Το να νιώθετε έντονο και συχνό θυμό (ειδικά όταν υπερβαίνει το έναυσμα) μπορεί να έχει συνέπειες στη σωματική και ψυχική σας ευεξία. Ο θυμός μπορεί να βλάψει την καρδιά, το στομάχι και το μυαλό σας. Δεν είναι μόνο ένα άβολο συναίσθημα, αλλά το να περνάς πολύ καιρό θυμωμένος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σου.

Τι είναι ο θυμός
Είναι ένα έντονο συναίσθημα πάθους, προκαλούμενο συνήθως από κάποια ταραχή, προσβολή ή άρνηση. Ως αποτέλεσμα μπορεί να είναι η αντεκδίκηση (που μπορεί να καταλήξει σε κάτι μοιραίο) ή η σιωπή. Γενικά οι συνέπειες που μπορεί να υπάρχουν είναι ψυχικές (όπως οι ενοχές) ή σωματικές (όπως ένα καρδιακό επεισόδιο). Όταν οι εμπειρίες θυμού είναι πολύ συχνές, πολύ έντονες, διαρκούν πολύ ή είναι δυσανάλογες με το συμβάν που τις προκαλεί, μπορεί να έχουν προβληματικές επιπτώσεις στην ευημερία και την υγεία μας.

Ο θυμός ως προειδοποίηση κινδύνου
Ο θυμός μπορεί να είναι επιβλαβής ή χρήσιμος, ανάλογα με το πώς εκφράζεται. Στην καλύτερη περίπτωση, ο θυμός μας ειδοποιεί για τον κίνδυνο και οδηγεί σε δράση. «Ο θυμός είναι μέρος της αντίδρασης μάχης, παγώματος ή φυγής κατά την οποία τα επινεφρίδια πλημμυρίζουν το σώμα με ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη». Βιώνουμε φυσιολογικές επιδράσεις όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αρτηριακή πίεση και το σώμα προετοιμάζεται σωματικά να «πολεμήσει», για να αμυνθεί ή να ξεφύγει από τον κίνδυνο. Ενώ αυτό το σύστημα απόκρισης του σώματός μας στο θυμό, έχει εξελιχθεί για να μας προστατεύει, σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειαζόμαστε αυτή την επιπλέον ώθηση ενέργειας για να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε προκαλεί τον θυμό μας.

Ακολουθούν ορισμένες επιπτώσεις του θυμού στην υγεία που πρέπει να γνωρίζετε:

Καρδιακά προβλήματα
Η βίωση του θυμού ενεργοποιεί το σώμα να απελευθερώσει ορμόνες του στρες, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς. Η έρευνα δείχνει, ότι ο θυμός (ακόμα και ο στιγμιαίος θυμός που μετριέται με αλλαγές στην έκφραση του προσώπου) οδηγεί σε αλλαγές στην καρδιά που επιδεινώνουν την ικανότητα των μυών να αντλούν αίμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και επακόλουθες επιπλοκές (όπως καρδιακές παθήσεις, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, και μεταβολικό σύνδρομο). Η έρευνα συνεπώς δείχνει, ότι αυτοί που τείνουν να θυμώνουν πολύ και συχνά, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Αύξηση του κινδύνου καρδιακών προσβολών
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης, ότι ο θυμός συνδέεται συγκεκριμένα με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών. Σε ανασκόπηση μελετών με σχεδόν τέσσερις χιλιάδες συμμετέχοντες, οι ερευνητές βρήκαν υπερδιπλάσια αύξηση των καρδιακών προσβολών μέσα σε δύο ώρες μετά από ένα ξέσπασμα θυμού, μια συσχέτιση που βρέθηκε επίσης να είναι ισχυρότερη όσο μεγαλυτερη ήταν η ένταση του θυμού.

Διαταραχές στην πέψη και στη λειτουργία του εντέρου
Πολλές έρευνες δείχνουν, ότι ο εγκέφαλος και το έντερο βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και επηρεάζουν το ένα το άλλο.Ένας ρόλος του αυτόνομου νευρικού μας συστήματος είναι να βοηθά στη ρύθμιση της πέψης. Αλλά αυτό μπορεί να διαταραχθεί, όταν το σώμα μπαίνει σε λειτουργία μάχης ή φυγής, όπως μπορεί να συμβεί όταν θυμώνουμε. Μπορεί επίσης να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στη λειτουργία και την απόδοση του εντέρου. Η έρευνα δείχνει για παράδειγμα, ότι ο θυμός και το στρες που τον συνοδεύει, μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα συμπτώματα στο γαστρεντερικό σωλήνα (όπως κοιλιακός πόνος, στομαχικές διαταραχές και διάρροια) — και πιθανόν μακροπρόθεσμα, ανάπτυξη φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Προβλήματα ύπνου
Οι άνθρωποι που αγωνίζονται να ελέγξουν το θυμό τους ή νιώθουν θυμό πιο συχνά, έχει αποδειχθεί ότι βιώνουν χειρότερο ύπνο. Μια μελέτη εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ υψηλότερου θυμού και διαταραχών ύπνου, όπως η δυσκολία έναρξης και διατήρησης του ύπνου σε μεσήλικες άνδρες και γυναίκες. Τα μέτρια έως υψηλά επίπεδα θυμού συσχετίστηκαν σημαντικά με 40% έως 70% αυξήσεις στον κίνδυνο διαταραχών ύπνου στους ενήλικες που μελετήθηκαν. Άλλες έρευνες υποδεικνύουν, ότι το αίσθημα θυμού αυξάνει την ψυχολογική διέγερση και την ψυχική αναταραχή, που στη συνέχεια καθιστά πιο δύσκολο τον ύπνο.

Ο πολύς θυμός επηρεάζει την ψυχική υγεία
Μελέτες δείχνουν, ότι ο μακροπρόθεσμος και έντονος θυμός έχει συνδεθεί με προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και ο αυτοτραυματισμός και σχετίζεται τόσο με χειρότερα συμπτώματα όσο και με μικρότερη ανταπόκριση στη θεραπεία. Ο θυμός (ειδικά ο παρατεταμένος θυμός) μπορεί επίσης να επηρεάσει τη συγκέντρωση και τα μοτίβα σκέψης μας, να προκαλέσει ευερεθιστότητα, εκνευρισμό, ανησυχία, υπερένταση και στρες. Μπορεί να μας κάνει πιο εχθρικούς ή κυνικούς, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις μας και την ικανότητά μας να σχηματίζουμε δεσμούς. Όλα αυτά σίγουρα μπορούν να βλάψουν την υγεία.

Εν κατακλείδι, ο θυμός μπορεί να δημιουργήσει το σκηνικό για δυσάρεστες λεκτικές ατάκες ή ακόμα και βίαιη συμπεριφορά και οι αντιδράσεις θυμού μας μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στις πιο σημαντικές σχέσεις μας. Οι άνθρωποι όμως είμαστε κοινωνικά πλάσματα και χρειαζόμαστε κοινωνικές συνδέσεις για να ευδοκιμήσουμε.

Εκτός όμως από τις σχέσεις, ο θυμός μπορεί με ποικίλους τρόπους να επηρεάσει την σωματική και ψυχική μας υγεία και ευημερία. Η γνώση του τρόπου αναγνώρισης και έκφρασης του θυμού με κατάλληλους τρόπους μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιτύχουν στόχους, να χειριστούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και να διαχειριστούν προβλήματα. Ωστόσο, μπορεί να προκύψουν προβλήματα εάν οι άνθρωποι αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν τον θυμό τους. Καλό είναι να αναζητήσουμε τρόπους και τεχνικές, για να μάθουμε να τον διαχειριζόμαστε.

Πηγή: www.everydayhealth.com