Εκτοξεύτηκε η πειρατεία κατά τη διάρκεια του Euro 2024 καθώς σε πολλές χώρες του εξωτερικού, τα παιχνίδια του δημοφιλούς ευρωπαϊκού πρωταθλήματος δεν μεταδίδονται μέσω ελεύθερου καναλιού αλλά αποκλειστικά μέσω συνδρομητικής πλατφόρμας. Δεδομένου βέβαια ότι η πειρατεία έχει μπει στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών πανευρωπαϊκά, 1,3 εκατομμύρια χρήστες φαίνεται πλέον να έχουν προβλήματα με τις διωκτικές αρχές και να απειλούνται με πρόστιμο έως και 5.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 24 Ιουνίου, το Gruppi Sportivi Fiamme Gialle, το τμήμα της ιταλικής αστυνομίας που ασχολείται με τον αθλητισμό, προχώρησε σε εκτεταμένες έρευνες σε σπίτια και κατάσχεσε πλήθος ψηφιακών πειστηρίων και βάσεις δεδομένων από ολόκληρη την επικράτεια. Για την έφοδο των ιταλικών αρχών σε γιάφκα μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης παράνομης αναμετάδοσης συνδρομητικής αναρτήθηκε μάλιστα και σχετική ανακοίνωση η οποία έκανε λόγο για καινοτόμο τρόπο λειτουργίας των εγκληματιών.
«Οι ύποπτοι λειτούργησαν με καινοτόμο τρόπο εκμεταλλευόμενοι τα κλειδιά αποκρυπτογράφησης που ήταν απαραίτητα για την «κρυπτογραφημένη» προβολή όλων των καναλιών και των τηλεοπτικών προγραμμάτων των κύριων ραδιοτηλεοπτικών φορέων. Τα κλειδιά αυτά στη συνέχεια, μέσω εικονικών διακομιστών που φιλοξενούνταν σε εθνικούς και ξένους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου, μεταδίδονταν σε μεμονωμένους χρήστες παράνομης IPTV».
Η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εξαπολύσει δεκάδες εφόδους κατά της συνδρομητικής πειρατείας το τελευταίο διάστημα και πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έρευνες θα ενταθούν όχι μόνο για τις μεγάλες διοργανώσεις του καλοκαιριού, αλλά και για όλη την επόμενη αθλητική σεζόν.
Μάλιστα μεγάλες «ψηφιακές» επιχειρήσεις από τις διωκτικές αρχές γίνονται και στο πειρατικό περιεχόμενο που διατίθεται ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε παράνομες ιστοσελίδες και μέσω streaming.
Πολύ σημαντικοί είναι και οι κίνδυνοι που διατρέχουν οι τελικοί χρήστες. Πέρα από τα πρόστιμα, οι τελικοί χρήστες των παράνομων συνδρομών εκτίθενται σε πολλούς κινδύνους, όπως η κλοπή των προσωπικών τους δεδομένων και η εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού στις ηλεκτρονικές συσκευές τους, καθώς συναλλάσσονται με διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις, όπως αυτή της Ιταλίας που εξαρθρώθηκε.