Για συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην ηλικιακή ομάδα 18-24, με το βάρος να πέφτει κυρίως στις τουρισικές περιοχές έκαναν λόγο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥΘεοκλής Ζαούτης και ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Δημήτρης Παρασκευής, κατά την έκτακτη ενημέρωση του Οργανισμού για την πορεία της πανδημίας, το πρωί της Δευτέρας.

Ο κ. Παρασκευής, μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά σε Ιόνιο, νότιο Αιγαίο, Κρήτη και Αττική, ως τις περιοχές στις οποίες εντοπίζεται το επίκεντρο της έξαρσης. Όπως τονίστηκε, μικρότερη είναι η αύξηση στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Όσον αφορά τα μέτρα, επισημάνθηκε ότι θα εξεταστεί η σύσταση για τη χρήση της μάσκας.

Ως προς τις επαναλοιμώξεις και σε αυτές καταγράφεται αύξηση ανά εβδομάδα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όπως αυξημένες είναι και οι νοσηλείες σε απλές κλίνες.

Ενθαρρυντικό για τους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι η αύξηση των νοσηλειών στις απλές κλίνες δεν μεταφράζεται προς το παρόν τουλάχιστον, σε αύξηση των νοσηλειών σε κλίνες ΜΕΘ αλλά και αύξηση του αριθμού των θανάτων.

Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 150.000 με 200.000, ενώ ο δείκτης αναπαραγωγής εκτιμάται στο 1,3. 

Ο κ. Ζαούτης, ανοίγοντας την ενημέρωση, παρέθεσε στοιχεία για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη και την αύξηση του δείκτη θετικότητας.

Όπως είπε η Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στις εισαγωγές ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμού. «Οι παραλλαγές BA4 και ΒΑ5 σαρώνουν στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.