Στον κόσμο του διαδικτύου είναι εύκολο να χαθείτε σε ένα τεράστιο πλήθος πληροφοριών σχετικά με την επιλογή της ιδανικότερης διατροφής. Τροφές κατά των φλεγμονών, για την αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών, για την υγεία του εγκεφάλου, της καρδιάς… η λίστα είναι μακριά.
Υπάρχουν ωστόσο τροφές που αποτελούν το κλειδί για τη γενική υγεία; Η διατροφολόγος Βανέσα Ρισέτο, διευθύνουσα σύμβουλος της Culina Health, μιλώντας στο Health Digest, απαντά καταφατικά δίνοντας τρεις κορυφαίες επιλογές.
1. Ελληνικό γιαούρτι
Πρώτο και καλύτερο το ελληνικό γιαούρτι. Γεμάτο με ασβέστιο, πρωτεΐνες, προβιοτικά, ιώδιο και βιταμίνη Β-12, το ελληνικό γιαούρτι είναι γνωστό για τα οφέλη του στην υγεία των οστών και του εντέρου.
Επιπλέον σας βοηθάει να χτίσετε μυς (λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες) και να προστατευτείτε από την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Ως γνωστόν το γιαούρτι χωρίζεται σε πλήρες και ελαφρύ. Η διαφορά τους είναι στα λιπαρά. Το ελαφρύ, με τα λιγότερα λιπαρά, έχει λιγότερες θερμίδες και καθόλου κορεσμένα λίπη. «Το απλό ελληνικό γιαούρτι χωρίς λιπαρά είναι ένα υπέροχο σνακ. Προσθέστε σπόρους chia, φρούτα ή βούτυρο ξηρών καρπών», αναφέρει η Βανέσα Ρισέτο.
2. Σμέουρα
Στο νούμερο δύο της «ιερής τριάδας» της διατροφολόγου βρίσκονται τα σμέουρα. «Τα σμέουρα έχουν 8 γραμμάρια φυτικών ινών και 68 θερμίδες ανά φλιτζάνι, επομένως είναι ένα υπέροχο φρούτο για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε φυτικές ίνες», που είναι απαραίτητες για την υγιή πέψη και τη σωστή λειτουργία του εντέρου, μεταξύ των πολλών άλλων πλεονεκτημάτων που προσφέρουν.
Αν αναζητάτε μια πιο υγιεινή διατροφή για τη διαχείριση του διαβήτη, ένα υγιές δέρμα και προστασία από τις ελεύθερες ρίζες, τα σμέουρα θα πρέπει να βρίσκονται μόνιμα στη λίστα σας. Εκτός από φυτικές ίνες, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνες B, μαγγάνιο, ωμέγα -3 λιπαρά οξέα και κάλιο.
Τα αντιοξειδωτικά σε αυτά τα μούρα (που υπάρχουν στις αποχρώσεις του κόκκινου, του κιτρινωπού ροζ, του μαύρου και του μωβ) μπορούν να βοηθήσουν τα κύτταρά σας να καταπολεμήσουν και να ανακάμψουν από το οξειδωτικό στρες και να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου, ενώ οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, τα σμέουρα συνδέονται με τη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας, με τις δίαιτες για την απώλεια βάρους (λόγω του χαμηλού αριθμού θερμίδων τους), ενώ έχουν και αντιγηραντικές ιδιότητες για το δέρμα και τον εγκέφαλο.
3. Πράσινη ρόκα
Και περνάμε στο νούμερο τρία της λίστας. Η φυλλώδης πράσινη ρόκα, που ευδοκιμεί στις περιοχές της Μεσογείου, αποτελεί κατά την Βανέσα Ρισέτο την καλύτερη βάση για μια σαλάτα. Η ρόκα προσφέρει καλές ποσότητες βήτα καροτίνης, βιταμίνης C, φυλλικού οξέως, βιταμίνης Κ, βταμίνης Α, ασβεστίου και μαγνησίου.
Έχει συνδεθεί με την πρόληψη του καρκίνου, την υγεία των οστών, τα υγιή επίπεδα γλυκόζης, την αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, την καρδιαγγειακή υγεία, την υγεία των νεύρων και των μυών, την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, την υγεία των ματιών και την υγεία του εγκεφάλου.
Θέλετε κι άλλους λόγους για να την συμπεριλάβετε στο καθημερινό μενού σας; Η ρόκα ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά, η κατανάλωση των οποίων συνδέεται με τη μακροζωία και την γενική υγεία του οργανισμού.
ΠΗΓΗ:newsbeast.gr