Μια καινοτόμος τεχνική με βάση το φως θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη, υποστηρίζει νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Aston που παρουσιάζεται στο Scientific Reports. Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Igor Meglinski από το Ινστιτούτο Φωτονικών Τεχνολογιών του Aston κρύβεται πίσω από την ανάπτυξη της πρωτοποριακής μεθόδου, που υπόσχεται ταχύτερες, λιγότερο επεμβατικές και πιο προσιτές διαγνωστικές διαδικασίες σε σχέση με τις υπάρχουσες μεθόδους.
Η τεχνολογία του φωτός στην υπηρεσία ανίχνευσης του καρκίνου
Η ομάδα του δρ. Meglinski χρησιμοποίησε μια νέα τεχνική ανακατασκευής εικόνας με βάση την πόλωση για να εξετάσει τις πολυκρυσταλλικές δομές σε αφυδατωμένα δείγματα αίματος. Κατά τη διάρκεια των πρώιμων σταδίων ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι πρωτεΐνες στο αίμα αλλάζουν το σχήμα και τη διάταξή τους. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε αυτές τις αλλαγές τόσο στην τριτοταγή δομή (το μοναδικό τρισδιάστατο σχήμα μιας μεμονωμένης πρωτεΐνης), όσο και στην τεταρτοταγή δομή (τον τρόπο με τον οποίο πολλαπλές πρωτεΐνες συνδέονται μεταξύ τους) για να ανιχνεύσουν και να ταξινομήσουν τα κύτταρα. Αυτή η καινοτόμος μέθοδος επέτρεψε μια σε βάθος, λεπτομερή ανάλυση αποξηραμένων επιχρισμάτων αίματος, επιτρέποντας τον εντοπισμό κρίσιμων διαφορών μεταξύ υγιών και καρκινικών κυττάρων.
Η μελέτη περιελάμβανε την ανάλυση 108 δειγμάτων αίματος που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:
- υγιή άτομα,
- ασθενείς με καρκίνο του προστάτη και
- άτομα με μια πιο επιθετική μορφή της νόσου.
Τα ευρήματα ήταν αξιοσημείωτα, με την τεχνική να επιτυγχάνει ποσοστό ακρίβειας 90% τόσο στην έγκαιρη διάγνωση, όσο και στην ταξινόμηση του καρκίνου, ξεπερνώντας σημαντικά τις υπάρχουσες μεθόδους διαλογής. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα αυτής της νέας προσέγγισης είναι ότι βασίζεται σε δείγματα αίματος και όχι βιοψίες ιστών, γεγονός που την καθιστά λιγότερο επώδυνη και επικίνδυνη για τους ασθενείς.
«Η μελέτη μας εισάγει μια πρωτοποριακή τεχνική, ευθυγραμμιζόμενη με τη συνεχή αναζήτηση μη επεμβατικών, αξιόπιστων και αποτελεσματικών διαγνωστικών μεθόδων», δήλωσε ο δρ. Meglinski. «Μια σημαντική πρόοδος είναι ο χαρακτηρισμός της μέσης τιμής, της διακύμανσης, της λοξότητας και της κύρτωσης των κατανομών εντός των κυττάρων, που είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό σημαντικών διαφορών μεταξύ υγιών και καρκινικών δειγμάτων».
Νέες δυνατότητες στη διάγνωση του καρκίνου
Οι επιπτώσεις αυτής της έρευνας είναι βαθιές. Η υψηλή ακρίβεια αυτής της τεχνικής, σε συνδυασμό με τον μη επεμβατικό της χαρακτήρα, αποτελεί σημαντική πρόοδο στη διαγνωστική διαδικασία. Μπορεί να φέρει επανάσταση στη διάγνωση του καρκίνου, την έγκαιρη ανίχνευση, τη διαστρωμάτωση και την παρακολούθηση των ασθενών, βελτιώνοντας σημαντικά τη φροντίδα των ασθενών και τα θεραπευτικά αποτελέσματα.
«Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους για τη διάγνωση και την παρακολούθηση του καρκίνου, αντιπροσωπεύοντας ένα ουσιαστικό άλμα προς τα εμπρός στην εξατομικευμένη ιατρική και την ογκολογία», τόνισε ο δρ. Meglinski, κρίνοντας ότι καθώς εξελίσσεται αυτή η τεχνική, θα μπορούσε να γίνει ένα κρίσιμο εργαλείο στη μάχη κατά του καρκίνου.
ΠΗΓΗ: Ygeia mou