Νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το 2024 θα είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ και το πρώτο ημερολογιακό έτος που θα υπερβεί το όριο της Συμφωνίας του Παρισιού – καταστροφικά νέα για τον πλανήτη που έρχονται την ώρα που η Αμερική επιλέγει έναν πρόεδρο που έχει υποσχεθεί να ακυρώσει την πρόοδο που έχει σημειώσει στο κλίμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου δεσμεύτηκαν να προσπαθήσουν να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμό Κελσίου στη Συμφωνία του Παρισιού, η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα αποτρέψει αλυσιδωτές και επιδεινούμενες επιπτώσεις, όπως ξηρασίες, καύσωνες και καταστροφική άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Προειδοποιούν ότι σε αυτό το επίπεδο, η ανθρωπογενής κλιματική κρίση -που τροφοδοτείται από τη ρύπανση των ορυκτών καυσίμων που παγιδεύουν τη θερμότητα- αρχίζει να υπερβαίνει την ικανότητα προσαρμογής των ανθρώπων και του φυσικού κόσμου.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus Climate Change Service δείχνουν ότι το 2024 είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι θα εκτοξευθεί πάνω από αυτό το όριο.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, γνωστός αρνητής του κλίματος, απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του και έχει ορκιστεί να το κάνει ξανά στη δεύτερη θητεία του. Αλλά τα νέα δεδομένα καθιστούν σαφές ότι περαιτέρω καθυστερήσεις στη δράση για το κλίμα από τις κορυφαίες παγκόσμιες οικονομίες θα διασφαλίσουν την επίτευξη ακόμη υψηλότερων επιπέδων αύξησης της θερμοκρασίας, και μαζί με αυτό, ολοένα και χειρότερες επιπτώσεις.
«Δεν έχουμε χρόνο να σταματήσουμε», δήλωσε την Τετάρτη ο Άλεξ Σκοτ, στρατηγικός σύμβουλος για την κλιματική διπλωματία στη διεθνή δεξαμενή σκέψης ECCO.

Καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους και κοστίζουν στις οικονομίες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, η κλιματική κρίση έχει λάβει κορυφαία θέση στα μεγάλα διεθνή φόρουμ, όπως η G7 και η G20.

«Αυτά είναι πράγματα που μια κυβέρνηση Τραμπ δεν θα μπορέσει να αποφύγει», δήλωσε ο Σκοτ.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ όχι μόνο υποσχέθηκε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία-ορόσημο του Παρισιού για το κλίμα κατά την προεκλογική εκστρατεία, αλλά ορισμένοι πρώην αξιωματούχοι του Τραμπ έχουν διατυπώσει την ιδέα να αποσύρουν τη χώρα εξ ολοκλήρου από τη συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Κάτι τέτοιο θα τερμάτιζε τη συμμετοχή των ΗΠΑ στις διεθνείς διαπραγματεύσεις και θα δυσχέραινε τις μελλοντικές διοικήσεις να επανέλθουν σε αυτές.

Θα ήταν ένα πιο «σοβαρό» και «δραματικό» βήμα, δήλωσε ο Alden Meyer, ανώτερος συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης για το κλίμα E3G και επί μακρόν ειδικός σε θέματα διεθνούς κλίματος.

Η επανεκλογή του Τραμπ θα ρίξει πιθανότατα μια σκιά πάνω από την COP29, τις διεθνείς συνομιλίες για το κλίμα που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη και ξεκινούν τη Δευτέρα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Η σύνοδος κορυφής επικεντρώνεται στην ενίσχυση της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Οι παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα αντιμετωπίζουν άλλη μια στιγμή κρίσης, καθώς οι Αμερικανοί ακροβατούν μεταξύ των προεδρικών άκρων, δήλωσε ο Meyer.

Σημαντικός παίκτης οι ΗΠΑ

«Οι ΗΠΑ το έχουν ξανακάνει αυτό και ο κόσμος έχει κάπως κουραστεί από αυτή τη ρουτίνα», δήλωσε ο Meyer. «Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ είναι ένας σημαντικός παίκτης στη σκηνή, και νομίζω ότι άλλες χώρες θα ήθελαν να διατηρήσουν τη δυνατότητα να προσπαθήσουν να την επαναπροσλάβουν στην πορεία».

Εν τω μεταξύ, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Ο περασμένος μήνας ήταν ο δεύτερος θερμότερος Οκτώβριος, σύμφωνα με το Copernicus, και ήταν κατά 1,65 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τα προβιομηχανικά επίπεδα, όταν ο άνθρωπος άρχισε να παράγει ρύπανση από ορυκτά καύσιμα.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν πολλά μέρη κατά τη διάρκεια του μήνα, όπως ο τυφώνας Μίλτον που έπληξε τη Φλόριντα και οι καταστροφικές πλημμύρες στην Ισπανία που προκάλεσαν το θάνατο περισσότερων από 200 ανθρώπων. Ένα άλλο ανησυχητικό κλιματικό ορόσημο κατά τη διάρκεια του μήνα περιελάμβανε την έλλειψη χιονιού στην κορυφή του βουνού Φούτζι στην Ιαπωνία για πρώτη φορά στα 130 χρόνια καταγραφής.

Πηγή: CNN