιχεία της πυρηνικής δεξιοτεχνίας.

«Κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά τη ρωσική κόκκινη γραμμή – ποτέ δεν έδωσαν κάποιο σαφές στοιχείο», δήλωσε ο Νικολάι Σόκοφ, πρώην  διαπραγματευτής για τον έλεγχο των εξοπλισμών. «Μπορεί να μάθουμε αργότερα ότι περάσαμε την κόκκινη γραμμή πριν από δύο μήνες», είπε ο Σόκοφ, ο οποίος τώρα ενημερώνει τους δυτικούς στρατιωτικούς ηγέτες για τη ρωσική στρατηγική σκέψη.

Ο Πούτιν απειλεί – Η Δύση επιμένει

Ο Πούτιν, έχει απειλήσει ανοιχτά την Δύση, λέγοντας ότι όποιος προσπαθήσει να την απειλήσει θα υποστεί «συνέπειες που δεν έχουν υπάρξει ξανά  στην ιστορία»

Αυτό δεν έχει αποτρέψει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από το να εντείνουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία με τρόπους που ήταν αδιανόητοι όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, μεταξύ άλλων με την προμήθεια αρμάτων μάχης, πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικών αεροσκαφών F-16.

«Το παρατραβάει η Δύση»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή ότι η Δύση «το παρατραβάει» και ότι η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της.

Η Ρωσία διαθέτει περισσότερα πυρηνικά όπλα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ο Πούτιν δήλωσε τον Μάρτιο ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου «από στρατιωτικο-τεχνική άποψη».

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr