Το παράδειγμα της Βενετίας, που έλαβε μέτρα κατά του υπερτουρισμού, σκέφτεται να ακολουθήσει η Ρώμη προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός σε ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέτατα της Αιώνιας Πόλης.

Ο λόγος για τη Φοντάνα ντι Τρέβι με τις Αρχές να σκέφτονται σοβαρά να βάλουν εισιτήριο δύο ευρώ για όσους θέλουν να έχουν πρόσβαση στο συντριβάνι, η οποία μέχρι τώρα ήταν δωρεάν.

Σύμφωνα με τον Independent η πρόταση έγινε από το στέλεχος υπεύθυνο για τον τουρισμό Αλεσάντρο Ονοράτο. Πρέπει να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο αλλά ο δήμαρχος της πόλης Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι έχει ήδη εκφράσει την στήριξη του στην πρόταση.

«Δύο ευρώ είναι συνήθως το ποσό που ρίχνουν στο συντριβάνι για να κάνουν ευχή», λέει ο Ονοράτο.

Οι πόλεις σε όλο τον κόσμο παλεύουν με το πώς να διαχειριστούν τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό τουριστών, οι οποίοι τροφοδοτούν την οικονομία, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στους κατοίκους, καθώς συγκλίνουν στις ίδιες κορυφαίες τοποθεσίες.

«Πρέπει να αποφύγουμε, ειδικά σε μια εύθραυστη πόλη τέχνης όπως η Ρώμη, οι πολλοί τουρίστες να βλάψουν την τουριστική εμπειρία και να βλάψουν την πόλη», δήλωσε ο Ονοράτο. «Πρέπει να διασφαλίσουμε δύο πράγματα, να μην βιώσουν οι τουρίστες χάος και να συνεχίσουν οι πολίτες να ζουν στο κέντρο», πρόσθεσε.

 

 

Ο Ονοράτο δήλωσε ότι ελπίζει να δοκιμάσει το εισιτήριο εισόδου, το οποίο θα διαχειρίζεται μέσω ενός συστήματος κρατήσεων και ενός κωδικού QR, εγκαίρως για το Ιωβηλαίο Ιερό Έτος 2025 και να έχει το σύστημα λειτουργήσει μέχρι την άνοιξη.

Οι περαστικοί στην πλατεία με θέα το σιντριβάνι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν. Το τέλος θα χρεώνεται μόνο σε όσους εισέρχονται στα εννέα μαρμάρινα σκαλοπάτια που οδηγούν στην άκρη του σιντριβανιού. Για τους Ρωμαίους θα είναι δωρεάν.

Ο Ονοράτο δήλωσε ότι το σύστημα θα βοηθήσει επίσης να αποθαρρυνθούν οι άνθρωποι από το να τρώνε στα σκαλιά με θέα το σιντριβάνι και να ταΐζουν περιστέρια ή, ακόμη χειρότερα, από το να αναπαριστούν τη βουτιά της Ανίτα Έκμπεργκ στο σιντριβάνι στην ταινία του Φελίνι «La Dolce Vita», ένα συχνά επαναλαμβανόμενο αδίκημα που επισύρει πρόστιμο.

«Θα συνέβαινε λιγότερο, ή ίσως δεν θα συνέβαινε καθόλου, γιατί όποιος θα έμπαινε, θα ξέραμε τα ονόματά του και πού μένει. Γίνεται πιο περίπλοκο», είπε.

Το καλοκαίρι η Βενετία δοκίμασε ένα αμφιλεγόμενο τέλος πρόσβασης πέντε ευρώ για ημερήσιες εκδρομές στην πόλη.