Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά δεν είμαστε μακριά από την ημέρα που ηλιακά πάνελ θα τεθούν σε τροχιά τροφοδοτώντας τη Γη με ενέργεια.

Ήδη η εταιρεία τεχνολογίας Space Solar, με έδρα το Όξφορντσαϊρ της Βρετανίας, σχεδιάζει τη δημιουργία ενός διαστημικού φωτοβολταϊκού πάρκου σε τροχιά έως το 2035. Με έκταση 2 χιλιομέτρων, θα συλλέγει την ενέργεια του Ήλιου και θα την εκπέμπει πίσω στη Γη σε ειδικούς δέκτες. Το σύστημα θυμίζει κάπως τη μετάδοση του σήματος κινητής τηλεφωνίας.

Όπως εξηγεί η εταιρεία, έστρεψε το ενδιαφέρον της στο διάστημα γιατί εκεί η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι πολύ εντονότερη – περίπου 10πλάσια – απ’ ό,τι στη Γη και συνεπώς η απόδοση των φωτοβολταϊκών πάνελς πολύ μεγαλύτερη. Επίσης, η συλλογή της ηλιακής ενέργειας επιτυγχάνεται εκεί σε 24ωρη βάση και όχι μόνο τις ώρες της ηλιοφάνειας στη γη.

Το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) ο οποίος τον περασμένο Οκτώβριο παρουσίασε το πρόγραμμά του για την κατασκευή διαστημικού φωτοβολταϊκού πάρκου σε τροχιά σε απόσταση 36.000 χλμ από τη Γη. Ένα τέτοιο έργο θα αναγάγει την Ευρώπη σε βασικό παίκτη – ίσως και ηγέτη – στον διεθνή αγώνα για την εξεύρεση λύσεων μεγάλης κλίμακας στον τομέα της καθαρής ενέργειας με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε ο ESA σε δήλωσή του.

Μεγάλο ρόλο παίζει και η πρόοδος της διαστημικής τεχνολογίας, που επιτρέπει πλέον να επαναχρησιμοποιούνται τα οχήματα που στέλνονται σε τροχιά για να μεταφέρουν εξοπλισμό. Σύμφωνα με την Space Solar, τέτοιες καινοτομίες καθιστούν το πρόγραμμά της οικονομικά βιώσιμο. Στόχος της εταιρείας είναι τελικά να καλύψει το 20% των γήινων αναγκών με τη χρήση 600 δορυφόρων.

Για το πρόγραμμα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα η Βρετανία, επισημαίνοντας ότι τα διαστημικά φωτοβολταϊκά θα παράγουν 13 φορές περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια σε σύγκριση με τα επίγεια, αλλά στη μισή έκταση των χερσαίων φωτοβολταϊκών πάρκων και στο ένα δέκατο της έκτασης των υπεράκτιων αιολικών. Η βρετανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διαθέσει 6 εκατ. στερλίνες (€6,9 εκατ.) για εθνικά, διαστημικά, ερευνητικά προγράμματα, και άλλα 5 εκατ. (€5,8 εκατ.) για το διεθνές πρόγραμμα CASSIOPeiA που μελετά την διαστημική ηλιακή ενέργεια.