Πρόσφατα, οι επιστήμονες εντόπισαν ένα ασυνήθιστο τμήμα της Γης κάτω από τον Ειρηνικό ωκεανό, το οποίο ενδέχεται να εξηγεί γιατί η περιοχή αυτή φιλοξενεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη υποθαλάσσια κορυφογραμμή στον κόσμο, γνωστή ως Άνοδος του Ανατολικού Ειρηνικού.
Σύμφωνα με την έρευνα τους, αυτή η πλάκα είναι πιο κρύα και πυκνή σε σχέση με το γύρω υλικό, αποτελώντας απομεινάρι ενός αρχαίου ωκεάνιου πυθμένα.
Επειδή τα υπολείμματα αυτού του αρχαίου ωκεανού δεν λιώνουν τόσο γρήγορα όσο ο περιβάλλοντας μανδύας, παραμένουν σε μεγαλύτερο βάθος, προκαλώντας το σχηματισμό γιγαντιαίων δομών.
«Η ανακάλυψή μας εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με το πώς οι διεργασίες στο εσωτερικό της Γης επηρεάζουν την επιφάνεια σε μεγάλες αποστάσεις και χρονικά διαστήματα», δήλωσε ο Wang.
Η ομάδα, με τη χρήση ηχητικών κυμάτων για τη δημιουργία σεισμικών χαρτών, εντόπισε μια ασυνήθιστη μάζα μανδύα που κινείται εξαιρετικά αργά κάτω από την πλάκα Nazca, η οποία συνορεύει με τη νότια Αμερική.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτή η φαινομενική γεωλογική ανωμαλία μπορεί να αποκαλύψει σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία της πλάκας Nazca και την κίνησή της κατά την γεωλογική ιστορία της Γης.
Μέσα από τη μελέτη αυτών των γεωλογικών ανωμαλιών, οι γεωλόγοι μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι εσωτερικές διεργασίες της Γης επηρεάζουν τη διαμόρφωση της επιφάνειάς της σήμερα.
«Αναλύοντας την αρχαία πλάκα από αυτήν τη νέα οπτική, κατανοήσαμε καλύτερα τη σύνδεση μεταξύ των βαθύτερων δομών του πλανήτη και της επιφανειακής γεωλογίας», ανέφερε ο Wang.
ΠΗΓΗ: CNN