Το σπάνιο είδος της πράσινης χελώνας αναπαράχθηκε στη Χρυσή όπως αναφέρει σε ανάρτησή του το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας καθώς οι ερευνητές του εντόπισαν τη φωλιά.

Αναλυτικά η ανάρτηση

Μια πολύ σημαντική εύρεση έγινε σήμερα 28/8/2024 από την ερευνητική ομάδα του ΜΦΙΚ για το Σχέδιο Δράσης της νήσου Χρυσής. Εξακριβώθηκε αναπαραγωγή της Πράσινης Χελώνας Chelonia mydas στο νησί. Η ομάδα αποτελούμενη από τον Μιχάλη Δρετάκη (Βιολόγο-Ορνιθολόγο του Εργαστηρίου Οικολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος του ΜΦΙΚ), Ραφαέλα Παντελέρη (Phd Βιολόγο, εθελόντρια δράσεων του ΜΦΙΚ) Κατερίνα Χατζηκυριακίδου (εκπαιδευτικό, εθελόντρια δράσεων του ΜΦΙΚ) και Μανώλη Ρουκουνάκη (Προϊστάμενο Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου) εντόπισε φωλιά του σπάνιου αυτού είδους θαλάσσιας χελώνας, παράλληλα με την εύρεση πολλών εξόδων και φωλιών της Caretta caretta. Για την Πράσινη Χελώνα η εύρεση αυτή συνιστά την κορυφαία σε σημαντικότητα καταγραφή πανίδας που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στη Χρυσή, στα πλαίσια πολύχρονων ερευνών του ΜΦΙΚ. Δείχνει την αξία του προγράμματος παρακολούθησης των απειλούμενων (και όχι μόνο) ειδών στους βιότοπους – ιδιαίτερα όσους τελούν υπό την νομική προστασία του δικτύου Νατούρα 2000. Περισσότερα για την εύρεση αυτή και για το καθεστώς παρουσίας των θαλασσίων χελωνών στη Χρυσή για την περίοδο 2022-2024 θα δοθούν με τη μορφή έκθεσης προς τις αρμόδιες διοικητικές αρχές και την επιστημονική κοινότητα.

ΥΓ. Από όσο γνωρίζουμε είναι μόλις η δεύτερη φορά που αναφέρεται αναπαραγωγή της Πράσινης Χελώνας στην Ελλάδα, με μια προηγούμενη αναφορά στον κόλπο Μεσαράς από το πρόγραμμα καταγραφής που διεξάγει ο ΑΡΧΕΛΩΝ.
ΠΗΓΗ: Protothema.gr