Μάχη με το χρόνο δίνουν οι Αρχές στη Δανία προκειμένου να εμποδίσουν εκατομμύρια κυβικά μέτρα μολυσμένου χώματος να φτάσουν σε μια κοντινή πηγή νερού, εν μέσω διαφωνιών σχετικά με το ποιον βαραίνει το κόστος των εργασιών.

Ο 75 μέτρων σωρός σε εργοστάσιο της Nordic Waste, νότια της πόλης Ράντερς στη βορειοδυτική Δανία, περιέχει περίπου 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα χώματος που έχει μολυνθεί με βαρέα μέταλλα και προϊόντα επεξεργασίας πετρελαίου. Κινείται με ταχύτητα έως και 40 εκατοστά την ώρα, με κατεύθυνση ένα ρέμα που συνδέεται με τη Βαλτική Θάλασσα.

Η κατολίσθηση ξεκίνησε στις 10 Δεκεμβρίου. Εννέα ημέρες αργότερα, η Nordic Waste εγκατέλειψε την προσπάθειά της να την θέσει υπό έλεγχο, αφήνοντας το έργο στη δημοτική Αρχή του Ράντερς, η οποία ανακατεύθυνε το ρεμα, τοποθετώντας σωλήνες που επιτρέπουν στο νερό να περάσει με ασφάλεια από την περιοχή.

Δανία: Φόβοι για περιβαλλοντική καταστροφή λόγω κατολίσθησης μολυσμένου εδάφους-1
Ritzau Scanpix/Bo Amstrup via Reuters

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μάγκνους Χεούνικε, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι Αρχές εργάζονται για την επέκταση αυτών των σωλήνων. Το νερό από τη βροχή και το λιώσιμο των χιονιών είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα, δήλωσε ο Χεούνικε. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, η δυτική Δανία βρέθηκε αντιμέτωπη με σφοδρές χιονοπτώσεις και βροχές. «Πρόκειται για τον διαχωρισμό του μολυσμένου νερού από το καθαρό νερό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, χαρακτηρίζοντας το έργο «εξαιρετικά δύσκολο».

Τη Δευτέρα, έκθεση της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Δανίας και της Γροιλανδίας (GEUS), ανέφερε ότι η συνεχής απόθεση χώματος στην κορυφή ενός λάκκου εκ μέρους της Nordic Waste ήταν η κύρια αιτία της κατολίσθησης. Η GEUS πρόσθεσε ότι στην περιοχή έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις από το 2021.

Από την πλευρά της η United Shipping and Trading Company (USTC), η οποία βρίσκεται πίσω από τη Nordic Waste, επέσεισε ευθύνες για την κατολίσθηση στις κλιματολογικές συνθήκες. Η περιοχή «ήταν εκτεθειμένη σε τεράστιες ποσότητες βροχής, καθώς το 2023 ήταν η πιο βροχερή χρονιά που έχει υπάρξει ποτέ στη Δανία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια φυσική καταστροφή που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στη χώρα», ανέφερε.

Διαμάχη για το κόστος

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος πρέπει να πληρώσει για τις εργασίες καθαρισμού. Η Nordic Waste κηρύχθηκε σε πτώχευση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αφού η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος της χώρας την διέταξε να παράσχει εγγύηση άνω των 29,2 εκατ. δολαρίων, για την αποτροπή περιβαλλοντικής καταστροφής.

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, η οποία επισκέφθηκε την περιοχή τη Δευτέρα, δήλωσε ότι θα ήταν άδικο να πληρώσουν οι Δανοί φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Nordic Waste, θα χρειαστούν πέντε χρόνια για την αποκατάσταση της περιοχής και αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να κοστίσει δισεκατομμύρια κορώνες. «Η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς και το έργο προστασίας είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που μπορούν να χειριστούν η Nordic Waste ή η USTC».

Πηγή: Associated Press