Ένα πακέτο μέτρων που θα είναι κοστολογημένο και δεν θα θέτει εν κινδύνω τη δημοσιονομική σταθερότητα σκοπεύει να ανακοινώσει στη Διεθνή Έκθεση  Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός.

Από το Μαξίμου υπογραμμίζεται εμφατικά πως δεν θα υπάρξει παροχολογία – καθώς δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα – με το «καλάθι» να περιλαμβάνει μόνιμα μέτρα στήριξης, αλλά και κάποιες έκτακτες παρεμβάσεις.

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως η πορεία των τιμών αποτελεί το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών και στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα με τη μάχη για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας, θα γίνουν και στοχευμένες κινήσεις ενίσχυσης των εισοδημάτων. «Η καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια είναι οι μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα», υπογράμμισε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, κάνοντας αναφορά στις κινήσεις που έχουν δρομολογηθεί.

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως τα «αναχώματα» τα οποία έχουν υψωθεί αποδίδουν, ωστόσο αναγνωρίζεται πως πρόκειται για μια μάχη που θα έχει συνέχεια. «Κανείς δεν λέει ότι οι τιμές δεν έχουν ανέβει και στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι αντιστεκόμαστε και ότι τα πράγματα σταδιακά θα πηγαίνουν καλύτερα» σημείωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε μια σειρά συσκέψεων που θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα, θα κλειδώσει το τελικό πακέτο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση  Θεσσαλονίκης, με τα μέτρα να …κοιτάνε κυρίως προς πέντε μεγάλες ομάδες:

  • Συνταξιούχοι: Έκτακτη ενίσχυση θα καταβληθεί στο τέλος του χρόνου σε όσους συνταξιούχους έχουν προσωπική διαφορά. Να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι βλέπουν την αύξηση των συντάξεων να μένει στα χαρτιά, καθώς αξιοποιείται για να «σβήσει» η προσωπική διαφορά.

Παράλληλα νέα αύξηση συντάξεων έρχεται το 2025, με το τελικό ποσό να υπολογίζεται σε συνάρτηση με την πορεία της ανάπτυξης της οικονομίας και από τον πληθωρισμό (οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μια αύξηση που θα είναι μεταξύ 2,5% με 3%). Μένει ακόμα να φανεί τι θα γίνει με το «ψαλίδι» στην εισφορά αλληλεγγύης, καθώς το φθινόπωρο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή ένα «μίνι» ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

  • Μισθωτοί: Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο θέμα των μισθών, καθώς στόχος είναι μέχρι το 2027 ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ. Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα θα υπάρξει το 2025, ενώ από την κυβέρνηση κοιτάνε και το θέμα των συλλογικών συμβάσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας για στήριξη των μέσων μισθών (μόλις το 31,6% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα καλύπτεται από κάποια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας).
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες: Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει  στοχευμένες αλλαγές στο φορολογικό των ελευθέρων επαγγελματιών, χωρίς ωστόσο να αλλάζει η βασική φιλοσοφία του νόμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «…χωρίς να θέλω να πω ότι θα αλλάξουμε τη φιλοσοφία του νόμου, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα ανακοινώσει και κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις, ούτως ώστε να γίνει ακόμη δικαιότερο το σύστημα». Όπως επεσήμανε, «εμείς θέλουμε δικαιότερη φορολόγηση. Δεν θέλουμε ο κόσμος να πληρώνει κάτι παραπάνω από αυτό που πρέπει να πληρώσει. Θέλουμε τα βάρη να διανέμονται δικαιότερα».

Παράλληλα, με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το 2025 πρόκειται να υπάρξει κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

  • Οικογένειες με παιδιά: Στοχευμένα μέτρα στήριξης θα μπουν σε εφαρμογή για τα νέα ζευγάρια που αποκτούν το πρώτο ή το δεύτερο παιδί, ενώ θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση των τριτέκνων, στους οποίους θα επεκταθούν μια σειρά ρυθμίσεων που ισχύουν ήδη για τους πολύτεκνους. Από την κυβέρνηση εστιάζουν σε μια σειρά μέτρων που έχουν δρομολογηθεί για τη στήριξη των οικογενειών, όπως για παράδειγμα η αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος για τα voucher σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία κατά 18 εκατομμύρια.
  • Άνεργοι: Συγκεκριμένες αλλαγές θα μπουν σε εφαρμογή στο επίδομα ανεργίας. «Η σκέψη είναι στην αρχή της περιόδου της ανεργίας να είναι πιο υψηλό το επίδομα, να είναι εμπροσθοβαρές και μετά να βαίνει μειούμενο για να σου δίνει ένα κίνητρο για να βρεις δουλειά», σημείωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, εξηγώντας ότι η λογική είναι ο άνεργος να παίρνει περισσότερα στην αρχή, στη δύσκολη περίοδο που ξεκινάει η ανεργία, και εν συνεχεία αυτό το ποσό να βαίνει μειούμενο, προκειμένου ακριβώς να τον ωθήσει να βρει απασχόληση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο στο νέο επίδομα να προστίθεται ένα μπόνους προϋπηρεσίας, που θα αφορά ανέργους που έχουν περισσότερα χρόνια στην αγορά εργασίας.

Τέλος, παρεμβάσεις δρομολογούνται και στο εποχικό επίδομα που καταβάλλεται στους απασχολούμενους στον τουρισμό, με στόχο να ενισχυθεί το κίνητρο για συνέχιση της απασχόλησης και μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου.

Έμφαση στην καθημερινότητα

Στο Μαξίμου θέλουν να κλείσουν σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και εμφατικά υπογραμμίζουν πως εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα ξεδιπλώσει ένα πρόγραμμα που θα επεκτείνεται σε ορίζοντα τριετίας και ήδη έχει κάνει αναφορά σε έργα που υλοποιούνται σταδιακά (για παράδειγμα ο οδικός άξονας Flyover στόχος είναι να παραδοθεί την Άνοιξη του 2027).

Παράλληλα, από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εστιάσει σε  θέματα που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών. Μεταξύ άλλων, θα δώσει βαρύτητα στο στεγαστικό (για παράδειγμα στόχος είναι να υπάρξει ένα δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι Μου»), στην παιδεία, στην υγεία,  στην ασφάλεια και στην ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης.

Στην κυβέρνηση αναμένουν και τα γκάλοπ του φθινοπώρου, όπου θα δοθεί μία εικόνα για το πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό. Βέβαια, αναγνωρίζεται πως οι πολίτες αναμένουν να τρέξουν με ταχύτητα μια σειρά κομβικών μεταρρυθμίσεων και αυτό το μήνυμα έστειλαν και στην κάλπη των ευρωεκλογών.

Μιλώντας στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα η αντιπολίτευση μπορεί να μείνει αιχμάλωτη των αδιεξόδων της. Την αφήνουμε στην κρίση της. Αυτό το οποίο θέλω να πω, όμως, είναι ότι όσο εντείνονται τα αδιέξοδα της αντιπολίτευσης, τόσο αυξάνονται οι δικές μας ευθύνες».

Μάλιστα, σημείωσε πως «είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε και το κύρος της πολιτικής και γι’ αυτό ο μόνος δρόμος που ξέρουμε δεν είναι άλλος από την ένταση της δουλειάς μας. Να απαντάμε με χειροπιαστό έργο στα συνθήματα».

 

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ