Οι νεαροί Αμερικανοί άντρες είναι η μόνη πληθυσμιακή ομάδα στις ΗΠΑ που έγινε πιο συντηρητική την τελευταία δεκαετία.

Ενώ οι νεαροί Αμερικανοί άντρες γίνονται πιο συντηρητικοί, οι νεαρές γυναίκες γίνονται πιο φιλελεύθερες, όπως αποκαλύπτει ευρεία παγκόσμια έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Αιτία της συντηρητικοποίησης φαίνεται πως είναι η αύξηση της απογοήτευσης και της απόγνωσης απέναντι στην κατεστημένη πολιτική.

Η έρευνα την οποία διενήργησε η διεθνής εταιρεία Glocalities και δημοσιεύει το Reuters, παρέχει πληροφορίες για την ερμηνεία των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και για μια σειρά από εκλογικές αναμετρήσεις ανά τον κόσμο, περιλαμβανομένων και των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Σε αυτή οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να καθορίσουν τη θέση τους με βάση μια κλίμακα αισιοδοξίας ανάμεσα στην “ελπίδα” και την “απόγνωση” και με μια άλλη ανάμεσα στον “έλεγχο” και την “ελευθερία”–με άλλα λόγια, ανάμεσα στο συντηρητισμό και το φιλελευθερισμό. Κατά μέσο όρο, ο κόσμος έγινε πιο φιλελεύθερος ανάμεσα στο 2014 και το 2023 –παρότι πιο απαισιόδοξος– σύμφωνα με περισσότερες από 300.000 δημοσκοπήσεις σε 20 χώρες που εκπροσωπούν σχεδόν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι νέοι σε όλο τον κόσμο αισθάνονται κυρίως απογοητευμένοι από την κοινωνία, δήλωσε ο Μάρτιν Λάμπερτ, επικεφαλής ερευνών στην Glocalities, προσθέτοντας ότι «η αύξηση της απόγνωσης μεταξύ των νεαρών ενηλίκων στις ΗΠΑ ξεπερνά κατά πολύ την αντίστοιχη των συνομηλίκων τους στις χώρες της ΕΕ».

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι νέοι Αμερικανοί άνδρες είναι η μόνη πληθυσμιακή ομάδα στις ΗΠΑ ή σε επτά χώρες της ΕΕ που στην ουσία έχει γίνει από το 2014 μέχρι σήμερα πιο συντηρητική ή, σύμφωνα με τον ορισμό της δημοσκόπησης, προτιμά τον μεγαλύτερο έλεγχο από την ελευθερία. Συνολικά, στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 14.526 Αμερικανοί στο διάστημα 2014-2023, περιλαμβανομένων 2.242 ανδρών από 18 ως 34 ετών. Σε παγκόσμιο επίπεδο –εξηγεί ο Λάμπερτ επικαλούμενος τα εκλογικά αποτελέσματα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες– «η άνοδος των ακροδεξιών, αντισυστημικών κομμάτων εξηγείται εν μέρει από τα αισθήματα απόγνωσης, κοινωνικής απογοήτευσης και αντίδρασης απέναντι στις κοσμοπολιτικές αξίες». Αλγόριθμοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεγεθύνουν την τάση αυτή προσελκύοντας «αρκετά συντηρητικούς νέους άνδρες προς πιο ακραία και ριζοσπαστικά συντηρητικά ανδρικά πρότυπα και παγκόσμιες απόψεις».

Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στους νέους άνδρες και στις νέες γυναίκες παγκοσμίως. Και οι δύο ανησυχούν για τις προοπτικές της καριέρας τους, για την οικονομική ασφάλεια και την εκπαίδευση, αλλά ενώ οι άνδρες από 18 ως 24 ετών ξεπερνούν στον κοινωνικό συντηρητισμό την αντίστοιχη ανδρική ομάδα των 55-70 ετών, οι γυναίκες μεταξύ 18 και 24 έχουν γίνει πιο φιλελεύθερες και αντιπατριαρχικές.

Σε κλίμακα όπου το 1 αντιπροσωπεύει το πιο συντηρητικό και το 5 το πιο φιλελεύθερο οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο, ηλικίας 18-24 ετών μετακινήθηκαν από 3,55 το 2014 σε 3,78 το 2023 –αμφότερα μακράν τα υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με όποια άλλη ηλικιακή ομάδα. Οι άνδρες της ίδιας ηλικίας μετακινήθηκαν από 3,29 σε 3,36 και στις ΗΠΑ οι άνδρες της ομάδας 18-34 έγιναν λιγότερο φιλελεύθεροι πέφτοντας από 3,48 σε 3,46. «Παγκοσμίως οι νεαρές γυναίκες πιθανόν να είναι η πιο φιλελεύθερη ομάδα στην ανθρώπινη ιστορία», αναφέρεται στην έρευνα. Οι νεαρές γυναίκες ανησυχούν κυρίως για κοινωνικά ζητήματα όπως η σεξουαλική παρενόχληση, η ενδοοικογενειακή βία, η παιδική κακοποίηση και η εγκατάλειψη.

Από την πλευρά τους οι άνδρες είναι περισσότερο στραμμένοι προς την απόκτηση κοινωνικού και οικονομικού κύρους και θεωρούν σημαντικά τις συντηρητικές οικογενειακές αξίες και τον ανταγωνισμό, τη γενναιότητα, την τιμή. Αν η έκθεση προσφέρει μια αχτίδα αισιοδοξίας, αυτή μπορεί να αναζητηθεί ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες άνω των 55 ετών παγκοσμίως, τις μοναδικές ομάδες που γενικώς έχουν γίνει πιο αισιόδοξες, αλλά και πιο φιλελεύθερες στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε 43 ερωτήσεις για να αξιολογηθεί πού κατατάσσονται. Για να υπολογίσει τις κοινωνικές αξίες, η εταιρεία Glocalities αξιολόγησε τις απόψεις τους για την πατριαρχία, την ευελιξία ως προς τους έμφυλους ρόλους, τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών και τη συγκατοίκηση πριν από τον γάμο. Έρευνες διεξήχθησαν στις εξής χώρες: Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεξικό, Ολλανδία, Πολωνία, Ρωσία, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ισπανία, Τουρκία, Βρετανία και ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ:lifo.gr (Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)