Στην κόψη του μαχαιριού είναι η εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία εκτιμούν τα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης. Εάν οι Τούρκοι εκδιώξουν τον Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές αυτό το μήνα, αυτό θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια οικονομική ανατροπή που είδε την ευημερία, την ισότητα και την ικανότητά τους να καλύπτουν βασικές ανάγκες, να υποβαθμίζονται αισθητά στην διάρκεια της θητείας του, εκτιμα το Reuters.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα απαντήσει ο Ερντογαν εάν αισθάνεται ότι η κυβέρνησή του απειλείται σοβαρά, αναρωτιέται η Financial Times. Ο 69χρονος έχει επιδείξει όλο και πιο αυταρχικές τάσεις την τελευταία δεκαετία και συγκεντρώνει την εξουσία γύρω από το παντοδύναμο προεδρικό σύστημα που υιοθέτησε μετά το συνταγματικό δημοψήφισμα του 2017. Είναι σαφές ότι οι εκλογές στην Τουρκία δεν είναι πλέον πλήρως ελεύθερες και δίκαιες. Ο Ερντογαν Χρησιμοποιεί τους κρατικούς πόρους για να ενισχύσει την πολιτική του εκστρατεία. Τα μέσα ενημέρωσης έχουν φιμωθεί.

Αυτή η πολιτική κούρσα αναμένεται να πάει σε δεύτερο γύρο δύο εβδομάδες αργότερα προβλέπει το BBC. Επι του παρόντος, οι Τούρκοι μπορούν να πάνε φυλακή για “προσβολή του προέδρου”, αναφέρεται. Το BBC εστιάζει στις δηλώσεις του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΛέω στους νέους ότι μπορούν να με επικρίνουν ελεύθερα. Θα φροντίσω να έχουν αυτό το δικαίωμαΤο να είμαι στην πολιτική στην Τουρκία σημαίνει να επιλέγω μια ζωή με κινδύνους. Θα ακολουθήσω το δρόμο μου ό,τι κι αν κάνει ο Ερντογάν και οι σύμμαχοί του. Δεν μπορούν να με αποβάλουν. Δεν μπορούν να με τρομάξουν. Έδωσα μια υπόσχεση σε αυτό το έθνος.”

Αυτή ήταν η χρονιά που οι άνευ προηγουμένου πανεθνικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησής του προκάλεσαν μια διαρκή καταστολή των πολιτικών ελευθεριών, υποστηρίζει το Reuters. Ταυτόχρονα, μια παγκόσμια αντιστροφή της ρευστότητας της αγοράς άφησε την Τουρκία και άλλες αναδυόμενες αγορές να λιμοκτονούν για χρηματοδότηση.

Daily Mail επισημαίνει τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο Ερντογάν και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι εγκλωβισμένοι και πιθανότατα πηγαίνουν σε δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου.